Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Sljedeća tri dana
Solidan žanrovski proizvod, koji ipak može poslužiti kao još jedan argument da malo više originalnosti Hollywoodu zbilja ne bi škodilo

Gledali smo: Sljedeća tri dana

Piše: Dragan Antulov

SLJEDEĆA TRI DANA
(THE NEXT THREE DAYS)
uloge: Russell Crowe, Elizabeth Banks, Olivia Wilde, Brian Dennehy, Liam Neeson
scenarij: Paul Haggis (po originalnom scenariju Freda Cavayea)
režija: Paul Haggis
proizvodnja: Lionsgate/Highway 61, SAD, 2010.
trajanje: 122 '

 

"Oscari" definitivno više nisu ono što su nekad bili. Za razliku od vremena naših očeva i baka, danas se teško sjetiti  filma koji je osvojio "Oscar" prošle godine, a još teže kada su u pitanju još starija ostvarenja. Jedna od "žrtava" tog fenomena je i Paul Haggis, jer se danas malo tko sjeća pola desetljeća starih ostvarenja kao što su Djevojka od milijun dolara i Sudar, a još manje osoba koja je za njih napisala scenarij i potpisala režiju. "Oscari", s druge strane, i nisu posve bezvrijedni; zlatnim kipićima ovjenčani filmaši imaju određeni autoritet i mogu si priuštiti projekte "za dušu" ili one koje bi ranije odbili u strahu za sviju "autorsku" reputaciju. Haggisu je takav slučaj predstavljao triler Sljedeća tri dana, remake hvaljenog francuskog filma Pour Elle.

Protagonist filma je John Brennan (Crowe), skromni i ekološki svjesni profesor u Pittsburghu koji ima sve što treba tražiti od života – prekrasnu i emancipiranu suprugu Laru (Banks) i dražesnog sinčića. Njegov svijet se sruši kada je Lara optužena, a potom i osuđena na doživotni zatvor zbog ubojstva vlastite šefice. John je uvjeren u njenu nedužnost, ali je sama Lara, nakon tri godine besplodnih žalbi i pomirena s time da će stalno ostati iza rešetaka, spremna sebi oduzeti život. John se tada, nakon što je iscrpio sva legalna sredstva da svom sinu vrati majku, odlučuje okrenuti ilegalnim, a za što su mu savjete i inspiraciju pruža Damon Pennington (Neeson), bivši kriminalac koji je vlastite bijegove iz zatvora opisao u bestseler-knjizi. Nakon što je na osnovu razgovora sa Penningtonom sastavio detaljan plan za suprugin bijeg, kreće u njegovo izvođenje, ali se odmah suočava s problemima. Nedostatak iskustva s druge strane zakona  i njemu samom prijeti da završi iza rešetaka ili na groblju.

Sljedeća tri dana nisu uživali naklonost američke kritike koja je Haggisu zamjerala da scenaristički temelj svog filma- običnog čovjeka prisiljenog da se igra akcijskog junaka –shvatio previše ozbiljno. Ako se to može shvatiti kao prigovor, odnosno ako je za vjerovati da se takvi scenariji mogu koristiti samo za eskapističke fantazije nalik na Zakon braće, onda on ne ide na dušu Haggisu nego Fredu Cavayeu, autoru francuskog originala. Haggis, naime, prilično vjerno slijedi Cavayeov predložak, koji je također inzistirao na realizmu.

U novoj verziji Crowe nastoji što uvjerljivije prikazati "običnog čovjeka u neobičnoj situaciji", rastrzanog između nastojanja da uistinu učini sve za ženu koju voli, straha da sina ne ostavi bez još jednog roditelja, gađenja prema mogućnosti da u cijelom pothvatu uprlja ili možda čak okrvavi ruke, te na trenutak zaintrigiranog alternativom koju nudi zanosna poznanica koju tumači Olivia Wilde. I Banks je prilično efektna u scenama koje dokumentiraju njeno polagano propadanje iza rešetaka. S druge strane, Haggis, koji uglavnom dobro radi svoj posao, čini grešku u akcijskoj završnici, koju bez neke velike potrebe razvlači učinivši film oko pola sata dužim od francuskog originala. Zbog toga će gledateljima, a pogotovo onima koji su već vidjeli Pour Elle, "deja vu" efekt biti neugodniji nego inače. Sljedeća tri dana su solidan žanrovski proizvod, iako mogu poslužiti i kao još jedan argument da malo više originalnosti Hollywoodu zbilja ne bi škodilo.

OCJENA: 6/10
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (3)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala