Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Serija Arthur i George o slavnom piscu Arthuru Conanu Doyleu
Serija o tvorcu detektiva Sherlocka Holmesa i njegovog pomoćnika Watsona stiže na naše male ekrane

Serija "Arthur i George" o slavnom piscu Arthuru Conanu Doyleu

Britanska dramska serija Arthur i George donosi nam priču o događajima iz života slavnog pisca Sir Arthura Conana Doylea, najpoznatijeg po seriji romana o detektivu Sherlocku Holmesu i doktoru Watsonu. Naslovnu ulogu glumi Martin Clunes. Sve tri epizode serije prikazuju se u sklopu Krimi petka, 31. svibnja, na Drugom HRT - HTV 2, od 22:55.

1. epizoda: Godine 1906. Sir Arthur Conan Doyle oplakuje gubitak svoje supruge Louise, koja je umrla nakon duge i teške bolesti, bezvoljan je i osjeća krivnju: boji se da je Louisa sumnjala da je preljubnik zbog njegova prijateljstva s Jean Leckie. Čak ga ni pisanje priča o Sherlocku Holmesu ne može trgnuti iz tog čemera.

Njegov tajnik Woody pronalazi pismo g. Georgea Edaljija, mladog parsijskog odvjetnika koji je osuđen na tri godine zatvora zbog zločina za koji tvrdi da nije počinio. George želi Arthurovu pomoć da spere ljagu sa svoga imena. Je li to Arthurova prilika da ispravi nepravdu?

George je osuđen zbog niza otrovnih pisama i sakaćenja životinja 1903. godine u selu Great Wyrley, u Staffordshireu. Dok George priča kako su njegovu obitelj proganjali, zbog čega je on naposljetku uhićen, Arthur postaje uvjeren da je George nedužan. No Woody nije toliko siguran.

Sudac koji je vodio suđenje upozorava Arthura da odustane od ponovne istrage Georgeova slučaja, no on postaje još odlučniji u namjeri da pronađe pravog krivca, takozvanog Koljača iz Wyrleyja.

Arthur i George odlaze u Great Wyrley kako bi posjetili Georgeovu obitelj i kako bi im Georgeov otac, velečasni Shapurji Edalji, pokazao pisma koja su primili, a koja je navodno napisao njegov sin. No dolazak Arthura i Woodyja u župni dvor nije ostao nezamijećen, čini se da netko želi doznati što znaju. Je li to Koljač iz Wyrleyja glavom i bradom, koji ih pokušava otjerati?

2. epizoda: Nakon što je sinoćnji napadač pobjegao, Arthur, Woody i obitelj Edalji iznenađeni su kad u župni dvor stiže novi posjetitelj, George. Zbog njegova dolaska, a i čizama umrljanih blatom, Woody je i dalje uvjeren da je George Koljač iz Wyrley. No Arthur se ne slaže. Smatra da je George žrtva rasnih predrasuda, a možda čak i policijske korupcije. Arthur, u pokušaju da pregleda dokaze, diže halabuku tijekom posjeta policajcu koji je istraživao slučaj. On i Woody poslije prime upozorenje da bi se trebali prestati miješati.

Čini se da je Koljač iz Wyrleyja imao više od jedne žrtve. Kovač iz Great Wyrleyja, koji je također primao otrovna pisma, pronađen je mrtav. Arthur smatra da je riječ o ubojstvu i pobjesni kad policajac koji je uzeo Georgea na zub utvrdi da je to samo nesretan slučaj. Woody je uznemiren zbog pomisli da je kovač ubijen upravo zbog njihova upletanja u slučaj, pa potiče Arthura da se vrati kući i zaboravi svoju kampanju.

Podsjeća Arthura da ovo nije jedna od priča o Sherlocku Holmesu. No Arthur ne želi odustati. Ipak posumnja u Georgea kad ga vidi da se druži s poznatim kriminalcima. Je li Arthurovo nastojanje da dokaže Georgeovu nedužnost samo način da umiri svoju savjest jer se osjeća kao preljubnik, kao što Jean misli?

3. epizoda: Arthur je svima koji sumnjaju odlučio dokazati da griješe. Sâm će otkriti je li George išta skrivao. S novim elanom baca se na istragu i otkriva nove dokaze koji nude posve drukčije objašnjenje od onoga koje je policija objavila. Woody je isprva malodušan zbog Arthurova zanimanja za taj slučaj, no Arthur ga razuvjeri kad mu ukaže na to da su na tragu pravom počinitelju. Upravo zato što su toliko blizu Koljaču iz Wyrleyja, on se toliko trudio da ih otjera.

Arthur kani svoju bitku za Georgea prenijeti do najviših rangova britanske vlasti, makar to značilo da će time razotkriti predrasude i korupciju u njihovim redovima. On i Woody opet se nađu u opasnosti kad se pokaže da je Koljač iz Wyrleyja još na slobodi. Štoviše, možda su mu obojica postali mete, a počinitelj želi nadmudriti tvorca svjetski poznatog detektiva. Hoće li Arthur uspjeti riješiti slučaj i dokazati svijetu da je George uistinu nedužan? Hoće li dokazati sebi da se više ne mora osjećati krivim i krenuti dalje sa životom?

Uz Martina Clunesa u seriji glume Arsher Ali, Art Malik, Charles Edwards, Hattie Morahan i mnogi drugi.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala