Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Machete
Steven Seagal je po prvi put pristao odglumiti ulogu negativca a Danny Trejo se nametnuo kao nova akcijska superzvijezda

Gledali smo: Machete

Piše: Dragan Antulov

MACHETE
uloge:  Danny Trejo, Jessica Alba, Jeff Fahey, Robert De Niro, Michelle Rodriguez, Steven Seagal, Don Johnson, Cheech Marin, Lindsay Lohan, Danny Sabara, Tom Savini
scenarij:  Robert Rodriguez & Alvaro Rodriguez
režija:  Robert Rodriguez
proizvodnja:  Overnight Films/Troublemaker Studios, SAD, 2010.
trajanje:  105 '


Kada je suvremena filmska industrija u pitanju, jednostavni koncepti obično u praksi bolje prolaze od složenih. U to su se prije nekoliko godina imali prilike uvjeriti Quentin Tarantino i Robert Rodriguez, kada je njihov ambiciozni projekt Grindhouse podbacio na kino-blagajnama. Zamisao da se ožive nekadašnji "trash" eksploatacijski filmovi koji su se kao double feature prikazivali po drive in kinima nije našla na razumijevanje publike. Srećom, jedan detalj tog nesretnog projekta jest. Dok su Planeta terora i Otporan na smrt – dva glavna sastojka tog projekta – relativno brzo isparili iz sjećanja, dotle je lažni trailer za film Machete razigrao maštu filmofila i Robertu Rodriguezu dao ključan poticaj da snimi "pravu stvar". Usprkos velikog publiciteta, kome je doprinijela i uz temu filma vezana kontroverza oko anti-imigrantskog zakona u Arizoni, Machete nije ostvario spektakularne rezultate na kino-blagajnama; s druge strane se, s obzirom na nizak budžet, ti rezultati mogu smatrati prilično dobrim.

Naslovni protagonist je Machete Cortez (Trejo), pripadnik meksičke federalne policije koji je nadimak stekao zbog toga što se u borbi protiv kriminala koristi mačetom. Tri godine nakon što je teško ranjen u okršaju sa narkobosom Rogelijem Torrezom (Seagal) i nakon što mu je obitelj, Machete se sklonio u Teksas gdje, poput većine svojih sunarodnjaka, bogatim Amerikancima služi kao jeftina, ali ilegalna radna snaga. Sve veći broj imigranata je, pak, izazvao reakciju u obliku rasističke milicije koju vodi Van Jackson (Johnson), ali i državnog senatora Johna McLaughlina (De Niro) koji raspirivanjem anti-imigrantskog raspoloženja i planovima za zatvaranje granice želi osigurati svoj reizbor. Kad Machetea kontaktira poslovni čovjek Michael Booth (Fahey) i ponudi mu novac za McLaughlinovu likvidaciju, Machete nevoljko pristaje. Međutim, prilikom atentata se ispostavi da je on zapravo predstava u svrhu povećanja McLaughlinove popularnosti i da je Machete trebao biti žrtveni jarac; Machete se sada mora skrivati i od naručitelja atentata koji ga nastoje ubiti i od policijaca koji ga nastoje uhititi. Među potonje spada i Sartana Rivera (Alba), agentica imigrantske službe koja je prije toga pokušavala istraživati mrežu pomagača ilegalnim imigrantima sumnjajući da je vodi prodavačica tacoa po imenu Luz (Rodriguez).

Rodriguezu se u slučaju filma Machete mora odati priznanje za dosljednost; u njemu ne samo što je dostavio sav materijal obećan u traileru, nego se nimalo nije trudio kriti svoj autorski potpis. Drukčije rečeno, sve što se moglo vidjeti u njegovim ranijim filmovima – maštovite i gotovo parodijski nasilne scene, ženska golotinja i crni humor – može se vidjeti i u Macheteu. Jedina varijacija koja upada u oči jest eksplicitna politička angažiranost, odnosno žestoka kritika američke politike prema ilegalnim imigrantima koji bi se, kako ovaj film sugerira, protiv ugnjetavanja i eksploatacije morali boriti i oružanom revolucijom. To se, s jedne strane, lako može objasniti time da Rodriguez ipak pripada ljevičarskom Hollywoodu  pa tako, na primjer, De Nirov senator izgleda kao karikatura Johna McCaina, od strane američkih filmaša prokletom nakon što se na predsjedničkim izborima suprotstavio Obami. S druge strane, film se u tom smislu nastavlja na tradiciju "blaxploitation" filmova 1970-ih gdje su sličan izazov pokvarenoj državi i sustavu činili crnci.

Međutim, sve to politikantsvo publici, pogotovo van sjevernoameričkog kontinenta baš i neće mnogo značiti, barem u usporedbi s glavnim razlogom zbog koga se došlo u kino. A to je svakako Danny Trejo, bivši robijaš i Rodriguezov daleki rođak koji se, uglavnom tumačeći opake negativce, nametnuo kao jedno od najupečatljivijih lica suvremenog Hollywooda. U svojoj prvoj glavnoj ulozi pokazuje kako vjerojatno neće biti predlagan za ulogu Marka Antonija u novoj Jolienoj verziji Kleopatre niti "pucati" na zlatne kipiće, ali da mu zato savršeno leži uloga opakog mrcine koji jednostavnim metodama rješava problem loših momaka.

Trejo se u tom smislu nametnuo kao nova akcijska superzvijezda dostojna prve švarcenegerovsko-staloneovske lige, ili barem ranga Stevena Seagala koji je Trejou ovdje odao počast pristavši po prvi put na ulogu negativca. S ostatkom glumačke postave, pak, ovaj film i nije imao neke sreće; Jessica Alba dobro izgleda, ali joj je vidno nedostaje "kemija" s glavnim junakom; Lindsay Lohan, čiji je lik ubačen zato da film dobije na "trash" publicitetu, je posve neuvjerljiva. Završni obračun, gdje apokaliptička bitka pozitivaca i negativaca izgleda malo previše jeftino, odnosno primjerenijom Rodriguezovom slavnom prvijencu El Mariachi, snimljenom za 7000 dolara. No, općenito jeftini izgled filma u mnogo čemu ovom filmu daje posebnu draž, te se Machete može preporučiti kao oličenje svega onoga zbog čega uopće postoje B-filmovi.

OCJENA: 6/10
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #4
    0 0
    kauchpotato kauchpotato @ 11.11.2010. 20:07

    ovo je jedan od vrhunskih trash filmova (po mom osobno skromnom mišljenju offc)

    pretjerana teatralnost, Trejovo općenje sa svim ženama u filmu,

    Lohanica koja u samo 2 scene ima odjeću na sebi, i Segal kao negativac XD

    isplati se pogledati

  • #3
    0 0
    bOOng boong @ 5.11.2010. 4:27
    rodrigez ima par jako dobrih filmova!! od sumraka do zore,planet terror,desperado...meni osobno dobri filmovi..pogotovo planet terror koji je najsmjesniji horor koji sam gledo..ikad!
  • #2
    0 0
    moonwalker moonwalker @ 19.10.2010. 8:44
    Sta si ocekivao od Robert Rodriguez-a ?
  • #1
    0 0
    LordAdamko lordadamko @ 18.10.2010. 13:49

    meni je ovaj film tesko smece...

    ja ga jednostavno nisam mogo do kraja pogledat, te zavrsne scene borbe i to uopce nisam vidio, ni necu, na 3/4 filma reko sad je dosta idem bolje gledat kako trava raste! :D

    nec ni pocimat sta nevalja neda mi se vise ni sek trosit na ovo...

Pogledaj sve komentare (4)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala