Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Video: Crnci su hrvatski kandidat za Oscara
Ratna drama prikazuje izvlačenja tijela poginulih branitelja, u kojoj naši vojnici nepijatelja pronalaze sami u sebi

Video: "Crnci" su hrvatski kandidat za Oscara

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) odabralo je ratmu dramu  "Crnci", autora Zvonimira Jurića i Gorana Devića za hrvatskog predstavnika u selekcijskom procesu Američke filmske akademije za nagradu Oscar, u kategoriji najbolji strani film.

Odluku je tajnim glasovanjem donijelo 17 članova HDFP-a. Ratna drama iz 2009. godine, nastala u produkciji zagrebačke produkcijske kuće Kinorama, vjerno prikazuje akciju izvlačenja tijela poginulih branitelja, koju organizira zapovjednik voda, u čijoj se ulozi našao Ivo Grgurević.

Unatoč primirju, on želi minirati branu i naštetiti neprijatelju, dok preživjeli članovi njegova voda, kreću u akciju  i u šumi nalaze neprijatelja gdje su mu se najmanje nadali - u sebi samima.

Muče ih osjećaji krivice, i različite dileme, muči ih rat u kojem su se zatekli...

Film je do sada sudjelovao na brojnim svjetskih festivalima. Na prošlogodišnjem Pula film festivalu osvojio je Zlatne arene za režiju, najbolju mušku sporednu ulogu (Nikša Butijer) te za ton (Dubravka Premar).

Kritika se vrlo pohvalno izrazila o "vjerojatno najboljem hrvatskom ratnom filmu", koji razbija iluzije o nekim prošlim vremenima i ne lakira hrvatsku blisku prošlost.

Moj TV 

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #6
    0 0
    zubak zubak @ 15.9.2010. 21:13
    Ovo nije film za gledanje,nego za PRESPAVATI.
  • #5
    0 0
    Auran auran @ 15.9.2010. 10:47
    Slažem se s tobom Doom da nam je potrebno više veselijih filmova! Na žalost živimo u takvoj stvarnosti u kojoj najlakše prolaze teški i mučni filmovi, pošto ih je najjeftinije snimiti, a i s toga što svi naši redatelji pucaju na festivalska prikazivanja i nagrade umjesto da rade filmove za publiku! "Metastaze" su izvrsan film s neponovljivim Reneom Bitorajcem! Ipak, sve je manje ratnih tematika u hrvatskome filmu i sve više novijih tema, bar je tako bilo ove godine s filmovima koji su se prikazali na "Pulskom filmskom festivalu" što daje nadu da će nam budući naslovi bivati sve vedriji i optimističniji! Za malo smijeha preporučam ti da pogledaš film "Pjevajte nešto ljubavno" u kojem se radnja vrti oko jednog zagrebačkog, rokerskog demo benda koji treba nabaviti novac za snimanje svog prvog albuma, te stoga prihvaćaju svirati šlagere na vjenčanju! Sve ipak nije tako sivo kad je još k tome glazbu za film radilo "Hladno pivo"!
  • #4
    0 0
    doom doom @ 15.9.2010. 1:21
    iskreno.................vec mi idu na zivceke  ti hrvatski filmovi 90posto filmova ratna tematika ili likovi koje proganja rat u kojem su bili  tipa ptsp ...znam da je rat bil grdi i da nije i poslje ljepo braniteljima ali ruku na srce u ovo tesko vrijeme snimati tolko tmurne filmove ahhh.....zato mi se svidal film metastaze malo osvjezenja na hrvatskim platnima!!!!a ako nije ratna tematika onda napraviju toliko tmuran film da bi najrade na kraju filma  napravil samoubojstvo i pital se dal imam za sto zivit hehe...ajd bit ce bolje.....nek PUSTAJU GRUNTOVCANE NA TV-U TO JE NAJBOLJE!!!
  • #3
    0 0
    Auran auran @ 14.9.2010. 22:19
    Odlična psihološka drama "Crnci", ratne tematike, jedan je od najzrelijih hrvatskih filmova i uz "Kenjca" po meni najbolji hrvatski film u zadnjih 20 godina! Sve pohvale tvorcima filma na sugestivnosti, sjajno dočaranoj atmosferi i dojmljivom prikazu psihičke rastrojenosti glavnih (anti)junaka filma! "Crnci" su zbog svoje jasne antiratne poruke pravi izbor za oskarovsku kandidaturu! Film svakako ima šanse, stoga vjerujem da će ući u uži krug izbora za glavnu nagradu! Toplo se nadam da je došlo vrijeme da nakon Dušana Vukotića iz 1961.g. osvojimo još jednog Oscara i to 2011.g. čime bi se zaokružila i na najbolji mogući način obilježila 50-togodišnjica povijesnog uspjeha Vukotićevog kratkog animiranog filma "Surogat"! Nek' im je sa srećom!    
  • #2
    0 0
    argonaut argonaut @ 14.9.2010. 21:51
    Potpuno se slažem bez ozbiljnije analize tematike koju film obrađuje na način na koji se "SANU" ne bi usudio napraviti.
Pogledaj sve komentare (6)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala