Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


'Zlatni medvjed' Berlinalea po prvi puta u povijesti odlazi u Iran
Favorit od početka, film 'Nader and Simin: A Separation', oduševio je žiri na čelu sa slavnom Isabellom Rossellini

'Zlatni medvjed' Berlinalea po prvi puta u povijesti odlazi u Iran

Foto: berlinale.de

Po prvi put u šezdesetjednogodišnjoj povijesti Berlinskog filmskog festivala, Zlatni medvjed odlazi u Iran, filmu Nader and Simin: A Separation redatelja Asghara Farhadija. Farhadijeva obiteljska drama favorit je od početka, a prati raspad iranske obitelji u jeku političkih tenzija u Teheranu. Iako film nije previše obojen politički, Nader and Simin kritiziraju uvjete u Iranu, pogotovo velike klasne razlike u zemlji. Iranski je film potpuno pokorio Berlin jer film je odnio još dvije nagrade. Srebrni medvjedi za najboljeg glumca i glumicu pripali su muškoj i ženskoj glumačkoj ekipi filma.


Mnogi će odluku Međunarodnog žirija Berlinalea, na čelu s Isabellom Rossellini, vidjeti kao slanje političke poruke Teheranu. Berlinski festival otvoreno je osudio iransku presudu kojom je redatelj Jafar Panahi, koji je trebao sjediti u ovogodišnjem žiriju, završio na šest godina u zatvoru i na 20 godina mu je zabranjen rad jer je snimao film bez vladina odobrenja.


Redatelj Farhadi posvetio mu je Zlatnog medvjeda - Ovo ide za tebe. Nadam se da ćeš idući put ti stajati ovdje - poručio je Farhadi svome kolegi i zemljaku.

Farhadi je 2009. osvojio Srebrnog medvjeda za režiju za svoj film About Elly.

Grand Prix žirija otišao je još jednom ovogodišnjem favoritu kritičara, filmu The Turin Horse slavnog Bele Tara. Srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobio je Nijemac Ulrich Köhler za dramu Schlafkrankheit (Sleeping Sickness), o doktoru koji vodi medicinski program u Kamerunu, dok je nagrada za scenarij otišla u ruke Joshue Marstona i Andamion Murataja za film The Forgiveness Of Blood, koji se odvija u Albaniji.

J.K.
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala