Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Sudar Titana
Par lucidnih trenutaka režisera jedini su razlog zbog kojeg Sudar titana nije zaslužio naslov najgoreg holivudskog remakea svih vremena

Gledali smo: Sudar Titana

Piše: Dragan Antulov

SUDAR TITANA
(CLASH OF THE TITANS)
uloge: Sam Worthington, Gemma Arterton, Mads Mikkelsen, Alexa Davalos, Liam Neeson, Ralph Fiennes, Pete Postlethwaite
scenarij: Lawrence Kasdan, Travis Beacham, Phil Hay & Matt Manfredi
režija: Louis Leterrier
proizvodnja: Warner Bros, SAD, 2010.
trajanje: 118 '

1970-ih i početkom 1980-ih zapadni svijet su morili inflacija, nezaposlenost, porast kriminala, u nekim slučajevima i redovi za benzin i redukcije struje, a ni budućnost – sudeći po Pobješnjelom Maxu – nije izgledala previše obećavajuće. Kao i prije u sličnim situacijama, utjeha se tražila u prošlosti; u tom slučaju je prošlost bila daleka, čemu se ima zahvaliti kratkotrajna renesansa tzv. peplum žanra, poznatog i kao "mač i sandale". Jedna od najpoznatijih manifestacija tog trenda jest Sudar titana, holivudska obrada starogrčkog mita o Perzeju koga je tumačio Harry Hamlin. Iako je bio među komercijalno uspješnijim ostvarenjima 1981. godine, danas je poznat prije svega kao jedno od posljednjih ostvarenja Raya Harryhausena, majstora spec-efekata koji su i prije tri desetljeća izgledali beznadežno zastarjeli. Stoga, ne iznenađuje da je današnjem bezidejnom Hollywoodu palo na pamet napraviti remake koji bi najsuvremenijom CGI-tehnologijom trebao staviti stvari na "pravo mjesto".

Kao što je to pravilo kod današnjih holivudskih remakeova, uz tehnologiju je valjalo "osuvremeniti" i scenarij, pa se tročlani scenaristički odbor pobrinuo da njegov tekst ima tek površne veze s originalom, a još manje s grčkim mitom. Sam Worthington tumači Perzeja kao siromašnog ribara čiji su usvojitelji stradali kao kolateralne žrtve u ratu između olimpskih bogova na čelu sa Zeusom (Neeson) i pobunjenih ljudi. Željan osvete, priključuje se ekspediciji čija je svrha spasiti grad Arg – središte pobune – od morskog čudovišta Krakena, te spasiti tamošnju princezu Andromedu (Davalos) od žrtvovanja kako bi se umirili bogovi. Kraken se može ubiti jedino ako ga okameni Meduzina glava, a prije nego što je pronađu, Perzeju – za koga se ispostavilo da mu je pravi otac Zeus i da ima polubožanski status – će pomoć pružiti besmrtnica Ija (Arterton).

Nabrajanje stvari koje su krenule krivo kod Sudara titana bi uzelo previše prostora i vremena. Među njima će gledateljima vjerojatno najviše pasti u oči odluka producenata da pred kraj snimanja, potaknuti uspjehom Avatara, film prebace u 3D-tehniku. Posao je obavljen na brzinu i traljavo, što je rezultiralo mračnim, nejasnim i nimalo atraktivnim scenama koje "ubijaju" sav spektakl koji bi trebala donijeti CGI-scene Olimpa i mitskih stvorenja.Međutim, teško da će i 2D-verzija bitno popraviti dojam koji stvara nimalo raspoloženi Worthington čiji je "herojski" lik - koji najveći dio uglavnom gunđa protiv bogova prepuštajući drugima da za pravednu stvar proliju krv, znoj i suze - jednako uvjerljiv kao frizura američkog marinca u antičkoj Grčkoj. Slično se može reći i za Gemmu Arterton, koja za razliku od svoje prethodnice Judi Bowker u originalnom filmu, nosi pogrešan kostim i glumi pogrešan lik. Par lucidnih trenutaka režisera Louisa Letteliera je jedini razlog zašto Sudar titana nije zaslužio naslov najgoreg holivudskog remakea svih vremena, ali nedovoljan da bi gledateljima opravdao dva sata maltretiranja očiju.

 

ocjena: loše
-----------------------------------

patološki slučaj
loše
podnošljivo
solidno
vrlo dobro
izvrsno
remek djelo

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #2
    0 0
    LordAdamko lordadamko @ 8.6.2010. 2:45

    nado sam se da ce ovaj film bit puno bolji neg sto je ispo, dosta razocaravajuce...

    imam pun jarac napisat sta sve nevalja, napiso i jesam na jednom drugom mjestu al neda mi se sad i tu

  • #1
    0 0
    Pametnjakovic pametnjakovic @ 25.4.2010. 15:51
    Film je savršen za one koje zanima samo akcija i litre i litre krvi, čovječe mozak ti zablokira kad gledaš ovaj film
Pogledaj sve komentare (2)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala