Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


David Lynch napada glazbenu industriju elektro pop singlom
Unikatni vizionar u povijesti filmske industrije, skrenuo je pažnju sa svojih filmskih projekata na glazbu

David Lynch napada glazbenu industriju elektro pop singlom

Filmski autor David Lynch je u svojoj karijeri imao jedne od najzapamćenijih kontribucija filmskome svijetu, uključujući i bizarne klasike poput "Eraserheada", "Čovjeka Slona", "Plavog Baršuna" i "Mulholland Dr.", a da ne spominjemo, i za tadašnja vremena odličnu seriju "Twin Peaks".


Ono što mnogi ne znaju, je da Lynch uz sve te poznate filmove stvara i na drugim područjima umjetnosti, poput slikanja i glazbe. Unikatni vizionar u povijesti filmske industrije skrenuo je pažnju sa svojih filmskih projekata na glazbu. Surađivao je s glazbenicima Danger Mouse i Sparklehorse na albumu "Dark Night of the Soul" koji je izdan ranije ove godine, uz odlične kritike, a prije nekoliko dana ušao je u svijet glazbe s neobičnim elektro pop singlom "Good Day Today".

- Radimo na dosta stvari i nadam se da ćemo uskoro imati album. Meni je to sve eksperiment koji smo nazvali moderni blues, kao glazba koja je bazirana na bluesu. Od tuda me vodilo svakojakim drugačijim stvarima, no ono što bih uistinu htio napraviti je moderni blues album - pojasnio je Lynch.

Nakon prve eksplozije šuma, pjesma nastavlja kao minimalni electro kroz Lynchev digitalno izmijenjen glas s lirikama "So tired of fire, so tired of smoke", te tako nastavlja do refrena "I want to have a good day today". Slušajući pjesmu, shvaćamo kako se radi o jasnom pop žanru, koji je u Lynchevom slučaju nešto pozitivniji i artistički nastrojen pop, uz različite sampleove koji razbijaju idilu.



- Ne postoje neka pravila koja bih mogao spomenuti u kreiranju glazbe, ali postoji osjećaj. Glazba mora biti usidrena na nešto snažno i čisto. Moderno je zato što je napravljeno uz sve alate za računala koja vam omogućuju rad - nastavio je Lynch.

Ovo je prvi put da je Lynch sam odlutao u glazbene vode, no mnogi projekti poput već spomenutog "Dark Night of the Soul" spajaju se uz njegovo ime. Često je surađivao s kompozitorom Angelom Badalamentijem,  koji je radio glazbu za skoro sve Lyncheve filmove uključujući i glavnu temu za seriju "Twin Peaks". Za soundtrack svojeg filma "Inland Empire" Lynch je napisao i čak otpjevao dvije pjesme. Isto tako je napisao tekstove za pjesme Julee Cruise, a izdao je i rock album "BlueBob" s John Neffom, na kojem je svirao gitaru.

- Napredak digitalije znači svijet novih mogućnosti. Volim organski fenomen. Volim stvarnost, sirov zvuk i blues. Volim jaku gitaru i čiste jasne udare bubnja - kazao je Lynch.



Lynch ima plan izdati cijeli album za britansku Sunday Best kuću. Za sada, dvije pjesme se nalaze na iTunesima za download - "Good Day Today" i "I know". Lynch se koristi i promovira transcendentalnu meditaciju, za koju tvrdi kako donosi mir u svijetu. Iniciran u meditaciju 1973. godine, Lynch godinama promovira i prakticira ovu tehniku. Posao je blizak s osnivačem te tehnike Maharishi Mahesh Yogiju te trenutno snima dokumentarac o njemu.

Izjavio je kako nema namjeru svoju glazbu predstavljati u live izdanjima na koncertima jer mu se to ne sviđa, no umjesto toga, pozvao je sve svoje fanove da naprave video spotove za njegove pjesme. On bi na kraju sam odabrao službeni te ujedno i najbolji spot po njegovom mišljenju. Album Davida Lyncha trebao bi se izdati negdje u 2011. godini.

 

L.M./MojTV

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala