Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Machete ubija
Charlie Sheen, Mel Gibson, Antonio Banderas, Lady Gaga, Sofia Vergara... treba li reći više?

Gledali smo: "Machete ubija"

Machete Kills

SAD, 2013., 107 min.
Režija: Robert Rodriguez

Uloge: Danny Trejo, Carlos Estevez, Alexa Vega, Sofía Vergara, Mel Gibson, Demian Bichir, Amber Heard, Michelle Rodriguez, Lady Gaga, Antonio Banderas, Cuba Gooding Jr., Vanessa Hudgens

U kinima: 17.10.2013.

ocjena 3 / 5

 

Ako ste spremni apsolutno staviti 'mozak na pašu' i zabaviti se bez razmišljanja o realnosti i logici, ovo je film za vas, plus što ima puno lijepih žena, nasilja i referenci na sve filmove koji vam padaju na pamet

Nemam neki omiljeni filmski žanr, ali volim se dobro nasmijati pa tako i 'glupostima', ako je film tako zamišljen. Iako nije za direktnu usporedbu, Plaćenici 2 su me jednako nasmijali kao novi Machete: oba filma su namijenjena zabavi, namjerno su nerealni, imaju 'pozadinski zaplet' tijekom kojeg se zapravo izmjenjuju poznate face koje smo oduvijek zajedno željeli gledati na filmu (u Plaćenicima fora s Chuckom Norrisom nije ništa novo, ali je zabavno isto kao i "I'll be back" koje je Schwarzenegger uputio Willisu).

Machete ubija nije isti, ali stvarno jest dosta sličan. Krenimo od radnje. Nastavak počinje 'lažnim' trailerom za sljedeći film (Machete Kills Again ... In Space) nakon kojeg konačno počinjemo. Machete (Danny Trejo) i njegova ljubav Sartana (Jessica Alba, prekrasna kao i uvijek) nastavljaju borbu protiv kartela presretanjem preprodaje oružja od strane američke vojske. Dolazi do komplikacija i Sartana je ubijena, a Machetea uhiti nadobudni šerif (William Sadler) koji mu je namijenio smrt vješanjem. Od smrti ga spašava predsjednik (Charlie Sheen) koji za njega ima tajnu misiju.

Revlucionar Marcos Mendez (Demian Bichir) ima namjeru bombardirati Bijelu kuću ako SAD ne napadne Meksiko i uništi sve kartele. Machete odlazi u potragu za njim, a pomoći mu može jedino njegova djevojka Cereza (Vanessa Hudgens) koja se pak nalazi u 'bordelu' koji vodi njezina majka Desdemona (Sofia Vergara) koja se ne planira tako lako odreći kćeri. Naravno, sve se (ponovno) zakomplicira: Cereza je smaknuta, Marcos ispada podvojena ličnost (barem), a iza svega stoji ludi Voz (Mel Gibson) koji želi uništiti svijet dok on s odabranima bude kružio oko Zemlje u svojoj arci (eto nam trećeg filma!). Slijedi borba, a Machete spašava stvar jašući na raketi.

Glumačka elita i aludiranje na velike filmske uspješnice

Film je drugačiji od ostalih (osim naravno zbog osebujnog stila) jer stvarno niti u jednoj sekundi nije moguće predvidjeti što će se dogoditi, jedino što je jasno - Machete je neuništiv! Istina je da se neke 'fore' ponavljaju više puta što mu neki zamjeraju, no meni je svaki put bilo smiješno i to isključivo zato što je jednostavno nevjerojatno, nemoguće, ludo. Machete opet vadi crijeva, opet rezucka svojom mačetom, neuništiv je, a zabavit će vas i reference na druge filmove poput Zvjezdanih ratovaZvjezdanih staza, Desperado, čak i iz slabo poznatog hororca Screamers ... ma kojeg god se sjetite. Parodija parodije, moglo bi se reći.

Meni nije bilo dosadno niti izlizano pratiti pojavljivanje raznih velikih glumačkih imena i ne znam koga bih posebno izdvojila. Danny Trejo je (ponovno) odličan u svojoj ulozi, neki smatraju da nije materijal za glavnog glumca, ali u ovom filmu ne bih mogla zamisliti nikog drugog. Demian Bichir je također odličan, a u neočekivanim ulogama (za mene) pojavljuju se Lady Gaga (dobra, ali ništa spektakularno), Antonio Banderas i Cuba Gooding Jr. Alexa Vega me je posebno zainteresirala, rekla bih da mi je čak i najzgodnija od cijele ženske ekipe, možda zato što je se sjećam isključivo kao 'ružno pače' Carmen iz Spy Kids. Amber Heard pripala je uloga ubojite seksi plavuše dok je u kontrastu s njom Michelle Rodriguez, ali bome niti ona nije ništa manje oku ugodna. Jedino mi nije sjela Sofia Vergara koju inače volim, ali ovdje je pomalo naporna.

Charlie Sheen kao predsjednik koji legalizira marihuanu? Bolje rečeno, Charlie Sheen kao predsjednik? Zašto ne? Kod dobrog, starog Charlieja je najbolje što on vjerojatno uopće ne glumi, nego je takav kakav je. Još bih spomenula Mela Gibsona na kojem se vidi da je ostario, ali je isti kao i u svojim najboljim danima, s istim forama i osvježenje ga je ponovno gledati.

Nemam neke zamjerke na film. Doživjela sam ga u potpunosti kao zafrkanciju (ponavljam se), kao da je Robert Rodriguez rekao "gle, imamo toliko i toliko novaca, dobra smo ekipa, ajmo snimit nešto za svoju dušu". Redatelj je vjeran svom stilu i iako je možda daleko od svojih 'zlatnih dana' (DesperadoOd sumraka do zore, Sin City) stvarno vas može zabaviti, samo se morate ufurati.

Ne znam iskreno kakvu bih mu ocjenu dala. Budući da mi je 4 prilično visoka ocjena i da sam je dala za Lovelace koji me apsolutno oduševio, ipak ću se odlučiti za solidnu trojčicu. Zabavit ćete se, nećete ga se previše sjećati, ali daleko od toga da vam može biti dosadan kao neki neuspjeli pokušaji komedija.

I da, savjet roditeljima. Vidjela sam barem jednog koji je na prvu nasilnu scenu (hint: crijeva, helikopter) izašao sa svojim djetetom iz kina. Ovo nije film za 'manju' djecu, ne očekujte niti da je manje brutalan od prvog dijela. Baš naprotiv.

Doris Leković

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #10
    2 2
    smarkovi smarkovi @ 4.5.2014. 15:02
    Film je uzas,ali ima onih i kojima se svidja,ja svakako nisam medju njima
  • #9
    4 1
    gorlock gorlock @ 14.11.2013. 20:35

    @filmopat, pozdrav - svi smo mi na sebi svojstven način kritičari.

    Kada odlučim gledati neki film u kinu - volim pročitati ponešto o njemu, pogledati trailer itd.....

    Sama tematika ovog filma me ne zanima, trailer sam pogledao i odlučio da ga neću gledati, osim možda nekad na tvu kako reče @atlantiday

    Oni koji iznose svoje komentare (kritike) mi korisnici portala, ne moramo puno razmišljati što ćemo napisati, jednostavno napišemo svoje dojmove o filmu - što mi je često puta bitnije od nekih velikih hvaljenih filmskih kritičara.

    Međutim Doris se očito nekako htijela približiti publici koja gleda ovakovu vrstu filmova svojim osvrtom na film.

    Da joj je kritika mogla biti stručnija - mogla je zasigurno, međutim meni se više sviđa upravo ovakova kakva je.

    No ako i dalje misli pisati kritike na taj način, neka se radije logira kao korisnik portala i napiše svoj komentar.

  • #8
    3 0
    Filmopat filmopat @ 14.11.2013. 18:05

    Ovo je moj drugi post i ispričavam se što vas nisam pozdravio u prvom (valjda trema). Dakle, pozdrav svim filmoljupcima!

    Vidim da se ovdje najviše govori o kritici, a najmanje o filmu. Kako film nisam gledao reći ću nešto o kritici. Pozitivne strane ove kritike su što se neopterećeno priča o filmu i ne koriste se stručne fraze koje često zamagljuju bitne stvari.  

    Još bih spomenula Mela Gibsona na kojem se vidi da je ostario...

    Ovaj dio je djetinje iskren i djeluje bolje nego da se pisalo nekim eufemizmima. Zgodna je i napomena da ovo nije film za "manju" djecu, a ja bih dodao da nije uopće za djecu.

    Jedino što bi predložio kritičarki da piše u trećem licu kako bi se dobio bolji osjećaj objektivnosti. Uopće ne sumnjam da će svaka slijedeća kritika biti bolja. Idemo dalje!

  • #7
    4 1
    robin1 robin1 @ 14.11.2013. 8:56

    Očito da puno ljudi koji čitaju kritiku filma očekuju žestoko pametovanje , pa nakon toga red žestokog pljuvanja.Kad to izostane oni su frustrirani i kritika je poražavajuće nepismena.Ja osobno više volim čitati  kritike osoba koje nisu školovane za to i ne primaju novčanu naknadu za pisanje kritika.Takav osvrt na film mi je kao konzumentu bliži i realniji mojim pogledima na guilty pleasure filmove kojima sam kao smrtnik ponekad sklon.

  • #6
    5 1
    atlantiday atlantiday @ 25.10.2013. 21:01

    Meni je ovo čisto ok recenzija. Pretpostavljam da će obožavatelji Tarantina i Rodrigueza pronaći u filmu ono 'nešto' i guštati poput Doris, a mi ostali  pričekat ćemo da se Macheta eventualno pojavi na TV-u. I svi zadovoljni

Pogledaj sve komentare (10)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala