Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: The Runaways
The Runaways se mora preporučiti, iako prije svega svima onima koji su prije toga bili prisiljeni gledati Sumrak, odnosno iz terapeutskih razloga.

Gledali smo: The Runaways

Piše: Dragan Antulov

THE RUNAWAYS
uloge: Dakota Fanning, Kristen Stewart, Michael Shannon, Stella Maeve, Scout Taylor-Compton, Riley Keough
scenarij: Floria Sigismondi
režija: Floria Sigismondi
proizvodnja: Apparition/Sony Pictures, SAD, 2010.
trajanje: 118 '


Mnoge stvari kod filmske serije Sumrak su za žaljenje, ali više od svega tugu izaziva to da se pred kamerama okupila ne samo mlada, nego i talentirana glumačka ekipa koju bi mogla očekivati lijepa budućnost. Povijest sličnih holivudskih mega-franšiza je, međutim, pokazala da njihov uspjeh može biti koban po karijere mnogih glumaca, prisiljenih stalno tumačiti jedne te iste tipove likova u uzaludnom pokušaju da ponove komercijalnu "magiju".  Zvijezde Sumraka Kristen Stewart i Dakota Fanning su, pak, pokazale izvjesnu odlučnost u nastojanju da izbjegnu takvu sudbinu, čime se može objasniti njihov zajednički nastup u biografskom filmu The Runaways, ostvarenju koje se s bez mnogo mašte može nazvati svojevrsnom antitezom Sumraka.

Radnja filma započinje 1975. u Los Angelesu gdje buntovna tinejdžerica Joan Jett (Stewart) svoj talent za sviranje električne gitare teško može iskoristiti u svijetu glazbene industrije kojim dominiraju muškarci. 16-godišnju Cherry Currie (Fanning), pak, muči obitelj koja joj se raspada, a najveće dostignuće je pobjeda na natjecanju za mlade talente osvojena pjevanjem Davida Bowieja na playback. Jedne večeri Joan slučajno sretne živopisnog rock-producenta Kima Fowleya (Shannon) i predloži mu stvaranje ženskog hard rock benda u kome bi nastupala. Fowley pristaje, ali pod uvjetom da nađe "fatalnu" pjevačicu; taj uvjet je ispunjen kada se pojavi Cherry te nastaje bend The Runaways kojeg će Fowley nemilosrdno izdrilati u kamp-kućici. Ti napori polako urode plodom i bend se počinje penjati na top-listama. Međutim, život na turnejama, gdje uz seks i rock'n'roll obavezno ide i droga, ima neželjene efekte, pogotovo za mladu Cherry koja se sve teže nosi s teretom slave i sve više tone u ovisnost.

Maloljetna nimfeta koja skakuće po pozornici

Za razliku od Sumraka, iz koga su kirurški očišćeni svi eventualno "problematični" sadržaji, a pogotovo oni vezani uz stvarni život, The Runaways, temeljeni na autiobiografskoj knjizi Cherry Currie, bez previše ustručavanja i iritantne sentimentalnosti pokazuje naličje rock'n'rolla, odnosno američke zabavne industrije. Bend, zapravo, nikada nije bio previše uspješan osim u Japanu i nije predstavljao više od fusnote u glazbenoj povijesti; za Joan Jett (izvršnu producenticu filma) su slava i status američke rock-heroine došli tek kasnije. Čak ni dvojbeni status "prvog ženskog rock benda" nije bio nekakav feministički miljokaz, nego tek licemjerni marketinški trik; većinu fanova su činili mladi muškarci kojima nije bilo mrsko vidjeti polugolu maloljetnu nimfetu kako skakuće po pozornici i pjeva o gubitku nevinosti.

The Runaways je imao potencijal biti uistinu žestok film, ali on nije iskorišten. Razlog za to je manje u sadržaju, a više u formi, odnosno u nesposobnosti kanadske redateljice Florije Sigismondi (poznate uglavnom po video-spotovima) da zbivanja u filmu uokviri u neku suvislu priču s jasnim završetkom. Zbog svega toga se The Runaways, kao i mnogi drugi biografski filmovi, doima pomalo nedovršenim.
Ono što The Runawayse čini vrijednim pažnje jest prije svega glumačka ekipa koja iz tih potencijala nastoji izvući maksimum.

Kristen Stewart se očajnički nastoji odlijepiti od Belle Swann

Za Kristen Stewart se gotovo vidi koliko se očajnički nastoji odlijepiti od Belle Swann i koliko uživa tumačeći lik koji, za promjenu, u dramskom smislu predstavlja višestanični organizam.

OCJENA: 5/10

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #1
    0 0
    bozoli bozoli @ 19.8.2010. 16:33

    A jadno moje Draganče! Bio bogče malo ubogo prisiljen gledati film koji nije htio, i sad mu se život vrti oko toga da zaboravi tu traumu. Ipak PTSP je teška bolest. Nikada se nemoj predat, Draganče!

    On a serious note: Film je ok. Ništ posebno.

Pogledaj sve komentare (1)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala