Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Priča o prvaku (The Blind Side)
Zanatski korektno djelce u kojem pokušaji da se filmu pred kraj "napumpa" drama nisu previše uvjerljivi

Gledali smo: Priča o prvaku (The Blind Side)

Piše: Dragan Antulov

PRIČA O PRVAKU
(THE BLIND SIDE)
uloge:  Sandra Bullock, Quinton Aaron, Tim McGraw, Kathy Bates
scenarij: John Lee Hancock (po knjizi Michaela Lewisa)
režija: John Lee Hancock
proizvodnja:  Warner Bros, SAD, 2009.
trajanje: 128 '

BBC je nedavno objavio rezultate istraživanja prema kojima "Oscara" najviše mogu očekivati plavokose i plavooke glumice prosječne dobi od 36 godina koje tumače uloge u melodramama. Sandra Bullock stoga kao tamnooka 45-godišnjakinja nominirana za ulogu u sportskoj drami "Priča o prvaku" ne ispunjava tri glavna uvjeta za dodjelu ovogodišnjih "Oscara", ali je zato za svoju ulogu dala kosu obojati u plavo, pa sve nade nisu bile odmah izgubljene.

Film kakvog vole glasači Akademije

Zapravo, njene oskarovske šanse i nisu izgledale tako loše, s obzirom da je "Priča o prvaku" upravo onakav film kakvog vole glasači Akademije – topla ljudska priča, društveno angažirana i istinita, a istovremeno "očišćena" od svih eventualno problematičnih saržaja. Ukratko, ostvarenje čija poruka "dajte mi Oscar" ima suptilnost i nenametljivost Busheve politike prema Iraku.

Glavni protagonist je Michael Oher (Quinton Aaron), jedan od danas najpoznatijih igrača američkog nogometa i zvijezda Baltimore Ravensa. Put do zvjezdanih visina je, pak, Oheru posut s daleko više trnja nego običnim ljudima – odrastao je kao jedno od dvanaestoro djece crne majke - ovisnice o cracku, odbačen od ostataka svoje obitelji, socijalnih službi pa i škole. Zbog naznaka da bi mogao imati nekakav sportski talent je završio u privatnoj bjelačkoj školi gdje ga većina nastavnog osoblja smatra retardiranim, a učenici ne zadirkuju jedino zbog neuobičajenog rasta i fizičke snage. Jedne noći, vidjevši kako hoda po kiši, mu vožnju primi Leigh Anne Tuohy (Bullock), supruga lokalnog restorantskog tajkuna Sama (McGraw). Kada shvati da je Michael beskućnik i da ga, zapravo, nema gdje odvesti, odluči ga primiti u svoj dom. Tamo se Michael brzo sprijatelji s njenom obitelji te počne mukotrpno učiti kako bi popravio ocjene u školi te tako stekao uvjete za sportsku stipendiju.

Režiju filma je potpisao John Lee Hancock, koji je s Početnikom pokazao da ima talenta za ultra-sentimentalne sportske priče po istinitim događajima. Kao i u tom slučaju, Priča o prvaku je zanatski korektno djelce koje gledljivim više čini ono čega nema, nego ono što ima. Hancock, koji je scenarij napisao po knjizi novinara Michaela Lewisa, se tako pobrinuo da u filmu nema negativca koji bi umjetno stvarao nekakvu nepotebnu napetost. S druge strane, pokušaji da se u filmu pred kraj "napumpa" drama nisu previše uvjerljivi.

Hancock, dobro koristi glumačku ekipu – Bullock zbilja dobro tumači ulogu bogate kućanice zlatnog srca, a Aaron je uvjerljiv kao impozantni ali dobroćudni div. Na kraju će opći dojam o Priči o prvaku manje ovisiti o autorima, a više o raspoloženju ili stavovima pojedinih gledatelja. Tako će neki biti dirnuti pričom koja pokazuje kako siromašni i odbačeni mogu primiti pomoć odakle se najmanje mogu nadati, a drugi biti zgađeni licemjernim manipulantskim Hollywoodom koji je dozvolio da za filantropske protagoniste koristi obitelj bijelih južnjačkih konzervativnih kršćana i samodeklariranih republikanaca.

Ocjena: solidno

---------------------------

patološki slučaj
loše
podnošljivo
solidno
vrlo dobro
izvrsno
remek djelo

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #2
    0 0
    seljankica seljankica @ 23.3.2010. 20:36
    zbog sandre sutra imam dogovoreno s mojim prijama ici gledati ovaj filmic...nadam se da me nece razocarati...
  • #1
    0 0
    panatrax panatrax @ 8.3.2010. 14:53
    na svu sreću najbolji kritičari smo mi sami sebi tako da ovo solidno je vaš stav i ja ga kao takvog poštujem. za mene je recimo film vrlo dobar. jedina zamjerka mu je malo razdužena radnja ali kako se radi o istinitoj priči možda je to i razumljivo. film me zaista dirnuo od početka i sandra je zasluženo dobila oscara sinoć. pozzz
Pogledaj sve komentare (2)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala