Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Jedi moli voli
Ovaj film "plitkog" sadržaja čija je protagonistica krajnje antipatična osoba s kojom se teško identificirati nije preporučljivo gledati praznog želuca

Gledali smo: Jedi moli voli

Piše: Dragan Antulov

JEDI MOLI VOLI
(EAT PRAY LOVE)
uloge: Julia Roberts, Javier Bardem, James Franco, Billy Crudup, Viola Davis, Christine Hakim, Hadi Subiyanto
scenarij: Ryan Murphy & Jennifer Salt (po knjizi Elizabeth Gilbert)
režija: Ryan Murphy
proizvodnja: Columbia, SAD, 2010.
trajanje: 134 '


Često se govori da nema žalosnijeg prizora od boksačkog prvaka koji ne zna da je njegovo vrijeme prošlo. Hollywood je, pak, svijetu podario niz sličnih prizora kada su u pitanju njegovi zvjezdani idoli koje su sustigle kako godine, tako i promjene među ćudljivom publikom. Moglo bi se reći da je na sličnom putu i Julia Roberts, nekadašnja neupitna kraljica velikog ekrana koja se ove godine 2010. na kraju ljetne sezone sa svojim romantičnim "ženskim" filmom Jedi moli voli morala nadmetati s bratom Ericom, glavnim negativcem u Plaćenicima. Brat i njegovi macho kolege su na sjevernoameričkim kino-blagajnama odnijeli pobjedu, ostavivši Jedi moli voli daleko na drugom mjestu; iako je zarada bila više nego pristojna, definitivno se ne može mjeriti s vremenima kada je Julia Roberts žarila i palila velikim ekranom.

Radnja filma se temelji na memoarima Elizabeth Gilbert, odnosno knjizi koju je u svojoj emisiji blagoslovila Oprah Winfrey i tako učinila neumitnim njen 187-tjedni boravak na top-listi bestselera New York Timesa. Roberts tumači lik autorice koja se na samom početku nalazi u situaciji na kojoj bi joj zavidjele mnoge žene – ima zgodnog muža Stevena (Crudup), bogatstvo i uspješnu novinarsku karijeru. Međutim, Elizabeth s time iz nekog razloga nije zadovoljna, te se od muža razvodi, a potom započinje ljubavnu vezu s mladim glumcem Davidom (Franco). Kada i ona završi neuspješno, odlučuje započeti veliko putovanje s ciljem "da pronađe sebe". Prva etapa je vodi u Italiju gdje će uživati u egzotičnim lokacijama i još egzotičnijoj hrani; potom će u Indiji doživjeti duhovno pročišćenje kroz meditacije u ašramu, a kada konačno uspostavi ravnotežu između hedonizma i asketizma, dijalektička nagrada dolazi na otoku Bali gdje upoznaje naočitog brazilskog biznismena Felipea (Bardem).

Jedi moli voli nije film koga bi itko trebao gledati na prazan želudac, a za to postoji nekoliko razloga. Jedan od najočitijih je u tome da traje gotovo dva i pol sata, a najatraktivnije scene se događaju u prvom dijelu, kada pratimo kako heroina uživa u talijanskoj kuhinji. Taj je segment– koji djeluje više kao putopisna reportaža nego kao igrani film -  jedina koliko-toliko vrijedna stvar u Jedi moli voli. Sve ostalo, bilo da je riječ o pokušajima "ljubimice Amerike" da ponovi svoju nekadašnju filmsku magiju ili inače sjajnom karakternom glumcu Richardu Jenkinsu u jeftinom scenarističkom manipulacijom uništenoj ulozi bivšeg alkoholičara, ne može sakriti da je sadržaj filma "plitak", odnosno da je protagonistica krajnje antipatična osoba s kojom se teško identificirati.

To pogotovo važi za ova recesijska vremena kada je teško pronaći razumijevanje za razmažene egocentrične bogatašice čija se "duhovna praznina" nastoji prodati kao važniji svjetski problem od stvarne praznine u novčanicima i želucima milijardi nesretnika koje je blagotvorna ruka Oprah Winfrey nekako uspjela izbjeći. Možda je Gilbert, koja se smatra darovitom spisateljicom, taj problem nekako uspjela riješiti na stranicama svog bestselera, ali scenaristi Ryan Murphy i Jennifer Salt, kao i režiser Ryan Murphy (inače poznat kao jedan od tvoraca popularne TV-serije Glee) definitivno nisu u njegovoj adaptaciji. Rezultat njihovih napora je prerazvučeno, dosadno  ostvarenje kome čak nedostaje i lepršavost koja je znala gledljivim činiti isto tako sadržajno prazne "chick flickove". Jedi moli voli je stoga sasvim opravdan naslov za ovaj film; ali ne kao opis radnje, nego kao - barem u prve dvije riječi – svojevrsna uputa gledateljima kako da se pripreme za ono što bi inače moglo biti prilično traumatično iskustvo.

OCJENA: 2/10
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #2
    0 0
    lubby lubby @ 18.9.2011. 15:02

    ne bih se nimalo slozila s prijasnjim kometarom. osoba sam koja stalno putuje i situacije kakva je opisana u knjizi su apsolutno normalne. nazalost, mozda je apsrakcija za hrvatke prilike, ali ovo nije bajka - to postoji i mnogi to rade. svatko tko ima viziju i fokusiran je si to moze priustiti, samo se treba pokrenuti, a ne sjediti, plakati i prigovarati.

    nacin na koji su putovanja opisana je genijalan.

    prekrasno stivo i film.

  • #1
    0 0
    buzdovan buzdovan @ 4.12.2010. 12:58

    Još jedna genijalna kritika!

    Film nije obično (uobičajeno) amričko smeće, ovaj je film razvučeno smeće. Smeće koje traje i traje...

Pogledaj sve komentare (2)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala