Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Umro Sidney Lumet, legendarni redatelj 'Serpica' i 'TV mreže'
Redatelj filmova o savjesti, čija su glavna inspiracija bile sudnice i New York, preminuo je u 86. godini

Umro Sidney Lumet, legendarni redatelj 'Serpica' i 'TV mreže'

Foto: PRphotos

Sidney Lumet, redatelj koji je radije snimao na ulicama New Yorka nego u holivudskim hangarima i čije priče su o savjesti - 12 ljutih muškaraca, Serpico, TV mreža - postale američki filmski klasici, umro je u subotu ujutro u svom domu na Manhattanu. Imao je 86 godina. Njegova pokćerka, Leslie Gimbel, kaže kako je umro od limfoma.

- Dok je cilj svih filmova da zabave, onaj film u kojeg ja vjerujem mora otići korak dalje. Zahtjeva od gledatelja da ispita vlastitu savjest - napisao je jednom Lumet.

To je pokazao u svojoj karijeri dugoj 50 godina, u kojoj nikada nije osvojio Oscara, iako je bio nominiran četiri puta kao najbolji redatelj.

Njegov najpoznatiji film zasigurno je TV mreža iz 1976. godine. Film koji prati televizijskog voditelja na zalasku karijere, sa sjajnim ulogama Faye Dunaway, Williama Holdena i Petera Fincha, dobio je četiri Oscara.


Neiscrpna tema filmova Sidneya Lumeta bila je sudnica i New York. Upravo je grad glavna kulisa iscrpnog pogleda u kazneno-pravni sustav, kao što je to slučaj u Serpicu. Detektiva Serpica, koji pokušava promijeniti sutav, interpretirao je Al Pacino, što mu je donijelo oskarovsku nominaciju.

Zadnji film koji je Lumet snimio, Before the devil knows you're dead, s Philip Seymour Hoffmanom i Ethan Hawkeom, obilježio je njegovu 83. godinu života.

Iako su Lumetovi filmovi tijekom godina imali više od 40 nominacija, tek je Oscar za životno djelo odao priznanje Lumetovom redateljskom umijeću. Neki su tu nagradu komentirali kako se radi o utješnoj nagradi za cjeloživotno ignoriranje.


Kritičari su nazivali Lumeta zadnjim od velikih filmskih moralista i glavnim majstorom za filmove sa socijalno osjetljivim temama, no Sidney Lumet uvijek je isticao kako nije križar za društvene promjene.

- Mislim kako umjetnost ništa ne mijenja. Mislim kako smo primarno sljedbenici. Nismo u prednosti u ničemu - rekao je Lumet u jednom intervjuu za The Times online.

- No, zašto onda snimate filmove - bio je upitan.

- Snimam jer volim to. To je prekrasan način za provesti život - odgovorio je.

J.K.


 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala