Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: 13
U film su ubačene zvijezde koje samo smetaju – prije svih Jason Statham, za koga će mnogi pogrešno misliti kako je protagonist filma

Gledali smo: 13

Piše: Dragan Antulov

13
uloge: Sam Riley, Mickey Rourke, Ray Winstone, Jason Statham, 50 Cent, David Zayas, Michael Shannon
scenarij: Gela Babluani
režija: Gela Babluani
proizvodnja: Paramount Vantage/Barbarian Films, SAD, 2010.
trajanje: 118 '


Istočnoevropski filmaši se danas suočavaju sa spoznajom da njihove kinematografije,  koje su svojevremeno uživale ugled i popularnost, svjetskoj publici u postkomunistička vremena ne znače gotovo ništa. Ono što se dogodilo Mađarima i Česima, čije filmske industrije danas umjesto Jancsovih drama ili Menzelovih komedija danas više znaju po opusu Nikki Anderson i Silvije Saint, dogodilo se i Gruzijcima. Tako je Gela Bebluani, sin uglednog filmaša Temura Bebluanija, bio prisiljen obiteljsku tradiciju nastaviti u Francuskoj. Taj potez se isplatio, jer je 13 Tzameti, njegov dugometražni prvijenac iz 2005. godine, stekao brojne pohvale kao i specijalnu nagradu žirija na festivalu u Sundanceu. Kao što se to zna često dogoditi s ne-američkim filmovima koji izgledaju svježe i originalno, tako je i Bebluanijevo djelo – kod nas dostupno jedino kao potpuno nezapaženo DVD-izdanje - postalo kandidat za američki remake. Zadatak je povjeren samom Bebluaniju, a ostvarenje, koje je nazvano 13, se pred hrvatskom publikom našlo nekoliko mjeseci prije američke premijere.

Protagonist filma je Vince (Riley), mladi električar kojemu je otac doživio tešku nesreću i zbog čijih visokih troškova liječenja cijela obitelj mora ići na ulicu. Pokušavajući sastaviti kraj s krajem, Vince je prisiljen raditi na crno, a među mušterijama mu se nađe i kriminalac koji umire od prekomjerne doze droge u trenutku kada mu je radio po kući. Mladi električar je, pak, prije toga uspio načuti detalje o nekakvom "brzom", ali izuzetno riskantnom poslu koji bi mogao donijeti basnoslovnu zaradu; koristeći priliku, krade kuvertu s instrukcijama i odlučuje preuzeti identitet preminulog čovjeka. Ne znajući da je pokojnik sve vrijeme bio pod policijskom prismotrom, Vince odlazi na put koji će ga dovesti do izoliranog imanja okruženog naoružanim čuvarima, a u kome se okupila gomila zlokobnih, ali očigledno bogatih ljudi sa svih strana svijeta. Vince sa užasom shvaća da je "posao",u stvari, bizarno natjecanje u ruskom ruletu, a da je on jedan od "igrača" na čije se preživljavanje ti bogataši klade. Nakon neuspjelog pokušaja da svojim "menadžerima" objasni da je riječ o "nesporazumu", Vince shvaća da može preživjeti jedino ako igru odigra do kraja.

13 gotovo sve vrijeme odaje dojam kako je riječ o holivudskom remakeu ne-holivudskog originala, a taj dojam će vjerojatno steći i oni gledatelji koji nisu vidjeli original niti znaju da original uopće postoji. Razlog za to se može naći prije svega u ne baš najspretnijem Bebluanijevom pokušaju da originalni zaplet i likove iz pariškog podzemnog miljea prebaci u SAD, pa je tako protagonist "domaći" momak čija je situacija ipak nešto manje očajna od situacije u kojoj se našao gruzijski imigrant u Tzametiju.  Bebluani, pak, u nekim slučajevima doslovno kopira kadrove, pa i koristi i iste glumce kao originalu; svi se oni, pak, doimaju "neprikladnim" dijelovima cjeline.

Ipak, najviše smeta što je Bebluani, kao i mnogi ne-američki filmaši u sličnoj situaciji, svoj efektni predložak u remakeu razvodnio i zašećerio, nastojeći ga učiniti "komercijalnijim". Tako su ubačene zvijezde koje samo smetaju, i čiji su talenti tragično potrošeni – prije svih Jason Statham, za koga će mnogi pogrešno misliti kako je protagonist filma. Još je tragičniji slučaj sa Mickeyem Rourkeom i Curtisom "50 Cent" Armstrongom čiji se likovi i podzaplet doimaju zalutalim iz nekog drugog filma. Dojam neće popraviti ni "nekonvencionalna" završnica koja odaje prije nedostatak inspiracije, nego nekakvu "ayangardnost". S druge strane, sve u 13 baš i nije tako loše; mladi britanski glumac Sam Riley se doima dobrim izborom za glavnu ulogu, s obzirom da dosta podsjeća na Kylea MacLachlana čiji je lik u Plavom baršunu bio u sličnoj situaciji. Scene same "igre", pak, prilično efektno kombiniraju napetost i crni humor. No to nije bilo dovoljno pa 13 u ovom slučaju za Bebluanija, a i za gledatelje, predstavlja nesretan broj.

OCJENA: 3/10

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala