Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Preminuo ujak Vernon iz ''Harry Pottera''
Poznati britanski glumac Richard Griffiths preminuo je u dobi od 65 godina zbog komplikacija od operacije srca na kojoj je bio prošle godine

Preminuo ujak Vernon iz ''Harry Pottera''

Richard Griffiths bio je kazališna, televizijska i filmska zvijezda gotovo 40 godina.

Gledatelji će ga najviše pamti po ulogama dva ''ujaka'': svima poznati ujak Monty iz kultnog klasika Withnail & I (primio je nagradu za najbolji scenarij 1987. godine) i Vernon Dursley iz franšize o najpoznatijem čarobnjaku Harryju Potteru. No, Richard Griffiths bio je puno više od toga.

Rodio se 1947. u Yorkshireu, a kako su mu roditelji bili gluhi još je kao dijete naučio znakovni jezik. Završio je školu drame u Manchesteru nakon koje je započeo karijeru u radio dramama i kazalištu kada su ga otkrili iz ''Royal Shakespeare Company''.

Uslijedile su male uloge u velikim filmovima: Superman II, Chariots Of Fire, Gandhi i The French Lieutenant's Woman te naposlijetku glavna uloga u BBC seriji Bird of Prey.

Od poznatijih filmova vrijedi izdvojiti i Gorky Park, Greystoke, A Private Function i Shanghai Surprise. Prisjetimo ga se i po simpatičnoj dvostrukoj ulozi u Golom pištolju 2 1/2.

Krajem 1990-ih postao je sve traženiji pa je dobio ulogu u filmu Tima Burtona Sanjiva dolina (Magistrate Philipse), ulogu u već spomenutom Harry Potteru, bio je i kralj George u četvrtom nastavku Pirata s Kariba te Monsieur Frick u filmu Martina Scorsesea Hugo.

Posljednju (glavnu) ulogu na filmu ostvario je 2012. godine u drami Private Peaceful, te iste godine u televizijskoj seriji The Hollow Crown kao Duke of Burgundy.

D.L.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala