Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Wall Street - Novac nikad ne spava
Većinu dvosatnog sadržaja konzumira isforsirana i klišejizirana obiteljska drama o otuđenju i iskupljenju

Gledali smo: Wall Street - Novac nikad ne spava

Piše: Dragan Antulov

(WALL STREET: MONEY NEVER SLEEPS)
uloge: Michael Douglas, Shia LaBeouf, Carey Mulligan, Josh Brolin, Frank Langella, Susan Sarandon, Eli Wallach
scenarij:  Allan Loeb & Stephen Schiff
režija: Oliver Stone
proizvodnja: 20th Century Fox, SAD, 2010.
trajanje: 133 '


Povijest se okrutno našalila s Oliverom Stoneom. Vod smrti, njegovo poluautobiografsko i "Oscarom" ovjenčano, odnosno najosobnije i najiskrenijo djelo, danas je gotovo posve zaboravljeno. To, s druge strane, nije slučaj s Wall Streetom, koji možda nije remek-djelo, ali danas uživa status jednog od najpoznatijih holivudskih filmova 1980-ih, koji će budućim nastavnicima povijesti često služiti kao sredstvo da učenicima dočaraju to povijesno razdoblje. Stoneu to vjerojatno ne bi bilo tako krivo da se posljednjih dvadesetak godina nije suočio sa spoznajom kako Gordon Gekko, glavni negativac u Wall Streetu koga je maestralno odglumio Michael Douglas, zapravo služi kao životni uzor generacijama mladih nadobudnih japija a da su njegove riječi "pohlepa je dobra" postale parola kojom se svijetom širi isti onaj slobodni, divlji i neobuzdani kapitalizam koji je Stone pokušavao kritizirati. Kao dr. Frankenstein, i Stone se osjetio pozvanim uništiti vlastito čudovište, a najbolju priliku za to je dala burzovna kataklizma 2008. godine nakon koje je čak i u SAD, barem neko vrijeme, "socijalizam" prestala biti ružna riječ. Ti događaji su odabrani kao podloga zapleta nastavka Wall Streeta koji je ove jeseni došao u kina pod naslovom Wall Street: Novac nikad ne spava.

Film svoj prolog ima 2001. godine kada Gekko, nekoć najmoćniji burzovni mešetar u New Yorku, izlazi iz federalnog zatvora gdje je odsjedio nepuno desetljeće zbog financijskih malverzacija. Svijet se promijenio, a i sam Gekko, ili barem u to nastoji uvjeriti javnost kada sedam godina kasnije reklamira autobiografsku knjigu i kao gostujući predavač studente ekonomije upozorava kako neobuzdana pohlepa stvara burzovni mjehur koji će jednog dana prsnuti s katastrofalnim posljedicama. U Gekkovu priču o moralnom preobraćenju, pak, ne vjeruje njegova kćer Vinnie (Mulligan) koja se od oca udaljila i ideološki, postavši ljevičarskom blogericom. Njeno ljevičarstvo je, pak, nije spriječilo da započne vezu s mladim brokerom Jakeom Mooreom (LaBeouf) koji, istini za volju, ima "politički korektne" stavove o "zelenoj" energiji te dosad zarađeno bogatstvo nastoji uložiti u nuklearnu fuziju. Ti planovi, pak, dožive slom kada brokerska kuća u kojoj je bio zaposlen propadne uslijed manipulacija beskrupuloznog bankara Brettona Jamesa (Brolin), a njen vlasnik i Mooreov mentor Louis Zabel (Langella) izvrši samoubojstvo. Moore odlučuje osvetiti Zabelovu smrt, uvjeren kako bi mu u tome pomoć svojim iskustvom i talentom mogao pružiti upravo Gekko te ga zato nastoji pomiriti sa Vinnie, nesvjestan kako se neumitno bliži svjetska financijska kataklizma.

Nastavak Wall Streeta predstavlja još jedan primjer holivudskog projekta koji izgleda sjajno na papiru, ali čija realizacija otkriva brojne nedostatke. To što je riječ o nastavku četvrt stoljeća starog filma je najmanji problem; neumitne usporedbe s originalom će pokazati da se svijet u tom razdoblju promijenio, ali i sam Oliver Stone, koji je izgubio mnogo svoje nekadašnje žestine. Najviše upada u oči što je Stone scenarij prepustio ne baš nadahutom dvojcu koji čine Allan Loeb i Stephen Schiff. Oni nisu uspjeli pronaći nekakav čvrsti zaplet koji bi nakalemili na njujorški burzovni slom; s izuzetkom par scena koji prikazuju sastanke bankarskih i političkih moćnika kako reagiraju na krizu, dramatični događaji su prikazani tek u pozadini kao inserti koji se doimaju kao da su nasilno umontirani iz nekog daleko angažiranijeg i "žešćeg" dokumentarca.

Većinu dvosatnog sadržaja konzumira isforsirana i klišejizirana obiteljska drama o otuđenju i iskupljenju, odnosno ljubavna priča koju je torpedirao nedostatak "kemije" između LaBoufa i Mulliganove. S druge strane, Douglas – kome bi ovo mogla biti posljednja uloga u životu – cijelo iskustvo čini gledljivim, nastojeći gledatelje ostaviti u nedomici da li je karizmatični Gekko uistinu preobraćenik ili tek vuk u jagnjećoj koži. Osim njega, kao i LaBeoufa koji se krvavo trudi izvući maksimum iz inače nezahvalne uloge, najveća atrakcija novog Wall Streeta je u nekim sitnim detaljima, kao što su cameo nastupi likova iz originala, odnosno vodećih financijskih gurua današnjice. Međutim, tih je trenutaka premalo da bi opravdali još jedan nenadahnuti holivudski nastavak; novi se Wall Street može preporučiti isključivo fanovima originala čija se popularnost nakon ovog iskustva ne može više tumačiti samo nostalgijom za "dobrim starim" 1980-im.

OCJENA: 4/10

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala