Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Harry S. Plinket - recenzent s Youtube-a
Čovjek koji je rastavio "Fantomsku prijetnju" u 70-minutnoj video recenziji, ponovio je isto i s Avatarom

Harry S. Plinket - recenzent s Youtube-a

Piše: Dragan Antulov

Kada je godine 1997. "Batman i Robin" neslavno propao na kino-blagajnama torpediravši tako naizgled uspješnu franšizu, "spin doktori" Warner Brosa su krivili zlobnike na Internetu koji su širili negativne komentare i tako stvorili famu da dotični nije neupitno remek-djelo. Postavlja se pitanje što bi se dogodilo da je "Batman i Robin" u kina danas, kada se umjesto tekstualnih poruka prenošenih 14400 bps modemima mora suočiti s filmofilima kojima na raspolaganju stoje broadband, Youtube, najsuvremeniji softver, a ponekad i talent proporcionalan njihovom godinama i desetljećima akumuliranom ogorčenju.

Odgovor na to pitanje bi se mogao svesti na tri riječi – Harry S. Plinkett. U pitanju je umjetničko ime američkog filmaša koji je posljednjih nekoliko mjeseci postao velika Internet-zvijezda zahvaljujući onome što će u vjerojatno ući u povijest kao najpoznatija recenzija u povijesti sedme umjetnosti. Riječ je o 70-minutnoj, "epskoj" recenziji "Fantomske prijetnje", prvog od tri prequela iz ciklusa "Ratova zvijezda". U njemu je taj, jedan u svoje vrijeme najiščekivanijih filmova svih vremena, rastavljen na proste faktore. Autor je očigledno uložio ogroman napor da bi u svakom, pa i najsitnijem i naizgled najbeznačajnijem detalju tog filma pronašao uvjerljive argumente kako je riječ o najgorem primjeru celuloidnog gnojiva koje je ikada proizvedeno u Hollywoodu.

The Phantom Menace - recenzija, 1.dio

Da je riječ o talentiranom filmašu, svjedoči i to da je recenzija postala popularna usprkos svoje duljine. "Plinkett", naime, svoje teze ilustrira vještom montažom inserata iz "Fantomske prijetnje", ali i drugih filmova koji služe za usporedbu odnosno ilustriraju njegove tvrdnje. A da stvar ne bi izgledala kao predavanje na Akademiji dramskih umjetnosti, "Plinkett" se pobrinuo tako što je recenzenta zamislio kao čovjeka kome je izloženost "Fantomskog prijetnji" uzrokovala određene učinke na mentalno zdravlje, što cijelu recenziju istovremeno čini jednom od boljih, ali i morbidnijih primjera crne komedije.

Plinkett recenzirao i "Avatar"

"Plinkettu" ovo nije bio video-recenzentski debi. RedLetterMedia, studio koji ih je proizveo, na svom YouTube kanalu ima još četiri recenzije – tri (u trajanju od 40 minuta) su posvećene filmovima iz stare "Star Trek" franšize, i u njima je autor očigledno izbrusio svoj stil i razvio alter ego. Najnovija recenzija je, pak, posvećena "Avataru", i ona se razlikuje od ostalih. Osim što je kraća (20 minuta), daleko je blagonaklonija prema Cameronu i njegovom djelu – iako ga opisuje kao ziheraško, ultrakomercijalno i sadržajno siromašno djelo jednog egomanijaka. Autor je, naravno, sada pod pritiskom da nastavi sa svojim kasapljenjem holivudskih blockbustera, i njemu je podlegao, najavivši nastavak svog remek-djela u obliku recenzije "Klonovi napadaju".

Avatar - recenzija, 1.dio

Avatar - recenzija, 2.dio

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala