Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Nacionalni program 58. Pule
Pula nudi filmove Matanića, Ivande i Škorićke u glavnoj sekciji, 9 filmova iz koprodukcija, erotske kratke filmove i digitalne projekcije u Areni

Nacionalni program 58. Pule

Foto: pulafilmfestival.hr

Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković objavio je i Nacionalni program 58. Pule koji će se održati od 16. do 23. srpnja. Tako će se u Nacionalnom programu igranog filma u Puli prikazati 19 ostvarenja, od čega 10 u Glavnoj sekciji, a 9 u Sekciji manjinskih koprodukcija.

Najveći novitet ovogodišnjeg festivala su digitalne projekcije u Areni, što nije samo veliki organizacijsko-tehnički pomak, nego i programski. Zahvaljujući tome u Areni će se moći prikazivati i filmovi producenata koji nisu imali novca za izradu 35mm kopije ili je još nisu stigli izraditi.


U Glavnoj je sekciji Nacionalnog programa pet filmova nastalih temeljem scenarija odobrenih na javnim pozivima HAVC-a, a pet su nastali kao nezavisne produkcije, te su odlukom HAVC-a dobili naknadnu financijsku potporu. Šest su redatelja debitanti: Kušan, Žaja, Čakić-Veselič, Tardozzi, Tomić i Škorić, a među četiri iskusnija su Matanić i Oki te veterani Radić i Ivanda.

U tri ovogodišnja hrvatska filma u glavnim su ulogama djeca – to su povijesni “Lea i Darija” Branka Ivande, te fantastični “Koko i duhovi” Danijela Kušana i “Duh babe Ilonke” Tomislava Žaje. Slijede dvije drame ljubavno-obiteljske tematike “Kotlovina” Tomislava Radića te “Korak po korak” Biljane Čakić-Veselič. Prikazat će se i tri kriminalistička trilera: psihološki “Ćaća” Dalibora Matanića, noirovski “Mrak” Dana Okija te “Fleke” Alda Tardozzija, ratnu dramu “Jozef” Stanislava Tomića te erotsku komediju “7sex7” Irene Škorić.


Ove godine Festival prikazuje čak 12 filmova iz regije, od čega je 7 u programu manjinskih koprodukcija: slovenski “Piran-Pirano” Gorana Vojnovića i “Laku noć, gospođice” Metoda Peveca, bosansko-hercegovački “Belvedere” Ahmeda Imamovića, srbijanski “Neprijatelj” Dejana Zečevića, “Bijeli lavovi” Lazara Ristovskog i “Kako su me ukrali Nijemci” Miše Radovanovića te crnogorski “Lokalni vampir” Branka Baletića. Osim regionalnih koprodukcija tu je i jedna s Danskom – “Soba 304” Brigitte Staermose i jedna s Njemačkom – “Max Schmelling” Uwea Bolla. U programu kratkog filma, koji je od prošle godine natjecateljski, prikazat će se dvadeset filmova.


Umjetnički ravnatelj Festivala igranog filma u Puli predstavio je i ovogodišnje ocjenjivačke sudove kojim će predsjedavat filmski kritičar i redatelj Živorad Tomić, a članovi će biti scenograf i redatelj Vladimir Tadej, redatelj i scenarist Goran Dević, glumica Nataša Janjić i snimatelj Stanko Herceg.

Ocjenjivačkim sudom Međunarodnog programa predsjedavat će Paul Bradley, glavni producent tvrtke Merchant-Ivory; a članovi su talijanski filmolog Paolo Minuto, filmolog i bivši dugogodišnji predsjednik Talijanske i Svjetske federacije kino klubova, te kanadski glumac Niels Schneider, dobitnik Nagrade Chopard za glumačko otkriće 2010. godine u Cannesu.

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala