Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Wolfman
Gledatelje čeka dobar žanrovski proizvod kojeg krasi iskusna glumačka ekipa, vrlo dobro predočena atmosfera gotičkog horora te dobri specijalni efekti

Gledali smo: Wolfman

Piše: Dragan Antulov

WOLFMAN
(THE WOLFMAN)
uloge: Benicio del Toro, Anthony Hopkins, Emily Blunt, Hugo Weaving, Geraldine Chaplin
scenarij: Andrew Kevin Walker & David Self (po originalnom scenariju Kurta Siodmaka)
režija: Joe Johnston
proizvodnja: Universal, SAD, 201.
trajanje: 102 '


I dok borci za hrvatski jezik u Bruxellesu biju ljuti boj s lingvističkim utvarama iz prošlosti, predmet njihove zaštite u samoj Hrvatskoj sve više gubi rat s daleko aktualnijom opasnošću. Takav se dojam može steći nakon odluke da se The Wolfman, najnoviji holivudski horor, u hrvatska kina distribuira pod naslovom - Wolfman. Dakle Wolfman bi hrvatskoj publici trebao biti razumljiviji naslov od Čovjek-vuk ili Vukodlak. I to bez obzira na to što je riječ o remakeu klasičnog Siodmakovog horora iz 1941. godine – ostvarenja poznatom, između ostalog, i po tome što su svi drugi filmski vukodlaci modelirani upravo po njemu.

Radnja se odvija u Engleskoj 1891. godine gdje se Lawrence Talbot (del Toro), ugledni šekspirijanski glumac koji je napravio karijeru u Americi, vraća na imanje svog ekscentričnog oca Sir Johna Talbota (Hopkins). Razlog je tajanstveni nestanak njegovog brata kome uskoro pronađu iskasapljeni leš. Iako ga otac savjetuje da se vrati svjetlima pozornice, Lawrence odlučuje ostati kako bi pronašao počinitelja za koga se ne zna je li luđak, medvjed iz ciganskog logora ili možda neko nadnaravno stvorenje. Lawrence odgovor na to pitanje dobiva u ciganskom logoru kada ga slučajno ugrize vukodlak, a nakon čega se i sam počne mijenjati.

Wolfman se ne može pohvaliti nekom naročitom reputacijom – kritike mu nisu bile blagonaklone, a i prije premijere je bilo priča o stalnim izmjenama scenarista i montažno-cenzorskom kasapljenju. Kada se to uzme u obzir, gledatelje čeka iznenađujuće dobar žanrovski proizvod kojeg krasi iskusna glumačka ekipa, vrlo dobro predočena atmosfera gotičkog horora karakterističnog za viktorijansku Englesku te dobri specijalni efekti koji posebno dolaze do izražaja u brojnim scenama krvoprolića. Film u tom smislu koristi stroži cenzorski R-rejting, ali je, po dobrom starom holivudskom običaju, nasilje u takvim slučajevima prihvatljivije od nekih drugih sadržaja, pa sirota Emily Blunt u ulozi Lawrenceove nesuđene ljubavi manje-više cijeli film ostaje zakopčana do grla.

Nedostaci filma su, osim toga, i u nedostatku humora, odnosno inzistiranju autora na ozbiljnosti –autori kao da inzistiraju na svim klišejima gotičkog horora, ali ih ne parodiraju. Manje zahtjevni ljubitelji žanra, s druge strane, neće zbog toga previše zamjerati. Barem ne u onoj mjeri kakvom su borci za životinjska prava zbog "politički nekorektnog" korištenja izraza "zvijer" za vukodlaka ovaj film nazvali specističkim.

Ocjena: solidno

---------------------------

patološki slučaj
loše
podnošljivo
solidno
vrlo dobro
izvrsno
remek djelo

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala