Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Predatori
Adrien Brody se toliko nabildao da je potpuno uvjerljiv kao mrcina koju biste voljeli imati na svojoj strani ako provod u narodnjačkom klubu krene po zlu

Gledali smo: Predatori

Piše: Dragan Antulov

PREDATORI
(PREDATORS)
uloge: Adrien Brody, Laurence Fishburne, Alice Braga, Topher Grace, Danny Trejo, Walton Goggins, Oleg Taktarov, Mahershalalhashbaz Ali, Louis Ozawa Changchien
scenarij: Michael Finch & Alex Litwak
režija: Nimrod Antal
proizvodnja:20th Century Fox, SAD, 2010.
trajanje: 107 '


Među holivudskim filmovima poznatim iz pogrešnih razloga vjerojatno nema tragičnijeg slučaja od Predatora, SF-akcijade koja je bila veliki hit daleke 1987. godine. Danas se to ostvarenje prije svega pamti zbog toga što je u glumačkoj postavi imala dvojicu budućih američkih guvernera, odnosno što je njegov režiser završio pred sudom zbog neovlaštenog prisluškivanja. A to je šteta, jer je riječ o jednom od najboljih žanrovskih ostvarenja 1980-ih.

Razlog zbog koga je Predatoru upropaštena zaslužena reputacija se krije dijelom u obaveznom i očekivano razočaravajućem nastavku iz 1990. godine, ali i katastrofalnom crossoveru s Alienom koji je izazvao gađenje kod fanova obje franšize. Producent Robert Rodriguez se stoga u pokušaju ponovnog oživljavanja Predatora odlučio vratiti korijenima – ne samo da su opaki ksenomorfi izbačeni iz scenarija, nego se on vratio i originalnom konceptu od prije nepunih četvrt stoljeća.

Džungla u kojoj se odigrava radnja je u originalnom filmu umjesto hladnoratovske Srednje Amerike trebala biti smještena na vanzemaljski planet. To je, pak, mjesto radnje u Predatorima – posebno pripremljeno lovište na kojima se opaki vanzemaljci zabavljajući lovom na posebno odabrane pripadnike vrste homo sapiens. Četa mala, ali četa odabrana se sastoji od mrzovoljnog privatnog najamnika, izraelske vojne snajperistice, veterana ruskog Specnaza, sijeraleonskog gospodara rata, meksičkog narko-najamnika, japanskog jakuze, osuđenog ubojice iz američke ćelije smrti i naizgled normalnog liječnika. Svi oni moraju prebroditi međusobno nepovjerenje i iskoristiti svoje ubilačke vještine kako bi u srazu s nevidljivim, fizički i tehnološki superiornim neprijateljem izvukli živu glavu te, ako u tome uspiju, nekako pronašli način da se vrate na Zemlju.

Predatori će kod fanova originala izazvati dvojake reakcije. S jedne strane, scenarij Michaela Fincha i Alexa Litvaka uglavnom ne odstupa od ključnih elemenata postavljenih u originalu (ponekad koristeći čak i iste replike), pa tako gledatelj često nije načisto da li gleda nastavak ili remake. Deja vu dojmu dosta pomaže i glazba Johna Debneya koja se doima kao kopija Silvestrijeve partiture. S druge strane, mađarsko-američki režiser Nimrod Antal, poznat po gotovo "komornoj" akcijadi Armored, se vrlo dobro snalazi s raznolikom glumačkom ekipom, a svoje ne-odstupanje od originalne formule čini više nego zanatski korektnim primjerom holivudske vještine.

Ono u čemu se Predatori razlikuju od Predatora jesu prije svega bolji spec-efekti, odnosno manje potrebe da se za "opake" scene koriste fizički superiorne, ali glumačkim talentom nedostatne zvijezde. U tome je najimpresivniji Adrien Brody,  specijalist za za uloge mršavih i emocionalno iscrpljenih likova poput intelektualca u Pijanistu; za potrebe Predatora se tako dobro nabildao da je potpuno uvjerljiv kao mrcina koju biste voljeli imati na svojoj strani ako vam provod u narodnjačkom klubu krene po zlu. Samo ta transformacija je dovoljna da se ovaj film preporuči čak i onim gledateljima koji previše ne vole akcijski žanr.

OCJENA: 7/10

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala