Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Deseto jubilarno izdanje Human Rights Film Festivala
Već desetu godinu zaredom prosinac donosi probrane filmove koji na različite načine propituju suvremeno društvo

Deseto jubilarno izdanje Human Rights Film Festivala

Foto: HRFF

Deseti Human Rights Film Festival (HRFF) održat će se od 08. do 14. prosinca u kinu Europa i Dokukinu KIC u Zagrebu te potom od 12. do 16. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci.

Glavni filmski program uključuje niz dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova najnovije svjetske produkcije, a programska sekcija Romi: na rubu u srcu Europe donosi pak nekoliko igranih i dokumentarnih filmova koji se direktno bave pitanjima Roma i njihove marginalizacije u današnjem društvu.


U glavnom igranom programu među ostalim naslovima bit će prikazan film "Pokoravanje" (Compliance); riječ je o drugom dugometražnom filmu američkog redatelja Craiga Zobela čija je radnja smještena u restoran brze hrane u kojem menadžerica Sandra prima telefonski poziv od osobe koja se predstavlja kao policajac i optužuje jednu zaposlenicu za krađu. Film "Call Girl" je debitantski film švedskog autora Mikaela Marcimaina, politički triler temeljen na velikom prostitucijskom skandalu koji je 70-ih godina prošlog stoljeća prijetio rušenjem švedske vlade. Tu je i dokumentarac "Jaurès", uradak francuskog redatelja i scenarista Vincenta Dieutrea u kojem je on kroz jednu godinu snimao pogled s prozora svojeg ljubavnika Simona, preko puta pariške metro stanice Jaurès.

"Tonia i njena djeca" novi je dokumentarac Marcela Lozinskog, poljskog autora, koji je uz Krzysztofa Kieślowskog, bio jedan od ključnih autora svoje generacije, najpoznatiji po dokumentarcima snimanim u komunističkoj Poljskoj koji se danas smatraju klasicima tog perioda. U spomenutom filmu koji će biti prikazan na HRFF-u, Lozinski prati dvoje odraslih ljudi, brata i sestru čija je sudbina obilježena ideološkim odabirima njihovih roditelja.


Svojem najznačajnijem filmskom uratku, devetosatnom dokumentarcu "Shoah" koji je snimao 12 godina, redatelj Claude Lanzmann promijenio je način na koji je svijet promatrao Holokaust. No, veliki dio materijala Lanzmann je izostavio, uključujući kompletan intervju s Janom Karskim, vođom poljskog pokreta otpora koji je putovao u Washington kako bi informirao tadašnjeg predsjednika SAD-a Roosevelta o započetom genocidu kojem je svjedočio. Izvještaj Karskog (Le rapport Karski) je dokumentarac sačinjen od spomenutog intervja koji je Lanzmann snimio 1978. Ove je godine Barack Obama posthumno Jana Karskog odlikovao najvišim civilnim američkim ordenom, Predsjedničkom medaljom za slobodu.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala