Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Oslobođen redatelj Roman Polanski
Švicarci su jučer poklonili Romanu Polanskom slobodu objavivši da ga ne namjeravaju izručiti SAD-u

Oslobođen redatelj Roman Polanski

Piše: Tajana Škurić

Švicarske vlasti jučer su odlučile su da redatelj Roman Polanski neće biti izručen SAD-u, pa je poznati filmaš pušten na slobodu.

- "Odlučili smo da 76-godišnjeg francusko-poljskog redatelja Romana Polanskog nećemo izručiti SAD-u. Ukinuli smo i sve mjere za ograničavanje njegove slobode, "rekla je švicarska ministrica pravosuđa Eveline Widmer-Schlumpf na konferenciji za novinare u Bernu.

Švicarci su za puštanje Polanskog na slobodu okrivili američke vlasti jer nisu pribavile svu dokumentaciju sa suđenja od 1977. do 1978. godine, uključujući i povjerljiva svjedočanstva vezana uz njegovu nagodbu s tužiteljstvom, pa nisu mogli sa sigurnošću utvrditi je li Polanski već odslužio dovoljno vremena u zatvoru.

Priznao samo jednu točku optužbe

Zločin za koji ga se tereti zbio se 1977. godine kada je šampanjcem i sedativom Quaalude omamio 13-godišnju Samanthu Geimer i potom je silovao u kući Jacka Nicholsona u Hollywoodu.

Iako je u početku bio optužen po šest točaka među kojima su i za silovanje, zloporabu droge, zlostavljenje djeteta te sodomiju, Polanski je u sklopu nagodbe s tužiteljstvom priznao krivnju samo po optužbi za nezakonit spolni odnos, a nakon što je odslužio 42 dana u zatvoru, prije izricanja presude u veljači 1978. pobjegao je iz Amerike u Francusku.

Kućni pritvor

Slavni redatelj u međuvremenu nije uopće putovao u zemlje iz kojih je bilo vjerojatno da bi mogao biti izručen (u njegovo ime je Oscara za film "Pijanist" preuzeo Harrison Ford). No, unatoč mjerama opreza, Polanski je ipak u rujnu prošle godine bio uhićen kada je iz Francuske putovao u Švicarsku kako bi na filmskom festivalu u Zürichu primio nagradu za životno djelo.

Tada su ga priveli na temelju međunarodne tjeralice koja je za njim raspisana prije 32 godine, a dok se rješavao zahtjev za njegovo izručenje, morao je platiti jamčevinu od 4,5 milijuna dolara te je proveo pola godine u kućnom pritvoru u svojoj planinskoj kući u Gstaadu gdje, kako je rekao njegov odvjetnik Herve Temime, namjerava ostati do daljnjega sa svojom obitelji.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala