Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


SPECIJAL: 20 godina od Dosjea X
Seriju nije potrebno posebno predstavljati, ali podsjetimo se zašto je stekla kultni status

SPECIJAL: 20 godina od "Dosjea X"

Prije nekoliko dana 'proslavili' smo 20 godina od početka te kultne serije, a sad je vrijeme da se osvrnemo i podsjetimo na njeno nasljeđe i utjecaj koji je imala na ostale serije, scenariste i redatelje, ali i fanove diljem svijeta. Vince Gilligan, scenarist i autor jedne od serija koja je dobila titulu najbolje svih vremena Breaking Bad, već je nekoliko puta priznao o utjecaju koji je su na njega imali Dosjei X. Podsjetimo se, izjavio je"Stvarno sam puno naučio od te serije. To je bio savršen posao za mene. Ne mogu dovoljno istaknuti koliko su Dosjei X zaslužni za Breaking Bad i sve ostalo što sam napisao. "

Dosjei X počeli su s prikazivanjem u petak, koji tada nije označavao neki prime time za nešto u što polažeš nade da će uopće uspjeti. Znamo što se dalje dogodilo: dosegla je toliku popularnost da smo gledali i istoimeni film, a trajala je mnogo dulje (9 sezona) od bilo koje američke SF serije tada u prime time-u.

Serija je možda jedna od najutjecajnijih dramskih svih vremena, i to ne samo zbog svih talenata koji su radili na njoj (osim Gilligana tu je bio i Howard Gordon, danas najpoznatiji po radu na seriji 24 i Domovina), već i zbog koncepata koji su predstavljeni publici. Na primjer, do tada nije bila 'svakodnevnica' imati u pozadini mitologiju, neobičnu i kompliciranu priču nekog od likova ili radnje općenito i koja se odvija godinama. Nije bilo jednostavno stvoriti taj 'svemir' i zainteresirati gledatelje da ostanu do kraja i saznaju kakve su to tajne iza likova koje smo gledali svaki tjedan. Za to je zaslužan upravo Chris Carter.

Svaka epizoda funkcionirala jest zasebno; Mulder i Scully rješavali su čudovište tjedna, ali u pozadini je Carter neprestano gurao poveznice, bilo da je riječ o nestanku Mulderove sestre, frustrirajuću istinu o Pušaču, crno 'ulje'... sve smo gledali s oduševljenjem jer nam je bilo predstavljeno na jednostavan način, svi su mogli pratiti.

Osim što se sličnosti vide u Breaking Bad, 24 i Domovini, tu su i druge serije koje su napravili očiti fanovi poput Izgubljenih i Fringe J.J. Abramsa.

Danas, 20 godina kasnije, publika se promijenila – postoji više skepticizma i propitkivanja. Treba spomenuti i dostupnost i raznolikost serija koje tada nisu bile 'na svakom uglu'; Dosjei X su imali tu sreću da su postojali u vrijeme kada nam opcije za večer pred televizorom nisu bile toliko... pristupačne.

Dakle, teško je vjerovati da bi ista serija ponovila uspjeh i dan danas. Vremena su se promijenila, zakonitosti u filmovima i serijama su drugačije, DNK analize su na svakom koraku, a da ne spominjemo Internet... možemo reći: sreća što su Dosjei X postojali na pravom mjestu i u pravo vrijeme!

D.L.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala