Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Neka uđe onaj pravi
Svim horor-fanovima koji ne podnose Sumrak ovaj film će doći kao melem na ljutu ranu

Gledali smo: Neka uđe onaj pravi

Piše: Dragan Antulov

NEKA UĐE ONAJ PRAVI
(LÅT DEN RÄTTE KOMMA IN)
uloge: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson,  Per Ragnar, Peter Calrberg
scenarij: John Ajvide Lindquist (po vlastitom romanu)
režija: Tomas Alfredson
proizvodnja:  Sandrew Metronome, Švedska, 2008.
trajanje: 114 '


Svi oni koji se posljednjih godina bude obliveni znojem nakon što su sanjali buljooke japanske djevojčice-duhove ili Francuskinje s krvavim sjekirama su svjesni da je Hollywood izgubio žanrovski monopol na horor. A to može biti i prilično dobra stvar kada se američka filmska industrija počne gušiti u vlastitim klišejima i nedostatku originalnih ideja, a o čemu možda najbolje svjedoči podžanr vampirskog filma. Tako će, na primjer, mnogima koji organski ne mogu smisliti sagu o Sumraku kao melem na ljutu ranu doći zapletom sličan, ali izvedbom sasvim drukčiji švedski film Neka uđe onaj pravi, snimljen 2008. godine, a odnedavno u našim kinima.

Radnja, temeljena na istoimenom romanu Johna Ajvidea Lindquista koji je napisao i scenarij, odvija se zimi 1982. godine u Blackebergu, sumornom predgrađu Stockholma gdje 12-godišnji Oskar (Hedebrandt) živi sa svojom razvedenom majkom. U školi nema prijatelja, i umjesto toga je izložen stalnom zlostavljanju od strane starijih i fizičkih jačih učenika. Jedina osoba koja za njega pokazuje određeno razumijevanje jest djevojčica po imenu Eli (Leandersson) koju je upoznao na lokalnom igralištu. On se s njome sprijatelji, bez obzira na to što Eli ne ide u školu, ne pojavljuje se na danjem svjetlu i Oskara upozorava da ona, zapravo, nije djevojčica i da prijateljstvo s njom baš i nije najpametnija ideja. S Eli ne živi nitko osim Häkana (Ragnar), sredovječnog muškarca koji povremeno izlazi iz kuće te po parkovima i ulicama brutalno ubija slučajne namjernike da bi potom iz obješenih leševa kupio krv.

Režiser Tomas Alfredson iskazuje nevjerojatnu vještinu kojom nadnaravni element poput vampira savršeno uklapa u maksimalno realistički ugođaj suvremenog grada. Blackeberg sa svojim modernim, ali bezličnim zgradama teško da se može povezati sa žanrom kojim u Hollywoodu dominiraju našminkani androgini emo manekeni, ali i s reklamom švedskog socijalizma čije su blagodati protagoniste ovog filma nekako uspjele zaobići. Gotovo svi ljudski likovi u ovom filmu su antipatični, bilo izgledom bilo karakterom, a stanovnicima naselja pod olovnim nebom i snježnim pokrivačem jedinu sreću u životu pruža alkohol ako su stari, odnosno bezrazložno nasilje ako su mladi.

Mladom, naivnom i još neiskvarenom protagonistu Oskaru, od koga su svi digli ruke se tako bez problema privlačnom može učiniti mračna djevojčica čiju demonsku prirodu Alfredson zorno prikazuje u šokantnim scenama krvoprolića. Alfredson se na trenutke ne ustručava odnosu dječaka i njegove vječno mlade prijateljice dati ni neke seksualne natruhe, ali u tome ne ide onako beskompromisno kao Lindquistov predložak, koji je kao jedan od podzapleta koristio i pedofiliju. Usprkos tome, Neka uđe onaj pravi zaslužuje pohvale kao horor koji gledatelja uznemirava ne zbog čudovišta koje vidi na ekranu, nego zbog situacija koje može prepoznati i u stvarnom životu.
 

Ocjena: vrlo dobro

---------------------------

patološki slučaj
loše
podnošljivo
solidno
vrlo dobro
izvrsno
remek djelo

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #5
    0 0
    jua jua @ 5.7.2010. 12:10

    gledala sam ga i ja pred malo i OK mi je, vampirizam je tu totalno u 2. planu

    ali mislim da su ga krivo preveli =). Right znači i desno, a mala se doselila njemu desno pa.....

  • #4
    0 0
    IMBA imba @ 5.7.2010. 4:04

     izvrstan film, uživao sam u svakoj minuti dok sam ga gledao.

      apsolutna preporuka za sve koji znaju prepoznati pravu umjetnost u filmu.  Iako, vjerujem da će svima ostalima, koji su navikli na holivudske klišeje i ispraznost, vjerojatno biti pomalo dosadnjikav, nažalost.

      Btw, Kenji, i ja sam gledao Thirst koji je također fenomenalan, međutim ta 2 filma se nikako ne mogu uspoređivati.

     "Let the right one in" je jednostavno film za polagano uživanje u njegovoj mračnoj atmosferi i prekrasnoj priči

  • #3
    0 0
    Kenji kenji @ 8.4.2010. 0:33
    Kad je već riječ o vrhunskim neameričkim ostvarenjima više mi je odgovarao korejski Thirst, nekako se bolje uklopio u vampirski žanr od ove drame o odrastanju. No film je daleko od toga da bude patološki slučaj.
  • #2
    0 0
    blabla blabla @ 27.3.2010. 10:23
    Meni je film bas bezvezan, tila san pogledat to "vrhunsko neamericko ostvarenje", negdi su ga cak stavili za najbolji film godine... zaspala san od dosade...nisu mi interesantne te vampirske sheme, a ovde se cak nista i ne dogada... jedino sta je mala najgadljivije filmsko dite koje san ikad vidila...
  • #1
    0 0
    Akasha akasha @ 27.3.2010. 8:01

    Gledala sam ovo prije nekoliko mjeseci i moram reći da sam bila oduševljena!! Nisam očekivala da će ovako nešto dobro i kvalitetno neameričko  ostvarenje ikada osvanuti u hrvatskim kinima.. Ugodno sam iznenađena i preporučujem film svima, ne samo zaljubljenicima u filmove o vampirima jer ako se udubite u priču shvatit ćete da vampirizam i nije u prvom planu..

    Uživajte!!

Pogledaj sve komentare (5)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala