Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Uz rođendanske želje iz cijeloga svijeta otvoren Animafest!
Uz brojne želje za 40. rođendan sinoć je u kinu Europa otvoren Svjetski festival animiranog filma

Uz rođendanske želje iz cijeloga svijeta otvoren Animafest!

Foto: Animafest

Jubilarno izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb otvoreno je sinoć u svečanoj atmosferi prepune i prigodno ukrašene dvorane kina Europa uz drage i važne festivalske goste iz cijeloga svijeta te čelne ljude Animafesta, HAVC-a i gradskih institucija.

Okupljene su pozdravili: Daniel Šuljić umjetnički ravnatelj Animafesta, producentice Vjera Matković i Olinka Vištica, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar i dobitnici festivalskih nagrada, koje dodjeljuju članovi Vijeća Animafesta – predstavnici Zagrebačke škole crtanog filma Borivoj Dovniković Bordo, Pavao Štalter i Zlatko Bourek te japanski majstor animacije, dobitnik Nagrade za životno djelo i svojevrsni kum Animafesta, veliki Yoji Kuri. Otvorenje su uveličali mnogi strani gosti, autori i filmski profesionalci te članovi velikog i studentskog žirija na čelu s trostrukim dobitnikom Animafestova Grand prixa, Estoncem Priitom Pärnom, svjetskom animacijskom zvijezdom - mladim irskim animatorom Davidom OReillyem, te redateljem animacije Denisom Tupicoffom iz Australije. Svi su s velikom radošću pozvali sve ljubitelje filma i animacije da uživaju u jedinstvenom i bogatom programu s gotovo 400 filmova, koji se prikazuje u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centra Kaptol, te u brojnim popratnim programima – izložbama, performansima, radionicama i razgovorima s autorima filmova koji će uveličati proslavu slavnih 40 Animafestovih godina.


- I djeca i teški ovisnici o animaciji, nitko neće ostati gladan i žedan animiranih filmova - kratko je i jasno opisao festivalski program Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, pozdravljajući punu dvoranu kina Europa i pozivajući gledatelje da pogledaju sve što će Animafest prikazati u sljedećih šest slavljeničkih dana.

Nakon što su topovi s konfetima prošarali nikad ljepšu dvoranu kina Europa, posjetitelji su gledali festivalsku špicu grupe studenata Odsjeka za animaciju i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te je dodijeljena nagrada najboljoj školi animacije u 2012. godini Umjetničkoj akademiji Turku iz Finske. Vanja Andrijević, hrvatska producentica i članica selekcijske komisije za studentsko natjecanje i natjecanje namjenskih filmova nagradu je uručila Eiji Saarinen, producentici te sjevernjačke oaze animacije i autorskog filma.

Filmolog i član Vijeća Animafesta, Nikica Gilić, Nagradu za izuzetan doprinos proučavanju animacije uručio je Olivieru Cotteu uz časnu najavu: “On je jedan od najboljih analitičara autorske animacije, komercijalne produkcije i teoretičar pop-kulture. Njegove knjige čitaju se na engleskom, njemačkom, francuskom i kineskom, uskoro – nadam se – i na hrvatskom.” Zahvalivši na nagradi, Cotte je posebno istaknuo zadovoljstvo što je nagradu primio u Zagrebu, gradu u koji često dolazi i za koji ga vežu brojne uspomene, prijateljstva i fantastična festivalska atmosfera. Vesna Dovniković, članica Vijeća Animafesta, uručila je jednu od najiščekivanijih nagrada večeri - Nagradu za životno djelo, i to pioniru nezavisnog japanskog filma – Yojiu Kuriu, majstoru animacije koji je iznimno važan za Animafest jer je 1969, kao član ASIFA-e, nazočio londonskom sastanku na kojemu je Zagreb dobio licencu da osnuje festival animacije, što se i dogodilo 1972. godine.


Na pozornicu kina Europa izišli su doajeni Zagrebačke škole crtanog filma, jednog od najvažnijih fenomena u hrvatskoj povijesti umjetnosti izravno odgovornog za Animafestovu slavu. Zlatko Bourek, Borivoj Dovniković Bordo i Pavao Štalter preuzeli su u ime grupe autora posebno priznanje Animafesta koje im je uručio Darko Kreč, predsjednik festivalskog Vijeća. Prije nego što je počeo filmski program, predstavljeni su članovi selekcijskih komisija i žirija.

Filmski program Animafesta počeo je još u nedjelju filmovima iz Programa za djecu i mlade, Velikog natjecanja, najboljih europskih filmova, finalista nagrade Cartoon d’Or, Europskih TV serijala te prve serije filmova retrospektive Yojia Kuria. Animafestov program u srijedu počinje u 11 sati u kinu Europa programom Grand prix 1972-2012, podsjetnikom na sve pobjednike dosadašnjih festivala koji su u četiri desetljeća ispisivali povijest animacije. Programi s najboljim novim kratkometražnim filmovima prikazuju se u svim kinima uz napomenu da je kino Europa rezervirana za Veliko natjecanje i Veliku panoramu, Tuškanac za Studentsko natjecanje i Studentsku panoramu, a Cineplexx Centra Kaptol za reprize i radove iz Natjecanja namjenskih filmova. U Maloj dvorani kina Tuškanac održat će se razgovori s autorima među kojima ističemo predstavnike nove japanske animacije Miraia Mizuea, Atsushia Wadu i Masakia Okudu te predstavnicu francuske animacije Agnès Patron i predstavnike jake kanadske delegacije autora na Animafestu - Pierrea Hérberta i Theodorea Usheva.


 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala