Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Jacuzzi Express
Hollywood nam ovim filmom pokazuje da, s vremena na vrijeme, zna stare ideje iskoristiti na svjež i zabavan način

Gledali smo: Jacuzzi Express

Piše: Dragan Antulov

JACUZZI EXPRESS
(HOT TUB TIME MACHINE)
uloge: John Cusack, Rob Corddry, Craig Robinson, Clark Duke, Chevy Chase, Lizzy Kaplan, Lindsy Fonseca, Collette Wolfe
scenarij: Josh Heald
režija: Steve Pink
proizvodnja: MGM/UA, SAD, 2010.
trajanje: 100 '


Iako se Hollywood danas s lavinom remakeova trudi kino-repertoar, barem što se naslova tiče, učiniti istovjetnim 1980-im, kulturna eksploatacija bliske prošlosti nije isključivo današnjiu fenomen. Mogao se, naravno, pronaći i u samim 1980-im, kada je američka filmska industrija nastojala iskoristiti nostalgiju za "starim dobrim" vremenima, pa i ne čudi da neka od najpoznatijih i najpopularnijih ostvarenja tog razdoblja imaju radnju smještenu u 1950-e i 1960-e.

U tome je, možda, najuspješniji bio Robert Zemeckis sa svojom hvaljenom trilogijom "Povratak u budućnost", koja se smatra jednom do klasika SF-žanra i najboljim filmskim tretmanom koncepta putovanja kroz vrijeme. Naravno, ni to nije moglo izbjeći pritisku da se stvori "suvremena" verzija, ali srećom ne u obliku "redovnog" remakea nego komedije Hot Tub Time Machine, u našim kinima prikazane kao Jacuzzi express.

Radnja započinje u današnjem Los Angelesu gdje žive tri nekoć nerazdvojna prijatelja koje godine nisu previše mazile – deprimirani prodavatelj osiguranja Adam (Cusack) je ostao bez još jedne djevojke; nekoć ambiciozni glazbenik Nick (Robinson) radi u salonu za pse, a alkoholičar Lou (Corddry) završava u bolnici zbog pokušaja samoubojstva. Nastojeći razvedriti Loua, Adam i Nick organiziraju putovanje u skijalište gdje su daleke 1986. godine na koncertu "Poisona" doživjeli nezaboravni provod. Družina, kojoj se priključio Adamov geekovski nećak Jacob (Duke), tamo od zabave otkriva jedino tajanstveni jacuzzi. Za njega se nakon noći "podmazane" drogom, alkoholom i zabranjenim energetskim pićima ispostavi da zapravo služi kao vremenski stroj. Probudivši se u 1986. godini i svojim mladenačkim tijelima, trojka – oboružana znanjem stećenim gledanjem "Povratka u budućnost" - je rastrgana između želje da ispravi svoje nekadašnje pogreške i brige da time ne izazovu vremenski paradoks, odnosno ugroze svoj i Jacobov povratak kući.

Steve Pink i njegov scenarist Josh Heald su pronašli zanimljiv način da nostalgiju prema 1980-ima koriste i u samom konceptu filma. Naime, Jacuzzi express je –ako se zanemari SF-podzaplet s vremenskim strojem – u žanrovskom smislu ista ona pseudoadolescentska komedija kakvu su 1980-ih gledali junaci ovog filma (i u kojima je, između ostalih, nastupao tada mladi John Cusack) a čija su glavna atrakcija bili seks, golotinja, prostački rječnik, zahodski i za današnje standarde "politički nekorektni" humor.

Iako ta ideja ne izgleda previše originalna, te iako svi od gegova stvorenih na sudaru svijeta 1980-ih i današnjice nisu uvijek efektni, Heald i Pink ponekad nedostatak inspiracije nadoknađuju frenetičnim tempom i nedostatkom inhibicije, uključujući scene na samom rubu crnohumornog neukusa, poput onih u kojima se pojavljuje lik zlosretnog hotelskog namještenika. Jacuzzi expressu dosta pomaže i prilično raspoložena glumačka ekipa, pri čemu posebno valja istaći sjajnog Roba Corrdryja koji na trenutke sam nosi cijeli film i koji bi zahvaljujući njemu mogao postati velika komičarska zvijezda. Iako će u njemu prije svega uživati oni koji se, poput protagonista, i sami sjećaju 1980-ih, ovo ostvarenje zaslužuje pohvale zbog toga što njime Hollywood pokazuje da, s vremena na vrijeme, zna stare ideje iskoristiti na svjež i zabavan način.


 

ocjena: vrlo dobro
-----------------------------------

patološki slučaj
loše
podnošljivo
solidno
vrlo dobro
izvrsno
remek djelo

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #4
    0 0
    Marimba marimba @ 29.6.2010. 20:27
    zašto biHrvati trebali znati što znači 'geek', odnosno'geekovski nećak?'. Prevedi!! (papak, štreber, mekušac.....). Jebote, svi se koriste s engleskim ovdje ko da nemamo svoj jezik . Brb, lol, allr8, lmfao, 4u, u2 , 2u,  dc?, ccu......Ja volim Engleski, dapače,prevodim s istog, ali čemu te spike?
  • #3
    0 0
    Lund lund @ 10.6.2010. 15:45

    jucer pogledao u kinu, prezabavno..

    film je brutalan, nije komedijica neka za mekusce, a nije ni forsirana tinejdjerska komedija nego je brutala predobro, svakih par sekundi cijelo kino je vristalo ili od smiijeha ili od uzasavanja :D

  • #2
    0 0
    LordAdamko lordadamko @ 8.6.2010. 1:54
    ja ga pogledo juce, doduse ne u kinu, al za jednu komediju mi je bio prilicno dobar i zabavan, preporuke...
  • #1
    0 0
    gordan gordan @ 5.6.2010. 18:34
    Izgleda zabavno.
Pogledaj sve komentare (4)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala