Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Odlazak francuskog Hitchocka
Pionir francuskog Novog vala, koji je otkrivao nasilje iza francuske buržoazije, Claude Chabrol umro je u 80. godini života.

Odlazak francuskog Hitchocka

Claude Chabrol, jedan od najboljih francuskih redatelja svih vremena, umro je u 80. godini, potvrdio je u ime pariškog Ureda kulture, Christophe Girard.

Veliki majstor atmosfere, jedan od najistaknutijih umjetnika francuskog Novog vala, skupine redatelja koja je postigla vrhunac uspjeha na prijelazu iz 50-ih u 60-te.

Chabrol je bio pionir; njegov prvi dugometražnmi film Lijepi Serge iz 1958. smatra se prvim izdankom francuskog Novog vala. Publika je prepoznala njegov rad, ali i kritika; dobio je nagradu Jean Vigo. Unio je revoluciju u film, svojim nepredvidivim raspletima i približio novovalski izričaj komercijalnom svijetu.

U filmovima francuskog Hitchocka, kojem su kritičati govorili da je slikar suvremene ljudske komedije razotkrivala se francuska buržoazija i nasilje koje stoji iza nje. Već nakon godinu dana, 1959. snima dramu Les Cousins (Rođaci), koja je ustala upamćena kao prvo komercijalno uspješno djelo Novog vala, s Jean-Paul Belmondom. Za to je ostvarenje nagrađen Zlatnim medvjedom u Berlinu.

Chabrolov je rad iskazivao pasioniranu zaljubljenost u ono što su prikazivali Alfred Hitchock i Fritz Lang. Od 1958. godine snimio je filmove Dvostruki obrtaj, Violette Noziere, baziran na istinitoj priči o 19-godišnjoj djevojci osuđenoj za trovanje vlastitog oca i pokušaja ubojstva majku, zatim i Hvala za čokoladu...

No, tek je svoja vrhunska ostvarenja objavio 60-ih i 70-ih godina; trilere Le Boucher, o seriji ubojstava u francuskoj provinciji, La Femme infidèle... Mnogi Le Boucher ističu kao tipičan Chabrolov stil, s kojim se maksimalno približio Hitchkocku.

Na Berlinaleu 2009. godine dodijeljena mu je nagrada za životno djelo. Od 1958. godine snimao je po jedan film godišnje. Ženio se tri puta, a iza sebe je ostavio četvoro djece. Snimio je više od 50 filmova, posljednji - Bellamy s Gerardom Depardieuom, 2009. godine.

Claude Chabrol bio je dio francuskog identiteta, zbog svog filma jednako kao zbog svoje osobnosti, rekao je Thierry Fremaux, prvi čovjek Filmskog festivala u Cannesu.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala