Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Karate Kid
Svojevrsno iznenađenje u remakeu hita iz 1984. predstavlja Jackie Chan u jednoj od najozbiljnijih uloga njegove karijere

Gledali smo: Karate Kid

Piše: Dragan Antulov

KARATE KID
(THE KARATE KID)
uloge: Jaden Smith, Jackie Chan, Taraji P. Henson, Zhengwei Wang, Yu Ronguangg, Wen Wen Han
scenarij: Christopher Murphey
režija: Haralt Zwart
proizvodnja: Columbia/China Film Group Corporation, SAD/Kina, 2010.
trajanje: 140 '


Zapad se preselio na zapad. To je možda prva stvar koja bi pala na pamet gledateljima koji početak ovogodišnjeg remakea Karate Kida uspoređuju s originalnom verzijom iz daleke 1984. godine. Prije četvrt stoljeća naslovni junak je bio dječak koji se s majkom iz sumornog New Jerseya seli u sunčanu i prosperitetnu Kaliforniju.

Svijet se u međuvremenu drastično promijenio, te  glavni junak nove verzije – 12-godišnji dječak po imenu Dre Parker mora napustiti svoj rodni grad zato što mu je samohrana majka Sherry (Henson) zaključila kako nema budućnosti u Detroitu. Stoga iz propadajućeg srca odlazi još dalje na zapad, odnosno u prijestolnicu nove zemlje meda i mlijeka koja se danas zove Narodna Republika Kina. Malom Dreu taj prijelaz pada teško, i to ne samo zato što se morao rastati od prijatelja, nego i zato što se u novoj sredini mora boriti s kulturnim i jezičnim barijerama.

Dojmovi se, međutim, poprave kada upozna mladu violinisticu Mei Ying (Wen Wen Han) koja mu uzvraća simpatije. Takvo stanje stvari, međutim, nije po volji školskom nasilniku Chengu (Zhenwei Wang) koji ih nastoji razdvojiti i tako što mladog Drea svakom prilikom nemilosrdno tuče. Malom Amerikancu jednom takvom prilikom u pomoć dolazi gospodin Han (Chan), domar njegove kuće za koga se ispostavi da je vrhunski majstor borilačkih vještina. Hanov pokušaj da sukob okonča razgovorom s učiteljem Lijem (Yu Ronguangg) u Chengovoj kung fu školi, međutim, ne daje rezultata – učitelj koji podstiče okrutnost i nemilosrdnost može samo obećati primirje ako Dre pristane sudjelovati na kung fu turniru gdje ga čekaju njegovi učenici. Han time nije obeshrabren te, usprkos tome odlučuje Drea podučiti svojim vještinama i tako pripremiti za iskušenje.

S obzirom da je Hollywood posljednjih godina gledatelje naučio da prva asocijacija na riječ "remake" bude stajsko gnojivo, može se reći da novi Karate Kid predstavlja više nego ugodno iznenađenje. Relativno nepoznati norveški režiser Harald Zwart je u slučaju ovog remakea imao prilično težak zadatak, jer je original jedno od najpopularnijih holivudskih ostvarenja 1980-ih koje je stvorilo prilično uspješnu franšizu. S druge strane, scenarij Christophera Murraya nije otkrivao toplu vodu te zaplet gotovo u potpunosti prati original. Ono što ovaj film čini gledljivim, odnosno zabavnim jest prije svega svježa glumačka ekipa, odnosno za holivudski film neobično mjesto radnje.

Jackie Chan u najozbiljnijoj ulozi karijere

Jaden Smith, koga je njegov megapopularni otac Will Smith, inače producent remakea, bio lansirao kao novu dječju zvijezdu, prilično dobro se snalazi u naslovnoj ulozi, iako se njegova predpubertetska dob ne čini baš najprimjerenijom za romansu i scene nasilja koje je u originalu snašlo tinejdžerskog protagonista. Svojevrsno iznenađenje, pak, predstavlja Jackie Chan u jednoj od najozbiljnijih uloga svoje karijere, gotovo potpuno lišene humora koje je karakteriziralo njegovu karijeru. Ipak, najvažniji lik u filmu je možda sama Kina, a što se ima zahvaliti China Film Group Corporationu, kineskom državnom studiju koji je ne samo uložio ogromna sredstva u Karate Kid, nego najvjerojatnije zaslužan da se u dvosatnom ostvarenju osim modernog, olimpijskog i propulzivnog Pekinga mogu vidjeti Kineski zid, Zabranjeni grad i druge turističke atrakcije.

Pri svemu ovome se teško oteti još jednoj usporedbi originala i remakea. Prvi Karate Kid je u kina došao 1984. godine, usred reaganovskog "jutra u Americi" kada se tadašnja supersila lišavala vijetnamskih i drugih trauma te spremala za konačnu pobjedu u hladnom ratu. Novi Karate Kid, pak, daje naznake vrlog novog svijeta u kome se od mladih Amerikanaca očekuje da nauče kineski ako se žele prilagoditi novom globalnom gazdi. Međutim, čak ni oni koji previše ne mare za kulturno-ekonomsko-političke konotacije će imati razloga pogledati Karate Kid. Ovo ostvarenje, usprkos određenim manama kao što su predvidljivost i formulaičnost radnje, valja cijeniti kao za današnje vrijeme rijetko kvalitetan primjer holivudske zabave.

OCJENA: 6/10
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (2)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala