Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Najavljeni počeci snimanja Zagonetnog dječaka i Šegrta Hlapića
Dva velika projekta za djecu i roditelje krenula su u produkciju

Najavljeni počeci snimanja "Zagonetnog dječaka" i "Šegrta Hlapića"

Foto: Havc

U velikoj dvorani Hrvatskog audiovizualnog centra održana je press konferencija povodom početka snimanja dugometražnih igranih filmova "Zagonetni dječak" redatelja Dražena Žarkovića i scenaristice Hane Jušić i "Šegrt Hlapić" scenarista i redatelja Silvija Petranovića, oba prema poznatim hrvatskim dječjim romanima.

"Zagonetni dječak" nastavak je napete detektivske priče "Koko i duhovi", prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg kino-hita koji je u hrvatska kina privukao 86 000 gledatelja. Film nastaje prema istoimenom dječjem kriminalističkom romanu Ivana Kušana u produkciji Kinorame. "Šegrt Hlapić" se temelji na dječjem klasiku spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, najobjavljivanijem hrvatskom dječjem romanu koji je preveden na više desetaka jezika. Iz produkcijske tvrtke Maydi Film najavljuju Šegrta Hlapića kao zabavu za cijelu obitelj, posebno ističući važnost finalizacije u 2013. godini, u kojoj se obilježava stota obljetnica objave Čudnovatih zgoda Šegrta Hlapića.


-  "Zločin i kazna" uvijek će se čitati, baš kao i "Koko i duhovi". Najveća djela imaju u sebi nešto što ih prenosi kroz desetljeća i stoljeća. Ako imate dobar predložak, samo treba biti dovoljno spretan da ono osnovno iz njega transponirate u scenarij. Naravno, uvijek postoji poštovanje prema djelu i strah da ćeš napraviti nešto krivo - izjavila je producentica Ankica Jurić Tilić.

Na pitanje hoće li i kako "Zagonetni dječak" konkurirati dječjim blockbusterima kao što je Harry Potter odgovorio je redatelj Dražen Žarković: Takvim filmovima mislimo konkurirati realizmom. Harry Potter i druga 3D čudesa vrsta su eskapizma kojoj mi ne možemo konkurirati. Imat ćemo dosta zahtjevnih akcijskih scena kakve dosad nisu viđene u hrvatskom filmu, a pogotovo u dječjem filmu. Knjigama i prijašnjim filmom jasno je postavljen Kokov univerzum, tu ne moram puno smišljati, samo paziti da ostanem na Kušanovoj razini. Ovaj film puno vise počiva na djeci, dok je prvi bio više oslonjen na odrasle likove.

"Šegrta Hlapića" su predstavili producentica Maydi Mervar Petranović, redatelj Silvije Petranović, glumac Milan Pleština koji će utjeloviti Crnog Čovjeka i snimatelj Mirko Pivčević. Producentica Maydi Mervar Petranović otkrila je kako će se film snimati na nekoliko lokacija. Nulta klapa pala je prošloga tjedna u Baranji, a tu su još i Lekenik, Odransko Polje, zagrebački Gornji grad i Osijek. Hlapića će tumačiti dječak Mile iz Zagreba i djevojčica Ena iz Đakova (identitet djece producenti još ne žele otkriti), oboje odabrani na audicijama na koje se odazvao velik broj djece.

Uz Milana Pleštinu, u filmu se pojavljuju Goran Navojec (Majstor Mrkonja), Hristina Popović (Majstorica), Livio Badurnia (šef cirkusa) i Bojan Navojec.


- Mi smo na Balkanu, konkuriramo onim čime ‘Harry Potter’ ne može, imamo hrvatski jezik, brend i hrvatsku književnicu. Prevedena na više jezika nego što ih mi ovdje znamo - kineski, esperanto, bengalski…, ta knjiga ima najveće zasluge za širenje hrvatske kulture. Trebamo se bavitI sami sobom, našim pejzažima i glumcima. Imamo i hrvatskog psa, tornjaka koji tumači Bundaša. Osim toga, publika je željna Šegrta Hlapića kao živog lika. ‘Oliver Twist’ je imao preko 40 filmskih inkarnacija - izjavio je redatelj Silvije Petranović.

- Mi se ne možemo nositi s blockbusterima jer novaca nema. Malo je komplicirano što imamo predložak kojeg se moramo držati scenografski i kostimografski. Moramo se vratiti 100 godina unazad. Vizualno, film će biti blizu starim fotografijama koje nisu bile kolor, nego kolorirane - dodao je direktor fotografije "Šegrta Hlapića" Mirko Pivčević.

Dovršetak snimanja planira se 15. studenoga 2012. godine.

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala