Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Muškarci koji bulje u koze
Komedija čiji protagonisti imaju profesionalnih razloga buljiti u koze sve najbolje gegove potrošila je u traileru

Gledali smo: Muškarci koji bulje u koze

Piše: Dragan Antulov

MUŠKARCI KOJI BULJE U KOZE
(THE MEN WHO STARE AT GOATS)
uloge: George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges, Kevin Spacey
režija: Grant Heslov
proizvodnja: Overture Films/BBC Films, SAD/UK, 2009.
trajanje: 94 '
 
Ako je suditi po „kreativnoj“ praksi hrvatskih prevoditelja i distributera, naslov je često najmanje važan dio nekog filma. A nekada, kao u slučaju Muškaraca koji bulje u koze, naslov zapravo može biti itekako zanimljivo sredstvo koje potiče maštu potencijalnih gledatelja. Da je takav naziv koristio neki hrvatski filmaš, cinični gledatelji bi pomislili na još nekonvencionalniji prikaz svakodnevnice u većini naših općina ili dramu o životu članova žirija na tipičnim izborima za miss. Srećom, ovaj put distributer nije previše eksperimentirao, pa tako gledatelji imaju prilike vidjeti crnu holivudsku komediju čiji protagonisti imaju profesionalnih razloga buljiti u koze.
 

Razlog za takvu djelatnost je predmet istoimene knjige i TV-dokumentarca britanskog istraživačkog novinara Jona Ronsona, koji je u njoj iznio niz bizarnih detalja o tajnom programu američke vojske za parapsihološko ratovanje, odnosno posebno odabranim vojnicima obučavanim da neprijatelje špijuniraju meditacijom i astralnom projekcijom, odnosno ubijaju pogledom.
 
Ronsonov fiktivni alter ego u filmu je američki novinar po imenu Bob Wilton (McGregor) koji 2003. godine u potrazi za pustolovinom odlazi u Kuvajt pratiti zaljevski rat, te slučajno sreće Lyna Cassidyja (Clooney), bivšeg pripadnika elitne postrojbe parapsiholoških „Jedi“ ratnika, a koji će ispričati njenu bizarnu povijest.
 
Zaplet filma - temeljen na stvarnim ličnostima i događajima - je više nego intrigantan, ali kao i u mnogo sličnih slučajeva holivudska obrada ga je, nastojeći „produhovljenom“ fikcijom „nadmašiti“ stvarnost, učinila potrošenim i neuvjerljivim.

Scenarij Petera Straughana je sve najbolje gegove potrošio na one za trailer, a nastojanje da se film učini „angažiranim“ smještajući radnju u okupirani Irak se čini isforsiranim. Iako je režija Granta Heslova uglavnom solidna, glumačka ekipa se čini malo previše relaksiranom. S autorima koji ne znaju da li da svoju temu tretiraju ozbiljno ili s humorom, Muškarci koji bulje u koze su ostvarenje kome je naslov ne samo najbolji, nego i jedini dobar element.
 
OCJENA: 3/10
 
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (14)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala