Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Sumrak saga - Pomrčina
Glavni sastojci formule su ostali isti – antipatični likovi, isprazne replike i klišeji. Prilično naporno iskustvo.

Gledali smo: Sumrak saga - Pomrčina

Piše: Dragan Antulov

SUMRAK SAGA: POMRČINA
(TWILIGHT: ECLIPSE)
uloge: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Bryce Dallas Howard, Billy Burke, Ashley Greene, Peter Facinelli, Nikki Reed, Jackson Rathbone, Dakota Fanning
scenarij: Melissa Rosenberg (po romanu Stephenie Meyer)
režija: David Slade
proizvodnja: Summit Entertainment, SAD, 2010.
trajanje: 118 '


Za Sumrak sagu bi se moglo reći kako pomalo podsjeća na početnu trilogiju filmova iz ciklusa Ratova zvijezda – drugi naslov je bio bolji od prvog, a treći je bio uvjerljivo gori od prethodna dva. Ali, to je, manje-više jedina sličnost između te dvije franšize; teško je zamisliti da će ekranizacije romana Stephenie Meyer postati tako trajan fenomen pop-kulture kao Lucasova saga. Takav dojam će se teško izbjeći nakon Pomrčine, trećeg filma iz Sumrak sage, u usporedbi s kojim i Fantomska prijetnja izgleda kao nedostižno remek-djelo, a da o Povratku Jedija i ne govorimo.

Zaplet trećeg filma ne nudi neke pretjerane varijacije u odnosu na prethodna dva –srednjoškolka Bella Swan (Stewart) je i dalje do ušiju zaljubljena u mladolikog vampira Edwarda Cullena (Pattinson). Njene planove da se za Edwarda vjenča te sama postane vampirica i dalje komplicira ljubavni trokut koji je stvorio mladi Indijanac-vukodlak Jacob Black (Lautner). Dodatni problem je osvetoljubiva vampirica Victoria (Howard), ali i armija mladih vampira stvorena na ulicama Seattlea, a koja se sprema izvšiti invaziju Forksa.

Producenti u treći nastavak nisu unijeli neke promjene u odnosu na prethodna dva. Iza kamere je stao Britanac David Slade, koji iza sebe ima već jedan vampirski film (30 Days of Night), a lik Victorije umjesto Rachel Lefevre tumači Bryce Dallas Howard. Međutim, glavni sastojci formule su ostali isti – antipatični likovi, isprazne replike i klišeji zbog kojih dva sata provedenih pred ekranom za svakog iole zahtjevnijeg gledatelja predstavlja mučenje.

Istini za volju, u pokojem lucidnom trenutku se doima kako će Pomrčina biti neki sasvim drukčiji film – poput flashbackova koji prikazuju prošlost Cullenove obitelji, scene u planinskom šatoru koja se može tumačiti i kao svojevrsni ironični komentar na Planinu Brokeback ili blagih sugestija da bi Bella za svoje ljubavne dileme mogla pronaći praktična rješenja poput onih u filmovima gdje je njen alter ego tumačila Jenna Haze.

Međutim, ziheraški pristup holivudskog studija koji je u uglavnom maloljetnim "twihardima" pronašao zlatnu koku te vjernost konzervativnom predlošku zatiru takve prilike u začetku. Pomrčina je zbog toga iskustvo koje ne valja preporučiti, a pogotovo nakon najava da će Praskozorje – posljednji roman iz serije - biti ekranizirano u obliku dva umjesto jednog filma, čineći put do spasonosnog završetka daleko duljim i napornijim.


OCJENA: 2/10

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (17)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala