Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Red
Film neće ući u anale sedme umjetnosti, ali zato gledateljima pruža ono što se Hollywoodu čini sve težim postignućem – zabavu

Gledali smo: Red

Piše: Dragan Antulov

uloge: Bruce Willis, Mary Louise-Parker, John Malkovich, Morgan Freeman, Brian Cox, Helen Mirren, Karl Urban, Rebecca Pidgeon, Richard Dreyfuss, Ernest Borgnine
scenarij: Jon & Erich Hoeber (po stripu Warrena Ellisa & Cullyja Humnera)
režija: Robert Schwentke
proizvodnja: Summitt Entertainment, SAD, 2010.
trajanje: 111 '


U nizu proturječnosti i apsurda koji krase današnji Hollywood se može pronaći i šizofreni odnos prema životnoj dobi. Dok se, s jedne strane, glumci i glumice s tri "banke" i više smatraju dovoljno mladima da tumače uloge tinejdžera u popularnim filmovima i TV-serijama, dotle se njihovi tek koje desetljeće starije kolege smatraju robom kojoj je "istekao rok", prikladnim isključivo za sporedne i karakterne uloge umirovljenika i čangrizavih staraca. "Starcem" se tako počeo smatrati čak i Bruce Willis, i to usprkos 55 godina zbog kojih bi, da nije holivudska zvijezda, morao krvavo crnčiti sljedeće desetljeće, a možda i više, prije nego što zasluži mirovinu u većini današnjih zapadnih zemalja. Zahvaljujući takvoj percepciji "starca" Willisu se prvi put dogodilo da tumači ulogu umirovljenika, a za što je priliku pružio Red, akcijska komedija temeljena na stripu, odnosno "grafičkom romanu" Warrena Ellisa i Culleya Hamnera.

Frank Moses, lik koji tumači Willis, nije, doduše, obični umirovljenik, ali ga na samom početku filma svejedno muče neki umirovljenički problemi, prije svega vezani uz prilagodbu novom, daleko manje uzbudljivom načinu života. Frank tako dosadu krati zahvaljujući Sarah (Parker), službenici federalnog mirovinskog ureda u Kansas Cityju kojoj se njen neobični klijent počeo toliko sviđati da s njime na radnom mjestu vodi duge i posve neprofesionalne razgovore. Mosesovu životnu svakodnevicu, međutim, prekine dolazak maskiranih i naoružanih napadača u njegovu kuću; Moses taj problem brzo riješi, ali mu je sasvim jasno da incident ima neke veze s njegovom bivšom karijerom tajnog operativca CIA-e, uključujući raznorazne "prljave poslove" čije razotkrivanje nije u interesu današnjih moćnika. Frank dobro pozna proceduru u takvim slučajevima, te odlazi u Kansas City i kidnapira Sarah kako bi spriječio da je naručitelji njegove likvidacije iskoriste za ucjenu. Nakon toga slijedi putovanje Amerikom prilikom koga se otkrije da je Frank tek jedno ime na nečijem popisu za likvidaciju. Da bi se izvukao iz nevolje potrebna mu je pomoć tima koji će činiti njegovi nekadašnji mentori, kolege, suradnici, ali i stari hladnoratovski protivnici.

Kod Reda će gledateljima vrlo brzo upasti u oči kako se scenarij Johna i Ericha Hoebera ne odlikuje nekom prevelikom originalnošću; zapravo, po svojim motivima i narativnim mehanizmima malo previše podsjeća na ovogodišnje Luzere, A-Tim i Plaćenike. Drugi ozbiljan problem mu je nerazmjer između akcije i humora, kao i nedovoljno "ispeglani" likovi, što se posebno vidi u slučaju glavnog CIA-nog progonitelja koga tumači Karl Urban. Također je propuštena prilika za stvaranje komične napetosti između Frankovih "prekaljenih" partnera i njegove djevojke koju je prisiljen sa sobom vući poput vreće kamenja.

Svi ti nedostaci bi vjerojatno ovaj film učinili negdledljivim da nije jedne stvari – izvrsne režije Roberta Schwentkea koji je u Ženi vremenskog putnika pokazao kako učiniti atraktivnim inače mlak sadržaj. No, pitanje da li bi i njemački filmaš spasio ovaj film da mu na raspolaganju nije stajala uistinu vrhunska, raznorodna i prilično raznorodna glumačka ekipa. Tu se Willis istakao kao pravi "timski igrač" i pristao biti druga violina glumcima koji, poput Morgana Freemana, Johna Malkovicha i Helen Mirren, pokazuju daleko više karizme i talenta od njega.  Zbog svega toga se ne čini vjerojatnim da će Red ući u anale sedme umjetnosti, ali, s druge strane, gledateljima pribavlja ono što se Hollywoodu u posljednje vrijeme čini sve težim postignućem – zabavu.

OCJENA: 5/10

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #7
    0 0
    black79 black79 @ 25.1.2011. 17:10
    RED zabavan film,dobri glumci..ugodno potrošeno vrijeme uz film..
  • #6
    0 0
    bozoli bozoli @ 24.1.2011. 20:19

    Oooo, daaaa, i te kako jesu!!! Svaka druga je prilično subjektivna i već mu poznajem filmski ukus. Što, realno gledano, u nikojem slučaju ne bi smjela biti istina! Užas!

    Usput budi rečeno, Red (the film) je odličan. Kako sam se tek slatko nasmijala na onu pucnjavu na kuću...lol! Talking about parody.

  • #5
    0 0
    interceptor87 interceptor87 @ 24.1.2011. 16:33

    predators dobi ocijenu 7...

    dok red dobi ocijenu 5....

    nisam gledao red...al ne vjerujem da moze biti losiji  od Predatorsa..

    :)

  • #4
    0 0
    doom doom @ 24.1.2011. 0:12

    ja nigdje gore nevidim da sam napisal nia .............................................a sta se tice mojeg jezika da sere banane to je samo moj neuki rijecnik da mu kazem da je neobjektivan..... nas DRAGAN.....!!!!

  • #3
    0 0
    doom doom @ 23.1.2011. 23:37
    nemoj se opterecivati sa DRAGANOVOM ocijenom jer lik u 99 posto sere banane i nema blage veze o realnom sagledanju nekog filma!!!!!!
Pogledaj sve komentare (7)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala