Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Operacija Anthropoid

1
 • #1
  2 0

  postova:346
  pandaboy @ 16.4.2018. 18:29

  Ratni filmovi, pogotovo oni smješteni u razdoblje Drugog svjetskog rata, često su puni prikaza junaštva, domoljublja, hrabrih ljudi koji se upuštaju u veliki rizik jer o njima ne ovisi samo sudbina rata nego možda čak i svijeta. Takvi filmovi daju više romantičarsku sliku vojnika i vojnih operacija, naglašavaju koliko je velik ulog u pitanju i koje su posljedice neuspjeha, ali rijetko će se, poput ovog filma, taknuti onih loših posljedica uspjeha jedne takve akcije. 

  Za starije filmove je razumljivo da su zanemarivali taj dio, s obzirom da su snimljeni u doba kada je bilo važno održati poruku nade i optimizma, ali je zanimljivo za promjenu vidjeti suroviji i realniji prikaz. 

  Napeta atmosfera nije postignuta samo iščekivanjem kako će dvojica glavnih likova provesti atentat, nego i unutarnjom borbom između članova otpora tj. koliko su spremni ugroziti živote najbližih i sunarodnjaka za ono što se smatra „većim dobrom“. Ono što rade je pobunjenički čin protiv diktatorskog režima koji će na to dati svoj odgovor.

  Likovi su ujedinjeni zajedničkim ciljem, no među njima nema jakog prijateljstva, svaka nova osoba je izvor nepovjerenja i podsjetnik na stalnu prijetnju od izdaje. Čak ni među glavnim likovima nije sve bajno, no njihove suprotne ličnosti i izgradnja odnosa kroz film su dobro iskorištene za njihovu karakterizaciju, iako smatram da je toga moglo biti i više.

  Film djeluje (većinom) realno. Likovi nisu savršeni, nepobjedivi vojnici, već se često ne snalaze u nepredvidivim situacijama što najbolje prikazuje fenomenalno snimljena i napeta scena atentata. Šteta što ta realnost malo pada u vodu u posljednjem okršaju, pogotovo jer je i tu riječ o zanimljivoj akcijskoj sceni, punoj napetosti, klaustrofobične atmosfere i očaja.

  S obzirom da je radnja smještena u Čehoslovačku, volio bih da je i film bio snimljen na češkom jeziku, ali barem se glumci trude imati istočnoeuropski naglasak za razliku od engleskog. 

  Nije spektakularan ratni film kao npr. „Dirty Dozen“ ili „Where Eagles Dare“, no ima sve u čemu je „Valkyrie“  (kao poznatiji film o puno poznatijem pokušaju atentata) podbacio.

   
1
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2018 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - mojtvportal.si Moj TV - TV Program za 200+ kanala