Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Neumorni redatelj Francois Ozon snimio završni film iz svoje neslužbene trilogije
Kriminalistička komedija "Zločin je moj" priča je o mladoj glumici optuženoj za ubojstvo producenta

Neumorni redatelj Francois Ozon snimio završni film iz svoje neslužbene trilogije

U posljednjih pet godina vjerojatno nije bilo redatelja čijih je više filmova domaća publika imala prilike vidjeti u hrvatskim kinima. Neumorni François Ozon svakako je jedan od najprominentnijih i najzaposlenijih francuskih redatelja 21. stoljeća i to ne samo zbog količine filmova koje je snimio unatrag posljednjih dvadesetak godina. Kao da je već postala stvar navike da će njegov svaki sljedeći film postati dijelom jedne od dvaju kategorija: ili će osvojiti nagrade na uglednim festivalima ili će postati velikim kino hitom. Upravo se ovo potonje dogodilo s njegovom novom kriminalističkom komedijom Zločin je moj koja je u francuskim kinima privukla preko milijun gledatelja, a koju će od četvrtka, 4. siječnja moći pogledati i publika u našim kino dvoranama. Riječ je o djelu koje je svoju premijeru imalo na Unifranceovom popularnom “Rendez-Vous with French Cinema” koje postavlja vrlo zanimljivo i intrigantno pitanje: isplati li se zločin?

Naime, priča filma Zločin je moj smještena je u Pariz tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća, a prati Madeleine, mladu, lijepu i siromašnu glumicu bez ikakvog talenta koja biva optužena za ubojstvo slavnog producenta. Uz pomoć svoje najbolje prijateljice Pauline, mlade nezaposlene odvjetnice, Madeleine je oslobođena krivnje zbog toga što se smatra da je zločin počinila u samoobrani. Uskoro započinje njezin novi život, ovaj put slavan i uspješan, sve dok prava istina ne izađe na vidjelo…

Kriminalistička komedija Zločin je moj svojevrsna je adaptacija istoimenog kazališnog komada kojeg su 1934. godine napisali Georges Berr i Louis Verneuil, a koju je Hollywood do danas već dva puta adaptirao u dugometražne igrane filmove - “True Confession” iz 1937. te “Cross My Heart” iz 1946. godine.

Snimanje filma odvijalo se između travnja i lipnja 2022. godine u Parizu i njegovoj okolici, a dio je snimljen i u belgijskim gradovima Charleroiju i Brusselesu. Redatelj François Ozon za glavne je uloge odabrao dvije mlade glumice koje su nedugo prije početka snimanja ostvarile svoje prve velike nastupe u igranim filmovima. Radi se o Rebecci Marder koja je nastupila u filmu “Simone: Žena stoljeća” te Nadiji Tereszkiewicz koju je hrvatska publika imala prilike vidjeti u njezinom glumačkom prvijencu “Zauvijek mladi” redateljice Valerije Bruni Tedeschi koji je krajem ljeta igrao u domaćim kinima. Pored dvije sjajne, mlade glumačke nade francuske kinematografije u filmu Zločin je moj jednu od glavnih uloga ostvarila je i jedna od najslavnijih francuskih glumica svih vremena Isabelle Huppert čiji je lik kojeg tumači temeljen na slavnoj kazališnoj glumici Sarah Bernhardt.

Najjača karika filma Zločin je moj svakako je sama priča koju je redatelj Ozon, ujedno i scenarist djela, modernizirao na način da ju je prilagodio današnjem vremenu: “Zadržao sam povijesni i politički kontekst tridesetih godina, ali sam slobodno adaptirao radnju kako bi ona više rezonirala s modernim vremenom, s pitanjima koja proizlaze iz želje za moći te kontrolom politike spolova. Također sam se poigrao i s paralelama između kazališta i sustava sudstva”, u jednom je intervjuu izjavio redatelj i scenarist Ozon te nadodao: “U današnjem vremenu kolektivne depresije, osjećao sam potrebu za nečim hirovitim i lakim kako bih se borio protiv teške stvarnosti. Iz tog razloga izabrao sam napraviti komediju ovakvog tipa, s brzim dijalozima i upotrebom pomalo ludih, neočekivanih dramatičnih situacija kako bih izazvao svoje protagoniste. To mi se činilo idealnim kako bih ispričao nježnu priču koja je zapravo ironična farsa istovremeno se poigravajući s apsurdnom i prihvaćajući teatralnost”.

Ozonov scenaristički i redateljski pristup u filmu Zločin je moj očigledno se svidio filmskoj kritici. Na određeni se način radi o posljednjem nastavku neslužbene trilogije koja uključuje Ozonove ranije iznimno hvaljene i nagrađivane filmove “8 žena” i “Potiche”. Sva ta tri filma bave se istraživanjem statusa žena u društvu uz obilje humora i glamura. Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem filmskih kritika diljem svijeta kriminalistička komedija Zločin je moj ima fantastičnih 97% pozitivnih ocjena temeljenih na 37 zaprimljenih i objavljenih tekstova. Ocjena publike na istoj stranici nije ništa manja - film je pozitivno ocjenilo čak 91% gledatelja što je dokaz da je Ozon snimio još jedan u nizu filmova koji se obavezno treba pogledati ne samo zbog količine zabave koju će pružiti, već i zbog poruke koju u sebi nosi.

Kriminalistička komedija Zločin je moj u domaća kina stiže u četvrtak, 4. siječnja.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala