Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Preminuo Bill Hunter
Australski glumac poznat po nizu uloga u najuspješnijim australskim filmovima u posljednja tri desetljeća, preminuo je sinoć u predgrađu Melbourna

Preminuo Bill Hunter

Bill Hunter, australski glumac poznat po nizu uloga u najuspješnijim australskim filmovima u posljednja tri desetljeća, preminuo je sinoć u hospiciju Caritas Chrispi u predgrađu Melbourna, podlegavši borbi s rakom.

Rodio se kao William John Hunter 27. veljače 1940. godine, a svoj debi na velikom ekranu imao kao statist u "Shiralee", britanskom filmu snimljenom 1957. godine u Australiji.

Postao glumac zahvaljujući Gregoryju Pecku

Za glumačku karijeru se odlučio kada je 1959. promatrao Gregoryja Pecka kako 27 puta snima jednu te istu scenu za film Na plaži, te sebi rekao "I ja mogu to raditi".

Poslije toga je uglavnom nastupao na australskoj televiziji, da bi pažnju svjetske publike privukao tek 1970-ih godina kada je niz darovitih filmaša svojim ostvarenjima dotada nepoznatu australsku kinematografiju učinio jednom od svjetskih filmskih velesila. Među njima se ističu Galipolje, Murielino vjenčanje i Australija.


U nijednom od tih ostvarenja Hunter nije imao glavnu ulogu, ali bi publici uvijek zapao za oko zahvaljući dojmljivom tumačenju šarolike palete likova, bilo da je riječ bila o negativcima, osobama od autoriteta ili redikulima. Ipak, najčešće je tumačio arhetipske uloge "tvrdih" svojeglavih Australaca koji su ispod mačo-vanjštine krili meko srce. Najpoznatija i najuspješnija od njih je vjerojatno bio lik mehaničara Boba u filmu Priscilla, kraljica pustinje, a koga je Hunter poslije tumačio u njegovoj kazališnoj adaptaciji.

Nije imao visoko mišljenje o svom umijeću

Iako je za svoje uloge dobijao prestižne nagrade i reputaciju živućeg simbola australskog filma, Hunter nije imao naročito visoko mišljenje o svom umijeću i karijeri. U intervjuu danom povodom njegovog posljednjeg filma The Cup izjavio je kako je "samo stajao gdje mu je rečeno i govorio ono što je bilo u scenariju", da je "stavljanje šminke i kostima pola glumačkog posla", odnosno da je gluma zanat, a ne umjetnost.

Vijest o smrti Billa Huntera, koji je iza sebe ostavio bivšu suprugu Rhodu Roberts, potpuno je iznenadila njegove kolege, s obzirom da je veliki glumac nastupao do posljednjeg trenutka i nikome nije dao do znanja da je smrtno bolestan.

D.A./MojTV

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala