Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Plaćenici
Ljubitelji akcije neće biti razočarani količinom "šore" i "šege", uključujući i obavezni završni obračun gdje šačica junaka rastura cijelu vojsku negativaca

Gledali smo: Plaćenici

Piše: Dragan Antulov

PLAĆENICI
 (THE EXPENDABLES)
uloge: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Randy Couture, Terry Crews, Dolph Lundgren, Mickey Rourke, David Zayas, Gisele Itie, Eric Roberts, Steve Austin, Charisma Carpenter
scenarij: Sylvester Stallone & David Callaham
režija: Sylvester Stallone
proizvodnja: Nu Image/Millennium Films/Lionsgate, SAD, 2010.
trajanje: 103 '


U ljudskoj prirodi je ukorijenjeno nezadovoljstvo postojećim stanjem stvari, ali se ono može ogledati kako kroz nastojanje da se te stvari promijene, tako i kuknjavom za "dobrim starrim vremena" kada su stvari bile bolje nego danas. Kada su u pitanju holivudski akcijski filmovi, onda su ta "dobra stara vremena" 1980-e – danas teško zamislivo doba u kome su muškarci uistinu bili muškarci, kaskaderi ginuli na snimanju, a mrcine koje su paradirale na ekranu bile mrcine kojima se ne biste voljeli zamjeriti u stvarnom životu. Još u to zlatno doba, kada su ekranima kraljevali Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Bruce Willis, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Rutger Hauer i Steven Seagal, među filmofilima se počelo sanjati o projektu koji bi se sve te testosteronske veličine okupio u jednom akcijskom super-epu. Međutim, moralo je proći dosta vremena - čak toliko da nova paradigma akcijske zvijezde postanu nježni androgini metroseksualci poput Chrisa Kleina, Brada Pitta i Matta Damona – prije nego što se ta zamisao djelomično ostvarila u obliku filma Plaćenici Sylvestera Stallonea.

Naslovni protagonisti (čiji bi se pravi naziv mogao slobodnije prevesti kao "Žrtvovani" ili "Potrošni materijal") predstavljaju tim nekadašnjih vrhunskih američkih vojnih specijalaca i obavještajnih operativaca na čelu s Barneyem Rossom (Stallone), a koji danas rade u privatnom sektoru. I u takvom poslu su, pak, u prilici iskazati svoje ubilačke sposobnosti, a što će na svojoj koži  iskusiti grupa somalskih pirata. Za sljedeći posao ih, pak, angažira CIA u obliku tajanstvenog gospodina Churcha (Willis) koji u ime svojih poslodavaca želi srušiti režim generala Garzu (Zayas), diktatora malog karipskog otoka Vilena. Ross i njegov pomoćnik Christmas (Statham) odlaze na otok gdje shvate da Garzinu strahovladu pomaže Munroe (Roberts), beskrupolozni i odmetnuti agent CIA-e. Ne želeći prljati ruke za račun licemjerne vlade, "Plaćenici" ispočetka odustaju od posla, ali promijene odluku, dijelom i zbog toga što je jedan od vođa pobune protiv Garze njegova lijepa kći Sandra (Itie).

Stallone je tek djelomično uspio u okupljanju zlatne generacije 1980-ih – uz njega se iz stare ekipe našao tek orijaški Dolph Lundgren (poznat kao njegov suparnik u Rockyju IV), a Bruce Willis i Arnold Schwarzenegger se pojavljuju tek u epizodnim ulogama (potonji s nizom ciničnih replika koje podsjećaju na suparništvo sa Stalloneom u stvarnom životu). Umjesto toga se za kadrovsku popunu morao služiti mlađim snagama, među kojima se ističe Britanac Statham, kineska superzvijezda Jet Li te nešto manje poznati MMA borac Randy Couture i ragbijaš Terry Crews. Na drugoj strani se među negativcima daleko više ističe Portorikanac David Zayas u ulozi diktatora koji prilično sliči Hugu Chavezu i čiji je lik upečatljiviji od rutinski ljigavog CIA-odmetnika nalik na likove kakve je Eric Roberts u stanju tumačiti zavezanih očiju. Najbolju ulogu je, pak, napravio Mickey Rourke kao bivši kolega, a sadašnji duhovni savjetnik "Plaćenika", a koja bi, da nema uobičajeno snobovskih predrasuda Akademije, mogla čak postati predmetom oskarovske nominacije.

Hrpa eksplozija i krv do koljena

Gledateljima koji uskrsnuće akcijade u stilu 1980-ih nisu čekali kao ozebli sunce Plaćenici neće dati baš previše razloga za oduševljenje, odnosno bit će svjesni njegovih nedostataka. To se prije svega odnosi na jednodimenzionalnost likova, a što posebno iritira u slučaju Sandrinog lika, kao i inzistiranju na klišejima, pa gledatelju neće biti teško predvidjeti sve važne točke podzapleta koga čini Christmasov odnos sa zaručnicom Lacy (Carpenter). Scenarij se, pak, ne doima previše originalnim, pa film prilično podsjeća na trideset godina stari Irwinov klasik Psi rata, koji je temi "prljavih ratova" i plaćenika pristupao daleko ozbiljnije. S druge strane, ljubitelji klasične akcije neće biti razočarani količinom "šore" i "šege", uključujući i obavezni završni obračun gdje šačica junaka rastura cijelu vojsku negativaca, uz hrpu eksplozija i krv do koljena. Sudeći po vrlo dobrim komercijalnim rezultatima Plaćenika, pa i sve učestalije priče o nastavku, izgleda da ovaj povratak Hollywooda u "bolju prošlost" ima prilično svijetlu budućnost.

OCJENA: 6/10
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (2)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2020 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - mojtvportal.si Moj TV - TV Program za 200+ kanala