Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Predstavljeno 11. izdanje Zagreb Film Festivala!
Slučajne ljubavi, nespojivi osobenjaci i nasilje među mladima glavne teme natjecateljskog programa

Predstavljeno 11. izdanje Zagreb Film Festivala!

Foto: ZFF

Organizatori Zagreb Film Festivala na današnjoj konferenciji za predstavnike medija prezentirali su ovogodišnje festivalsko izdanje.

- Glavni dugometražni program donosi dvanaest naslova koji na izuzetno vješt način progovaraju o raznim temama; otuđenosti, sve prisutnijem problemu nasilja među mladima, ali i zabranjenim ljubavima, slučajnim susretima pa i komičnim, naizgled nemogućim odnosima. Festival se otvara talijansko-slovenskom komedijom "Zoran, moj nećak idiot" autora Mattea Oleotta koji na ZFF stiže s četiri osvojene nagrade na ovogodišnjoj Mostri (među ostalima nagrada publike Međunarodnog tjedna kritike), a na zabavan način progovara o odnosu naoko nespojivih likova. Sličnom temom, naizgled nemogućom vezom između mafijaša i sestre jedne od njegovih žrtava bavi se i prvijenac autorskog dvojca Fabija Grassadonije i Antonija Piazze, film "Salvo", koji je osvojio Veliku nagradu canneskog Tjedna kritike. Spomenuti filmaši domaćoj su publici poznati po kratkometražnom filmu "Rita" prikazanom na ZFF-u prije tri godine. Uberto Pasolini još je jedan autor koji se vraća na naš festival, i to svojim drugim filmom "Miran život" s uspješnim britanskim glumcem Eddijem Marsanom u ulozi osobenjaka, opsesivno organiziranog zaposlenika državne službe. Iz Indije i Francuske stižu pak dvije drame o 'pogrešnim' ljubavima; "Pogrešna dostava" i "Centrala". Potonjom temom uz različite redateljske pristupe bave se meksički film "Nakon Lucije" redatelja Michela Franca (nagrada Izvjestan pogled u Cannesu) te "Poduke iz harmonije" kazahstanskog debitanta Emira Baigazina (berlinski Srebrni medvjed za izniman umjetnički doprinos u snimanju), dok potresan grčki "Miss Violence" progovara o nasilju unutar obitelji. "Privremeni dom" je pak američka feelgood indie drama Destina Crettona koja se bavi problemima adolescenata i to kroz prizmu mlade nadzornice u ustanovi za problematične tinejdžere dok je Shell Scotta Grahama slikovita i atmosferična drama o uznemirujućem odnosu oca i kćeri smještena u Škotsko visočje. Domaći film u glavnom natjecateljskom programu predstavlja Nevio Marasović i "Vis-à-Vis", dok se višestruko nagrađivani "Krugovi" Srdana Golubovića prikazuju izvan konkurencije - tim je riječima glavni program predstavio direktor Boris T. Matić.


Dokumentarni program donosi dvanaest naslova različitih tema i uz širok raspon protagonista; od somalskih pirata, preko poljske nogometne reprezentacije 1982., američkih vojnih odreda za ubijanje, mafijaša u Litvi, pacijenata s mentalnim poteškoćama u Crnoj gori, kradljivaca dragulja srpske skupine Pink Panter, pa sve do znanstvenika koji diljem svijeta promoviraju bezboštvo. Domaću produkciju zastupaju Marko Stanić i Leon Rizmaul čiji će dokumentarci, "Vidimo se za godinu dana" i "Goranov Wimbledon" biti premijerno prikazani na Zagreb Film Festivalu.

Tu je naravno program Kockice i Popratni program koji broji čak sedam programskih sekcija, od čega su već otprije poznate tri. U fokusu programa Moj prvi film ove je godine Poljska pa će tako biti prilike za gledanje debitantskih naslova danas kultnih autora Krzysztofa Kieślowskog, Andrzeja Wajde, Romana Polanskog, Jerzyja Skolimowskog i Agnieszke Holland. Bibijada će opet uveseljavati klince i to uz osam čudesnih filmskih avantura dok popularan program Velikih 5 uključuje nove filmove, potencijalne hitove iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije'.


- Kao kao i prijašnjih godina, omogućit ćemo publici izvan Zagreba da pogledaju dio filmova ovogodišnjeg programa, tako ZFF već petu godinu zaredom putuje i to u Art-kino Croatia u Rijeci, zatim u Centar za kulturu Čakovec te po prvi put u kino Galerija u Varaždinu. Pulsko kino Valli pak tijekom listopada na svom redovnom repertoaru prikazivat će filmove s prošlogodišnjeg festivala - dodao je direktor festivala Hrvoje Laurenta.


 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala