Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Halimin put u utrci za Oscara
Film A. Ostojića biti će predstavnik hrv. kinematografije u selekcijskom procesu američke Akademije

"Halimin put" u utrci za Oscara

Foto: Facebook

Komisija Hrvatskog društva filmskih umjetnika tajnim je glasovanjem, natpolovičnom većinom (9 glasova) odlučilo da će film "Halimin put" Arsena Antona Ostojića biti predstavnik hrvatske kinematografije u selekcijskom procesu američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.


U konkurenciji su bili i "Obrana i zaštita" Bobe Jelčića, "Sonja i bik" Vlatke Vorkapić, "Svećenikova djeca" Vinka Brešana i "Zagonetni dječak" Dražena Žarkovića.

Film "Halimin put" dirljiva je poslijeratna priča o dvije majke koje dijele jedno majčinstvo, koji je publika ovogodišnjeg Festivala igranog filma u Puli proglasila najboljim filmom, piše Hrt. Radnja prati Muslimanku Halimu koja traži posmrtne ostatke muža i sina ubijenih tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Uz pomoć DNK analize identificirani su ostaci supruga, a da bi pronašla i sina mora otkriti kako ga je u tajnosti posvojila. Zato i kreće u potragu za njegovom biološkom majkom, svojom davno odbjeglom nećakinjom koju nitko nije vidio više od dvadeset godina, nakon što je imala vezu s mladićem druge vjere.



U filmu glume Alma Prica, Mijo Jurišić, Olga Pakalović (koja je u Puli osvojila Zlatnu Arenu za najbolju sporednu žensku ulogu), Daria Lorenci, Izudin Bajrović, Miraj Grbić, Mustafa Nadarević, Emina Muftić, Aldin Tucić, Miodrag Krivokapić, Gordana Gadžić, Dejan Aćimović.

Od 25. listopada film kreće u redovitu distribuciju po hrvatskim kinima, a u idućih mjesec dana sudjelovat će na filmskim festivalima u Kairu, Cottbusu i Talinu.

 

L.M./MojTV

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (2)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala