Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Knjiga iskupljenja
Knjiga iskupljenja se može preporučiti zbog originalnog pristupa prežvakanoj, ali na žalost još uvijek aktualnoj temi

Gledali smo: Knjiga iskupljenja

KNJIGA ISKUPLJENJA
(THE BOOK OF ELI)
uloge: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis, Jennifer Beals, Ray Stevenson
režija: Albert & Allen Hughes
proizvodnja: Warner Bros/Columbia, SAD, 2010.
trajanje: 118'


U današnjem svijetu, kojim dominiraju cool gadgeti, sve je manje mjesta za knjigu. Da bi knjige ponovno postale važne, svijetu je potrebna zbilja radikalna promjena – nešto nalik onome što je iskusio i preživio Eli (Washington), protagonist postapokaliptičnog filma Knjiga iskupljenja.

Prošlo je trideset godina od nuklearne, a potom i ekološke apokalipse, a SAD su postale pustoš kojom Eli putuje kao jedan od rijetkih čija životna misija nije puko preživljavanje. Eli sa sobom nosi knjigu koju čita svaki dan, a koju je odlučan odnijeti negdje na zapad "jer mu to kaže unutarnji glas". Na tom putovanju Eliju dobro dođe oružje i borilačke vještine u borbi s razbojnicima, silovateljima, kanibalima i sličnim barabama, ali i s Carnegiejem (Oldman), glavešinom improviziranog gradića gdje je Eli potražio privremeno utočište. Carnegie je uvjeren kako je Eli sa sobom nosi Bibliju – knjigu čiji autoritet može dobro doći svakom potencijalnom vlastodršcu i graditelju imperija - pa je krvavi sukob neumitan.

Braća Albert i Allen Hughes su nakon filma Iz pakla ponovno pokazali sklonost temama i žanrovima atipičnim za vlastitu "black pack" generaciju filmaša. Knjiga iskupljenja je, pak, zanimljiva i zbog toga što se ističe za današnji Hollywood neuobičajeno pozitivnim stavom prema kršćanstvu, s obzirom da se protagonist može opisati i kao vjerski fanatik. Film je isto tako atipičan film čak i u okviru postapokaliptičnog žanra. To se prvenstveno odnosi na njegovu žanrovsku nekonzistetnost.

Nakon dojmljivog početka u kome se bez izgovorene riječi hiperrealistički pokazuje banalna svakidašnjica uništenog svijeta film brzo skreće u vode videospotovske akcijade s gotovo nadnaravno moćnim protagonistom, potom preuzima ikonografiju vesterna a da bi sve završilo s grcanjem u gotovo samoparodijskoj herojskoj patetici. Braća Hughes su te nedostatke djelomično kompenzirali s prilično zanimljivom režijom, a scenarist Charles Witta – poznat kao autor video-igara – s višeslojnim likovima. Glumačka postava je na visini zadatka, pri čemu posebno treba pohvaliti Garyja Oldmana koji tumači jednog od smirenijih i racionalnijih negativaca u svojoj bogatoj karijeri.

S druge strane, neujednačenost tona i poneka proturječnost među likovima i njihovim motivima odaje dojam da scenarij nije bio "ispeglan", a možda ni dovršen. Usprkos tome, Knjiga iskupljenja se može preporučiti zbog originalnog pristupa prežvakanoj, ali na žalost još uvijek aktualnoj temi.

OCJENA: 5/10
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #2
    0 0
    bOOng boong @ 28.1.2010. 2:06

    ja sam ga gledo...i film nije nista posebno.

    te bi se skoro u potpunosti slozio sa autorom članka.

  • #1
    0 0
    LordAdamko lordadamko @ 28.1.2010. 0:36

    hmmm opet ocjena koja je za 2-3 niza neg ostatak svijeta...bas zanimljivo

    al budem ga pogledo danas pa onda sudio...

Pogledaj sve komentare (2)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala