Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Škoti protiv Donalda Trumpa otvaraju 9. HRFF
Filmski festival posvećen aktualnim problemima suvremenog društva, ove godine u fokusu ima zemlju

Škoti protiv Donalda Trumpa otvaraju 9. HRFF

Dokumentarac Nasamareni ste! (You’ve been Trumped) autora Anthonyja Baxtera otvara deveto izdanje Human Rights Film Festivala u ponedjeljak, 5. prosinca u 20 sati u kinu Europa.

Human Rights Film Festival održat će se od 5. do 10. prosinca u Zagrebu u kinu Europa i Dokukinu Croatia, dok će dio programa od 12. do 16. prosinca biti prikazan i u riječkom Art-kinu Croatia. Filmski program uključuje 28 filmova podijeljenih u dva programa: glavni program te program Nepozvane slike koji donosi uratke povodom dvadesetogodišnjice djelovanja Mreže fondacija Otvoreno društvo.


U glavnom će programu osim Baxterovog dokumentarca o višegodišnjoj borbi Škota protiv Donalda Trumpa koji u pješčanim dinama želi izgraditi veliko golf-odmaralište, biti prikazan i film Tomboy. Riječ je o uratku francuske redateljice Céline Sciamma, o desetogodišnjoj djevojčici koja zabunom bude proglašena dječakom od strane vršnjaka.

Dugometražni prvijenac Izraelca Nadava Lapida, film Policajac (Ha-shoter) jedan je od najzapaženijih debitantskih filmova ove godine. Prikazujući dvije potpuno suprotne skupine, Lapid stavlja naglasak na brojne klasne probleme i sukobe zakopane forsiranim i često propagandnim sukobom sa najvećim izraleskim naprijateljem – Palestincima. Dokumentarac Ako i jedno stablo padne: priča o Fronti za oslobođenje Zemlje (If a tree falls: a story of the Earth Liberation Front) autora Marshalla Curryja donosi nesvakidašnji prikaz radikalne ekološke aktivističke skupine koju FBI naziva "najvećom američkom terorističkom prijetnjom".


Pored najavljenog filmskog programa, festival uključuje i diskusije, glazbeni program te dodatni sadržaj realiziran u suradnji s Amnesty International Hrvatske.

Kao najava za predstojeći Human Rights Film Festival u srijedu 30.11. s početkom u 19 sati u kinu Tuškanac bit će prikazan posljednji film Želimira Žilnika Jedna žena – jedan vek, o ženi koja je, između ostalog, 1948. godine osobno odnijela Staljinu u Moskvu čuveno Titovo "ne". Žilnik, redatelj angažiranih i provokativnih dokumetaraca, i sam će biti prisutan na projekciji, a zajedno sa protagonisticom, 99-godišnjom Dragicom Srzentić, sudjelovat će u diskusiji nakon filma.

J.K.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala