Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Premijera zombie-serije 'The Walking Dead' na Halloween
Redatelj Frank Darabont pretvorio je istoimeni strip u seriju koja će se prikazivati u 120 zemalja na 33 jezika

Premijera zombie-serije 'The Walking Dead' na Halloween

Foto: © TWD productions LLC Courtesy of AMC

Početkom 2010. godine na internetu se pojavila novost kako će producent i redatelj Frank Darabont ("The Shawshank Redemption", "The Green Mile") pretvoriti popularni serijal stripova "The Walking Dead" u seriju istog naziva.

Snimanje serije odobreno je što zbog snažnog scenarija, što zbog Darabontovog direktnog sudjelovanja u projektu.

Gledajući u povijest, postoje na stotine filmova s tematikom zombija koje plijene pažnju fanova i ljubitelja horor filmova. Začetak modernih zombija na platnu, kakve poznajemo danas, započeo je George A. Romero s klasikom "Night of the Living Dead". Spori, smrdljivi, zeleni u licu i umrtvljeni zombiji, koji laganim pokretima uz stenjajući ton dolaze do svojeg plijena. Njihov dnevni menu je sve ljudsko i živo što im se nađe na putu.

Nakon Romerovog filma koji je za sada osigurao čak 5 nastavaka, stvorile su se razne kopije s različitim verzijama zombija. Od onih brzih, inficiranih, umjetno stvorenih, pa sve do zombija iz svemira. Cjelokupne franšize, stripovi i igre, stvorene su prema ideji smrtonosne infestacije zombija. Obožavatelji zombie hororaca ostali su uglavnom vjerni originalu, onome u kojem zombiji podrazumijevaju sporu, ali sigurnu smrt - možda su spori, ali u velikim čoporima su svakako opasniji nego što se isprva čine.

Zombie horor žanr uglavnom je utihnuo tokom 90ih, no ponovno se vratio u zjenicu fanova s filmovima "Resident Evil" Paula W.S. Andersona, "28 Days Later" Dannie Boylea i "Dawn of the Dead" Zacka Snydera (koji je remake Romerovog nastavka iz 1978).

Nova najavljena i dugoočekivana serija "The Walking Dead" ("Živi mrtvaci") može se percipirati kao trenutno jedina televizijska serija s tematikom vezanom uz zombije, pružajući fanovima i ostalim gledateljima dublji uvid u svijet koji je doslovno njima i preplavljen.

Priča serije započinje u sadašnjosti. Zamjenik šerifa Rick Grimes zbog nesreće završi u bolnici. Nakon što se probudi iz kome u uništenoj i napuštenoj bolnici, oko sebe samo vidi treptajuća svijetla, porazbacane stvari te zabarikadirana vrata. Dok pokušava pronaći izlaz iz mračne bolnice, polako shvaća kako se u svijetu puno toga promijenilo.

Pilot-nastavak upoznaje nas s nekoliko glavnih likova koji su zapravo i svojevrsni mamac za što bolje upoznavanje istih, što zbog dobrih glumaca, što zbog briljantne režije Frank Darabota koji je pojedine scene želio prikazati što dramatičnije i emotivnije. Sve to skupa seriji omogućava veliku realističnost te dobru ukomponiranost s temom.

Serija ne koristi previše CGI efekata te bi takva trebala i ostati, jer isto tako pridonosi realnijoj slici serije. Primjerice, maske i šminka na živim mrtvacima izgledaju fantastično.

Gledajući seriju, u fanovima horor žanra trebala bi se potaknuti određena doza nostalgije jer osjećaj je kao da gledate jedan od onih dobrih starih zombie filmova, već ranije spomenutih. 

"The Walking Dead" je prije svega ozbiljna serija koja ima vrlo stabilnu i dobru glumačku postavu i ono najbitnije, serija puno obećava i nakon pilot-nastavka. Svakako ćete ostati zalijepljeni za fotelju u željnom iščekivanju novih nastavaka, za sada, prve sezone.

Ukoliko volite zombije i dobru dramu koja ima balansirani broj neizvjesnih scena, realan pristup te napetu radnju, onda je ova serija za vas. Izgleda da je napeti "Lost" konačno dobio svog nasljednika na malim ekranima.

Vrlo je zanimljivo vidjeti kako serija "The Walking Dead" ostaje prilično vjerna i adaptaciji istoimenog strip. Ne manjka vizualno eksplicitnih scena, sakaćenja i krvi te svih sličnih (nužnih) detalja vezanih uz horor žanr.

"The Walking Dead" je serija kakvu zombie fanovi na kraju krajeva i zaslužuju.

Serija će se na Halloween (31. listopad) premijeno početi prikazivati na Fox Crime-u i to u 120 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

 

L.M./MojTV

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (3)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala