Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Na putu pobrao odlične komentare stranih kritičara
Nakon berlinske premijere, film "Na putu" Jasmile Žbanić pohvaljen je u gotovo svakoj kritici stranih novinara

"Na putu" pobrao odlične komentare stranih kritičara

S berlinskog crvenog tepiha, ekipa filma "Na putu" sarajevske redateljice Jasmile Žbanić, u kojem glavne uloge igraju hrvatski glumci Zrinka Cvitešić i Leon Lučev, doputovat će na crveni tepih Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Tamo će se 27. veljače održati svečana premijera filma, otvorena za javnost. 

Hr­vatska publika tako će, prvi put imati priliku osjetiti euforiju i čar filmske premije­re, događaja koji je do sada uglavnom bio rezerviran samo za uski krug odabra­nih. Svjetsku premijeru filma "Na putu" održanu 18. veljače u okviru 60. Berlinalea pratilo je više od tisuću gledatelja, a prema izvještajima medija film je oduševio publiku te domaću i inozemnu kritiku.
 
Karte za svečanu hrvatsku premijeru ovog filma već su u prodaji i mogu se kupiti na blagajni Lisin­skog, u knjižarama Algoritma u Avenue Mallu, King Krossu, Maksimirskoj cesti i u Profilovim knjižarama u Bogovićevoj ulici te u West Gate Shopping Cityu.
 
 
Dojmovi stranih kritičara nakon odgledane svjetske premijere filma "Na putu"
 
Kritičar jednog od najjačih američkih show business časopisa Varietya, Boyd Van Hoeij, ističe kako je je film Jasmile Žbanić kompleksan, ali ne i kompliciran. Van Hoeiy glumce ocjenjuje prekrasnim, a Zrinku Cvitešić proglašava sjajnom. Cijeli film smatra impresivnim napretkom u odnosu na "Grbavicu", a Jasmilu Žbanić uvrštava među vodeće redatelje u regiji.
 
Ugledni britanski filmski magazin Screen International piše kako je film lucidan vizualno i narativno. Vođen je, navode, čvrstom glumom Leona Lučeva i karizmatičnom, jakom, inteligentnom i seksipilnom karakterizacijom Lune, Zrinke Cvitešić.
 
Wolfgang Höbel u njemačkom tjedniku Der Spiegel objašnjava kako Jasmila Žbanić protagoniste prikazuje psihološki precizno, suosjećajno, ali bez nametljive sentimentalnosti. "Film uvijek iznova iznenađuje gledatelja. Na trenutke je konvencionalan, na trenutke zabavan, ali uvijek ostaje blizak glavnim junacima", piše kritičar Spiegela.
 
 
Kritičar američkog The Hollywood Reportera Peter Brunette, smatra kako je "Na putu" potencijalno najuspješniji film ovogodišnjeg Berlinalea, kako nudi poučan pogled na sukob između svjetovnog Islama i vehabizma, te kako je riječ o filmu čija je najveća vrijednost vrhunska i apsolutno uvjerljiva gluma.
 
A što kažu domaći kritičari?
 
Jurica Pavičić iz Jutarnjeg lista piše kako je Jasmila Žbanić "godine 2006. u Berlin stigla kao anonimna debitantica i osvojila Zlatnog medvjeda u možda najjačoj berlinskoj konkurenciji u ovoj dekadi". Kao osobit trenutak u filmu ističe transformaciju lika Zrinke Cvitešić, kako piše, iz obiteljskog “kontrol-frika” u gordu, uvrijeđenu ljuticu.
 
Pavičić zaključuje i kako je "'Na putu' film o kojem su uoči premijere krenuli glasovi da je i proislamski i antiislamski, a ironija je da je i jedno i drugo pomalo točno, jer film iskušava liberalne stereotipe o vjeri onoliko koliko čini i obratno".
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala