Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Počela 67. Mostra
Najstariji filmski festival na svijetu, koji se održava u Veneciji, otvorio dobitnik Zlatnog lava Darren Aronofsky s "Crnim labudom"

Počela 67. Mostra

Foto: PR Photos

Svjetske filmske zvijezde okupile su se u Veneciji gdje je sinoć počeo 67. Venecijanski film festival. Festival je otvorio Darren Aronofsky s “Crnim labudom”, a u službenoj konkurenciji za Zlatnog lava su 24 filma.

Aronofsky je Veneciji poznat jer je već osvojio Zlatnog lava za film “Hrvač” s Mickeyjem Rourkeom u glavnoj ulozi. Ovog puta predstavlja triler s Natalie Portman u ulozi njujorške balerine koja se suočava s uzlaznom karijerom jedne od suparnica koju glumi Winona Ryder. U filmu se, u ulozi koreografa, pojavljuje i francuski glumac Vincent Cassel, a priča se bazira na ljubavi i strahu, povjerenju i izdaji.

- Iznimna mi je čast što su Marco i njegovi suradnici odabrali baš nas da otvorimo festival. Ovo je najbolji i najstariji festival na svijetu, na najljepšem mjestu na planeti. Radili smo 24-7 posljednja tri mjeseca. Više sam se naspavao u avionu putujući ovamo nego li proteklih mjeseci - izjavio je na otvorenju redatelj Darren Aronofsky.

- Darren i ja smo prvi put razgovarali o filmu 2002. godine. On je već tada imao cijelu priču pa je bilo zanimljivo imati odmak od sedam godina da ideja sazrije. S fizičkim sam treninzima započela godinu dana prije snimanja, a poslije šest mjeseci krenula sam s intenzivnim treninzima,vježbajući i po pet sati balet i plivanje. Stanje svijesti tijekom snimanja bilo je ono ekstremne discipline, fokusa i opsesije - rekla je Portman.

U službenoj konkurenciji 24 filma

Na 67. Mostri do 11. rujna će se u svim programima ukupno prikazati 79 premijernih dugometražnih filmova iz 34 zemlje, među kojima prvi put sudjeluje film iz Dominikanske Republike, s temom Haitija.

Od 24 filma u službenoj konkurenciji, šest je američkih, četiri talijanska i tri francuska. Posebna pozornost usmjerena je na francuski film “Potiche” Francoisa Ozona s Catherine Deneuve i Gerardom Depardieuom u glavnim ulogama. Azijski film ima tri predstavnika: dva japanska i jedan kineski uradak.

Žirijem predsjeda Quentin Tarantino, a čine ga još francuski redatelj Arnaud Desplechin, meksički Guillermo Arriaga i talijanski Gabriele Salvatores.

Ponovno bez Hrvata

Na Mostri ni ove godine nema hrvatskog filma, ali regija je zastupljena zahvaljujući slovenskom “Ocu Vlade Škafara” koji će se prikazati u Tjednu kritike “Cirkusu Columbia”, djelu oskarovca Danisa Tanovića koji će se prikazati izvan konkurencije.

Dan otvaranja Mostre obilježio je i nedolazak Jafara Panahija, kojega se očekivalo na svjetskoj premijeri kratkomentražnoga filma ‘Harmonika’, ali koji se nije pojavio jer mu iranske vlasti nisu željele izdati putovnicu.

U žiriju pod predsjedanjem Quentina Tarantina sjedit će još francuski redatelj Arnaud Desplechin, meksički Guillermo Arriaga i talijanski Gabriele Salvatores.

Moj TV
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (2)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala