Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Zlatnog Medvjeda u Berlinu osvojila braća Taviani
Srpski film Parada redatelja Srđana Todorovića također je nagrađen na Berlinaleu nagradom publike

Zlatnog Medvjeda u Berlinu osvojila braća Taviani

Foto: Berlinale

Cezar mora umrijeti, dokudrama u kojoj ubojice i mafijaši uprizoruju Shakespearovu tragediju u visoko čuvanom talijanskom zatvoru, dobitnik je Zlatnog medvjeda za najbolji film na 62. Berlinskom filmskom festivalu.

U režiji veterana Paola i Vittoria Tavianija, crno-bijeli film bio je među favoritima. Braća Taviani, 80-godišnji Paolo i 82-godišnji Vittorio, snimali su grupu zatvorenika u predgrađu Rima tijekom pokusa Julija Cezara u zatvorskoj produkciji.

Srebrni medvjed, Grand Prix žirija, otišla je mađarskoj drami Samo vjetar, redatelja Bencea Fliegaufa, o nasilju nad Romima 2008.-2009. Njemački redatelj Christian Petzold proglašn je najboljim redateljem za hladnoratovsku dramu Barbara koja je mnogima bila favorit.

Srebrnog medvjeda za najbolju žensku dobila je debitantica Rachel Mwanza za ulogu u kanadskom filmu Pobunjenica, dok je danski glumac Mikkel Boe Folsgaard osvojio nagradu za najboljeg glumca u Kraljevskoj aferi. Taj je film nagrađen i za najbolji scenarij, a nagrada je otišla u ruke scenaristima Nikolaju Arcelu i Rasmusu Heisterbergu.

10-dnevni filmski festival, na kojem je prikazano oko 400 filmova iz svih krajeva svijeta, zatvoren je u subotu navečer ceremonijom dodjele nagrada.

Parada dobila nagradu publike

Srpski film Parada, redatelja Srđana Todorovića, kojeg je u Hrvatskoj pogledalo preko 100 tisuća ljudi, osvojio je nagradu publike u kategoriji Panorama, koja prikazuje nezavisne filmove kontroverzne tematike i nekonvecijonalnih životnih stilova.

U filmu jednu od glavnih uloga nosi hrvatski glumac Goran Navojec, a uz njega pojavljuju se i Dejan Aćimović te Vedran Mlikota, dok je jedan od koproducenata i Igor Nola iz producentske kuće Mainframe iz Zagreba.

J.K.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala