Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Noć i dan
Režiser Mangold Noć i dan čini koliko-toliko gledljivim, ali ni toliko da bi dosegao uobičajene i niske standarde "neobavezne ljetne zabave".

Gledali smo: Noć i dan

Piše: Dragan Antulov

NOĆ I DAN
(KNIGHT AND DAY)
uloge: Tom Cruise, Cameron Diaz, Peter Sarsgaard, Maggie Grace, Paul Dano, Mark Blucas, Viola Davis, Jordi Molla
scenarij: Patrick O'Neill
režija: James Mangold
proizvodnja:20th Century Fox, SAD, 2010.
trajanje: 109 '


Većina mitova u modernom svijetu svoje podrijetlo može naći u ostvarenjima američke filmske industrije. S obzirom na njihov broj, sasvim je razumljivo da će u neke od tih mitova početi vjerovati i sam Hollywood. To se prvenstveno odnosi na koncept filmske zvijezde, odnosno ideju da je nečije ime ili njuška na filmskom plakatu dovoljna da u kino-dvorane dovuče gledatelje, bez obzira o kakvom celuloidnom gnojivu bila riječ. Globalna ekonomska kriza je, međutim, načela taj kao i mnoge druge mitove, pa se i u samom Hollywoodu javljaju heretički glasovi koji kroz analizu "zvučnih imena" i njihovih rezultata na kino-blagajnama dolaze do zaključka kako je "zvjezdana" moć, u najmanju ruku, precijenjena. Snažne argumente tim tezama će dati i Noć i dan, nova akcijsko-romantična komedija s Tomom Cruiseom i Cameron Diaz u glavnim ulogama.

Radnja filma počinje na aerodromu u Wichiti gdje auto-restaurica June Havens (Diaz) očajnički nastoji uhvatiti avion za Boston kako bi stigla na vjenčanje svoje sestre April (Grace). U posljednji trenutak se kao opcija javlja let na kome se kao putnik nalazi šarmantni Roy Miller (Cruise). June ne zna da je let, u stvari, dio operacije koju nadgleda federalni agent Fitzgerald (Saarsgard) i da Roy nije ono za što se predstavlja. Da nešto nije u redu, June će shvatiti tek kada se avion počne rušiti nakon oružanog obračuna, a Roy je nakon prisilnog slijetanja u kukuruzište drogira "za njeno dobro". Bizarni događaji se nastavljaju u Bostonu kada June privedu federalni agenti, a iz njihovih ruku je, koristeći spektakularne ubilačke vještine, izvuče Roy. Dok on tvrdi kako je razotkrio zavjeru korumpiranih kolega s ciljem da se proda baterija koja će u budućnosti služiti kao jeftini izvor energije, June mora razmotriti mogućnost da se našla u društvu odmetnutog i duševno poremećenog federalnog agenta.

Noć i dan je neslavno propao na američkim kino-blagajnama, a mnogi su komentatori taj događaj protumačili kao početak kraja Toma Cruisea kao holivudske "A" zvijezde. Međutim, potamnjeli sjaj nekadašnjeg Top Guna, koji danas budi više asocijacija na skakanje po naslonjaču nego na ijedan film u kome je nastupao, samo je druge, mnogo važnije nedostatke ovog filma. Prije svega se to odnosi na rutinerski scenarij Patricka O'Neilla koji gledateljima ne nudi ništa, što na ovaj ili onaj način, nisu mogli već ranije vidjeti u daleko boljim filmovima.

Akcijske scene se redaju kao lopatom nabacane, a CGI ih umjesto spektakularnosti čini neuvjerljivim i gotovo farsičnim; humora gotovo da i nema, a i "romantičnost" cijelog filma je kompromitirana nedostatkom suvisle "kemije" između Cruisea i Diaz. Uglavnom pouzdani režiser Mangold Noć i dan čini koliko-toliko gledljivim, ali ni toliko da bi dosegao uobičajene i niske standarde "neobavezne ljetne zabave".


OCJENA: 3/10

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #2
    0 0
    bozoli bozoli @ 9.8.2010. 23:25
    Neeee, Jua, ovo je totalna parodija. I definitivno nisu najbolje fore stavili u najavnu špicu. Baš sam se iznenadila kako jedna antipatična Diaz i jedan odvratni Cruise mogu zajedno funkcionirati tako simpatično na filmu.
  • #1
    0 0
    jua jua @ 9.8.2010. 22:54
    Vidjela sam samo trailer za taj film i po njemu zaključila da je film bezveze, jer se inače u trailer stave oni bolji dijelovi filma, pa si mislim: ako je ovo najbolje od filma kakvo smeće ostatak mora bit.
Pogledaj sve komentare (2)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala