Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Danis Tanović osvojio Srebrnog medvjeda u Berlinu
Naturščik iz Tanovićevog filma Nazif Mujić dobitnik je Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca

Danis Tanović osvojio "Srebrnog medvjeda" u Berlinu

Foto: berlinale.de

Film Epizoda u životu berača željeza oskarovca Danisa Tanovića osvojio je Grand prix, Srebrnog medvjeda, na Berlinskom filmskom festivalu, a naturščik iz filma Nazif Mujić dobitnik je Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca.

Film Epizoda u životu berača željeza baziran je na istinitom događaju, koji govori o otuđenju i diskriminaciji u savremenom bosanskohercegovačkom društvu. Tanović je film snimo dijelom ručnom kamerom, a glumci su naturščici.

Najbolji film ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala i dobitnik Zlatnog medvjeda je rumunjski film Pozitia Copilului (Child Pose/Položaj djeteta) Calin Petera Netzera.

Srebrnog medvjeda Berlinalea za najbolju režiju dobio je američki redatelj David Gordon Green za film Prince Avalanche, a Srebrnog medvjeda, Nagradu Alfreda Bauera za film koji otvara nove perspektive kanadski redatelj Denis Cote za film Vic i Flo su vidjeli medvjeda.
 
Srebrnog medvjeda za najbolju žensku glavnu ulogu je dobila glumica Paulina Garcia za film Gloria, a Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij dobio je Jafar Panahi za iranski film Parde (Navučena zavjesa).

Nagrađena i hrvatska koprodukcija "Krugovi"

Uoči dodjele nagrada glavnog programa Berlinalea Tanovićev film Epizoda u životu berača željeza dobio je priznanje Ekumenskog žirija na Berlinskom filmskom festivalu. Također, hrvatska koprodukcija, film Krugovi, redatelja Srđana Golubovića, jedan je od dobitnika nagrade Ekumenskog žirija.

Sastavljan od predstavnika filmskih organizacija katoličke i protestantske crkve, Ekumenski žiri nagradu dodjeljuje filmskim djelatnicima koji u svojim filmovima "prikazuju ljudsko djelovanje koje stoji u skladu s evanđeljem" i koji "povećavaju osjetljivost za humane i socijalne vrijednosti". Krugovi su inspirirani slučajem Srđana Aleksića, Srbina iz Trebinja, koga su ubili vlastiti suborci zato jer je priskočio u pomoć svom sumještaninu muslimanu.

 

 

J.K.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala