Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Zimska kost
Bez mobitela, bez Interneta, bez televizije – usred Amerike 21. stoljeća

Gledali smo: Zimska kost

Piše: Dragan Antulov

ZIMSKA KOST
(WINTER'S BONE)
uloge: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Lauren Sweetser, Garret Dillahnut, Dale Dickey, Shelley Waggener
scenarij: Debra Granik & Anne Rosselini (po romanu Daniela Woodrella)
režija: Debra Granik
proizvodnja: Anonymous Content, SAD, 2010.


Dugo vremena, iako se mnogi, pogotovo danas, to boje priznati, holivudski filmovi i TV-serije su mnogima bili glavni izvor predodžbe o svijetu ili barem onom njegovom dijelu zvanom Sjedinjene Američke Države. To je često razlog brojnih nesporazuma kada bi se ispostavilo da postoji veliko nesuglasje između takvih predodžbi i stvarnog stanja. Razlog je u tome što holivudski filmaši, danas uglavnom motivirani željom da prostačkim masama pruže eskapističku zabavu, izbjegavaju sve likove, događaje i lokacije svoje domovine teško spojive s izrazima "cool" ili "glamour". Jedna od žrtava tog fenomena je tzv. Flyover Country, odnosno sve područje SAD između Beverly Hillsa i Manhatanna koja za lijepe, bogate i uspješne holivudske pripadnike holivudske elite predstavlja nešto kao zemlja Mordor. Jedini način na koji Flyoever Country može "primirisati" na veliki ekran jesu niskobudžetni nezavisni filmovi, poput Zimske kosti koja je trijumfirala na Sundanceu i čak uspjela glavnoj glumici priskribiti "oskarovsku" nominaciju.

Radnja filma se događa u srcu Amerike koju čini visoravan Ozark, zabačeno i šumovito područje na granici Missourija i Arkansasa čiji prosječni stanovnik može poslužiti kao ilustracija pojma "redneck" u rječniku. Među tu populaciju spada i Ree Dolly (Lawrence), 17-godišnja srednjoškolka prisiljena da se brine o mentalno obogaljenoj majci i služi kao roditelj mlađem bratu i sestri. Njen otac Jessup, koji za život zarađuje kriminalom, uključujući "kuhanje" metamfetamina u seoskim "laboratorijima", nikad nije kod kuće. To za Ree i nije toliki problem sve do trenutka kada joj vlasti kažu kako je nakon posljednjeg uhićenja platio kauciju založivši vlastitu kuću. S obzirom da je nakon toga nestao i neće se pojaviti na sudu, postoji ozbiljna opasnost da Ree i njena obitelj izgube krov nad glavom. Ree to nastoji spriječiti tako što će pokušati doznati gdje joj se otac nalazi. Jedini trag bi joj mogli dati Jessupovi kolege i poslovni partneri, većina od kojih su sa njim i Ree i rodbinski povezani. Međutim, Ree se odmah suočava ne samo sa zidom šutnje, nego i "dobronamjernim" savjetima da prekine svoju potragu "jer govor stvara svjedoke".

Odmor od ispraznih blockbustera

Zimska kost može predstavljati osvježenje gledateljima koji su se umorili od ispraznih ljetnih "blockbustera" i zimskih, ali predvidljivih, "dajte mi Oscar" ostvarenja. Snimljen za male novce, nedostatak CGI i "high concepta" nastoji nadoknaditi jednostavnošću priče i njenim kvalitetnim kazivanjem na ekranu. Njegova jedina "atrakcija" bi možda bila za današnji američki film rijetki prikaz svjetske supersile, odnosno njenih krajeva koji podsjećaju na pustopahije Trećeg svijeta gdje Angelina Jolie kupuje djecu za usvajanje. Siromaštvo i nerazvijenost, oličeno u nedostatku Interneta, televizije, pa čak i mobitela, s kućama u korovu, desetljećima starim vozilima, šumskim drvom kao izvorom topline i šumskom faunom kao nužnim dijelom prehrane stvaraju dojam da je Zimska kost radnjom smještena barem nekoliko desetljeća u prošlost ili postapokaliptičku budućnost. Jedini trag civilizacije 21. stoljeća je srednja škola, ali i tamošnji tečajevi za roditelje-tinejdžere i vojni dočasnici koji učenike novače kao topovsko meso za Afganistan i Irak ukazuju da su tamo opcije za izvlačenje iz gliba siromaštva, kriminala i nasilja prilično ograničene.


Neki od kritičara su ovu mračnu viziju nazivali "pornografijom siromaštva", odnosno nastojanjem da se preko jeftinih klišeja eksploatiraju kulturne predrasude. Scenarij Debre Granik i Anne Rosselini, je međutim kvalitetan upravo zbog toga što izbjegava klišeje, uključujući čvrstu podjelu na "dobre" i "loše" momke, pa čak i konvencionalnu završnicu. Glavna heroina, koju maestralno tumači Jennifer Lawrence, mlada glumica "zdravoseljačkog" i prilično ne-holivudskog izgleda, nije nikakav supermen, odnosno motivirana je isključivo nastojanjem da očuva svoju obitelj; taj motiv dijele i antagonisti za koje je proizvodnja droge manje pokušaj brzog bogaćenja, a više pokušaj održavanja stoljetnog načina života. Složenost likova možda najbolje pokazuje Reejin stric-ovisnik Teardrop, koga isto tako sjajno tumači John Hawkes. Ako Zimska kost negdje zakaže, onda je to u par suvišnih scena, poput one u kojoj se pojavljuje gotovo neprepoznatljiva Sheryl Lee, nekadašnja heroina Twin Peaksa. Međutim, bez obzira na sve, kao i ponekad previše neugodnim podsjećanjima na stvarnost izvan kino-dvorana, riječ je o ostvarenju koje zaslužuje preporuke kao oličenje svega onog dobrog u američkom nezavisnom filmu.

OCJENA: 8/10

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #3
    0 0
    igreradi igreradi @ 29.3.2011. 15:27

    ''What are we going to do with you?''

    ''Kill me.''

    ''We already had that idea.''

    ''Help me. I bet noone's had that idea.''

    nekako tako.... film mi se jako sviđa! amerika zapostavljenija u blockbusterima, likovi kao da su prošli audiciju :).

    gledala sam ga više puta, a gledat ću ga ponovno. i zbog wilkesa i zbog priče...

  • #2
    0 0
    hitman_4 hitman_4 @ 29.3.2011. 12:01
    solidan film,potencijal velik.nažalost zbog svoje nedorađenosti i upitnika na kraju,ispao samo solidan....najveci plus definitivno je mlada glumica Jennifer Lawrence, koja je zaslužila oscar za najbolju žensku ulogu
  • #1
    0 0
    crnisokol crnisokol @ 29.3.2011. 9:43
    osmica od gospodina Antulova???...mora da je film fakat odličan
Pogledaj sve komentare (3)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala