Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Potpuno novo ruho vukovarskog filmskog festivala!
Atraktivan filmski i senzacionalno bogat popratni program će se održati od 24. do 27. kolovoza

Potpuno novo ruho vukovarskog filmskog festivala!

Foto: Vukovar film festival

Festival se otvara njemačkim fantastičnim filmom ČAROBNA FRULA snimljenom prema glasovitom opernom djelu Wolfganga Amadeusa Mozarta!

Sedamnaesti po redu filmski festival u Vukovaru ovog će se ljeta održati u razdoblju od 24. do 27. kolovoza pod zlatnim pokroviteljstvom Pevexa. U četiri puna dana posjetitelje festivala očekuje atraktivan filmski program predvođen već ranije najavljenim remek-djelom ANATOMIJA PADA, dobitnikom nagrade Zlatna palma za najbolji film u Cannesu te izvrsnom povijesnom dramom ujedno i velikom kinouspješnicom JEANNE DU BARRY s Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi koji je otvorio ovogodišnji Cannes i kojeg je do danas samo u francuskim kinima pogledalo gotovo 800 000 ljudi. Ovogodišnji vukovarski filmski festival svakako je poseban, jer osim kvalitetnog programa igranih i dokumentarnih filmova također donosi i senzacionalno bogate te jedinstvene popratne događaje. Nesumnjivo je da sve posjetitelje konačno očekuje jedno veliko festivalsko događanje u pravom smislu te riječi.

Pet je lokacija na kojima će posjetitelji ove godine moći uživati u filmovima i popratnom festivalskom programu: dvije su vanjske - perivoj dvorca Eltz i Vukovarski Vodotoranj, a tri su unutrašnje - dvorac Eltz, Hrvatski dom Vukovar i Ružičkina kuća. Igrani filmovi u konkurenciji moći će se pogledati u Hrvatskom domu, a dokumentarci u dvorani dvorca Eltz. Ulaznice će se za projekcije filmova na perivoju dvorca Eltz i u Hrvatskom domu Vukovar prodavati po cijenama od €3 za jedan festivalski dan odnosno po €15 za kompletan festival. Svi oni koji će htjeti pogledati čim više filmova tijekom trajanja festivala imat će priliku za ukupnu cijenu od €15 pogledati koliko god filmova žele u Hrvatskom domu i na perivoju dvorca Eltz, dok će ostali za cijenu od €3 moći pogledati sve filmove toga dana na te dvije lokacije. Projekcije filmova na ostalim lokacijama su za posjetitelje besplatne. Ove će godine vukovarski festival imati i posebnu zemlju partnera, a to je Savezna Republika Njemačka. Cilj je ostvariti što bolje dugoročne odnose s podunavskim zemljama tako da je za očekivati da je ovo samo prva u nizu godina i zemalja koja će postati zemljama partnerima.

Festival svečano otvara njemački fantastični film ČAROBNA FRULA redatelja Floriana Sigla u kojem su glavne uloge ostvarili dobitnik prestižne nagrade Oscar F. Murray Abraham, Iwan Rheon (glumac koji je utjelovio lik Ramsaya Boltona u popularnoj TV seriji Igra prijestolja) te mlade glumačke zvijezde Jack Wolfe, Amir Wilson, Niamh McCormack i Cosima Henman. Riječ je o filmskoj adaptaciji glasovitog istoimenog opernog djela Wolfganga Amadeusa Mozarta snimljenoj u izvršnoj produkciji velikog Rolanda Emmericha (Zvjezdana vrata, Dan nezavisnosti, Dan poslije sutra, Patriot) u kojoj glumci samostalno izvode čak sedamnaest arija i koja je premijerno prikazana na festivalu u Zurichu. Svečano otvorenje za uzvanike, ali i za ostalu publiku - određeni broj karata će se za ovu projekciju nalaziti u slobodnoj prodaji - održat će se na perivoju dvorca Eltz, dosadašnjim posjetiteljima festivala već dobro poznatoj i iznimno voljenoj vanjskoj lokaciji koja je ujedno i savršeno mjesto za prikazivanje filma snimljenog prema nekom Mozartovom djelu.

Uz Čarobnu frulu na lokaciji perivoja dvorca Eltz tijekom trajanja festivala prikazat će se i Anatomija pada, Jeanne du Barry - film koji će svečano zatvoriti ovogodišnji vukovarski festival - te hrvatski film ŽENA S GUMENIM RUKAVICAMA. Nesumnjivo je da će ovo novo djelo redatelja Marija Šuline koje je snimila ekipa u potpunosti iz Slavonije predvođena glumcima Aretom Ćurković, Sandrom Lončarić, Miroslavom Čabrajom, Ivanom Čačićem i drugima biti poseban mamac za domaću publiku i za koje će se tražiti karta više. Projekcije filmova na perivoju dvorca Eltz zakazane su za 21 sat.

Trinaest igranih filmova nalazi se u službenoj konkurenciji za nagradu Zlatni šlep. Posebna novost ove godine jest ta da je s igranim filmovima u konkurenciji po prvi put ikada u povijesti festivala zastupljeno svih deset podunavskih zemalja. Tako će vukovarska publika imati priliku vidjeti najnovija i najkvalitetnija ostvarenja dugometražnog filma iz Njemačke, Slovačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Moldavije i Ukrajine. Države Slovačka, Njemačka i Mađarska imaju po dva predstavnika u konkurenciji igranog filma, dok ostale zemlje imaju po jednog. Drugi njemački film u službenoj konkurenciji, pored Čarobne frule romantična je komedija PREKRASNO redateljice Karoline Herfurth nominirana u kategoriji najboljeg filma za nagradu German Film o pet žena različitih dobnih skupina koje se suočavaju s problemima vlastitog izgleda i svojim životnim očekivanjima.

Iz Slovačke nam dolaze misteriozni horor NOĆNA SIRENA redateljice Tereze Nvotove, priča o djevojci koja se nakon dugog niza godina vraća u svoje rodno selo gdje biva optužena za vještačenje i ubojstvo te ŽRTVA redatelja Michala Blaska prikazanog u službenoj konkurenciji festivala u Veneciji i Torontu, ujedno i slovačkog kandidata za ovogodišnju nagradu Oscar. Žrtva je priča o Irini koja sa svojim sinom Igorom živi u malom češkom pograničnom gradiću gdje on biva napadnut pa lokalna zajednica svoju srdžbu usmjerava na Rome. Dva mađarska predstavnika ovogodišnjeg festivala su romantična komedija ZANOX redatelja Gábora Benöa Baranyija o mladiću koji dobiva sposobnost putovanja kroz vrijeme te kriminalistička komedija ISTOČNA RIVIJERA redatelja Balázsa Lévaija i Dániela Tiszekera o obitelji koja odlazi na odmor s lažnom putovnicom, a koju je samo u mađarskim kinima do danas pogledalo više od 125 000 gledatelja.

Poetična, simpatična romantična drama PRVI SNIJEG LJETA redatelja Chrisa Raibera austrijski je adut ovogodišnjeg festivala, a radnjom prati mladića koji se zavjetovao da se nikad neće zaljubiti što se, naravno, izjalovi u trenutku kada upozna ljupku, dražesnu djevojku koja radi u dućanu za prodaju šešira. Rumunjska će se u Vukovaru predstaviti najnovijom hit komedijom TAKSISTI koja se u rumunjskim kinima započela prikazivati početkom ove godine i koja je do danas utržila gotovo 750.000 dolara na domaćim kinoblagajnama. Priča filma vrti se oko dvojice taksista u Bukureštu koji tijekom jedne noći prolaze avanturu s nekoliko različitih klijenata koje moraju prevesti s jedne lokacije na drugu.

Po prvi puta u povijesti festivala u službenoj konkurenciji dugometražnog igranog filma prikazat će se film iz Moldavije. Riječ je o odličnoj dramediji UGLJIK redatelja Iona Borsa, službenom moldavskom kandidatu za ovogodišnju nagradu Oscar, o dvojici prijatelja koji žele otići u rat, ali putem nailaze na karbonizirano tijelo te upadaju u neočekivanu avanturu. Iz Ukrajine nam također dolazi njihov službeni kandidat za Oscara, ratna drama KLONDIKE redateljice Maryne Er Gorbache koja je do danas osvojila preko 40 nagrada i priznanja na različitim međunarodnim festivalima uključujući nagradu za najbolju režiju na Sundanceu, nagradu publike u Sarajevu te nagradu ekumenskog žirija u Berlinu.

OVUDA ĆE PROĆI PUT redateljski je dugometražni prvijenac srpske redateljice Nine Ognjanović koji je do danas osvojio nagradu publike na FEST-u, nagradu publike na festivalu Slamdance i još desetak drugih priznanja što ga svakako čini jednim od najatraktivnijih filmova ovogodišnjeg festivala. Drama MAJKA topla je, inspirirajuća i pomalo nevjerojatna istinita priča o kazališnoj redateljici Eleni koja u nemogućnosti da ostane trudna odlazi u Afriku gdje pomaže siromašnoj siročadi na način da ih uključuje u izvedbe kazališnih komada i tako im daje vjeru u budućnost. Film je prikazan na festivalima u Varšavi i Sofiji, a riječ je o hrvatskoj koprodukciji. U filmu su glavne uloge ostvarili Daria Simeonova, Daria Dimitrova i Leon Lučev. Festivalski selektori potrudili su se da vukovarska publika odmah nakon premijere u Puli ima priliku vidjeti posljednji film velikog Lukasa Nole, ESCORT. Ovaj triler u kojem su glavne uloge ostvarili Živko Anočić, Nikša Butijer i Krešimir Mikić prati Miru, 40-godišnjaka koji provodi noć s prostitutkom koju uskoro zatekne mrtvu u kupaonici.

U konkurenciji dokumentarnog programa na ovogodišnjem će se festivalu naći sedam naslova. Iz Hrvatske će biti prikazan trenutačni kinohit EL SHATT - NACRT ZA UTOPIJU redatelja Ivana Ramljaka kojem će ova festivalska projekcija ujedno biti i slavonska premijera; film, naime, još uvijek nije prikazan nigdje u Slavoniji. Jedan od onih dokumentaraca koji će izmamiti najveće zanimanje publike i javnosti svakako je NAŠ MALI - topla, poetična i edukativna priča o košarkaškom velikanu Draženu Petroviću redateljice Ivane Guberine. Ukrajinski dokumentarac KUĆA OD IVERJA dobio je nominaciju za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, a portret je socijalnih radnika i djece smještene u specijalnom sirotištu. VAN PROSTORA I VREMENA austrijski je dokumentarac premijerno prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu gdje je osvojio nagradu Veliki pečat, a prati priču o pronalaženju smeća u zabačenim područjima i o ljudima koji ga skupljaju i rješavaju ga se. Iz Slovačke će biti prikazan dokumentarac RADNA SMJENA redatelja Jaroslava Vojteka o Slovacima koji su ulaskom te zemlje u Europsku Uniju otišli raditi izvan svoje domovine, a njemački predstavnik će biti dokumentarac ELFRIEDE JELINEK - JEZIK PUŠTEN S LANCA redateljice Claudije Müller, dobitnik nagrade FIPRESCI na festivalu u Munchenu o poznatoj njemačkoj dobitnici Nobelove nagrade. U POSJETU FORTUNI radnjom je jedan od najintrigantnijih iz ovogodišnje festivalske ponude, jer prati priču sredovječnog bračnog para koji je dobio na lotu i čiji se život iz temelja mijenja uslijed činjenice da su preko noći od siromaha postali bogatašima. Film je nastao u hrvatskoj koprodukciji.

Pored službene konkurencije igranog i dokumentarnog filma na 17. vukovarskom festivalu bit će prikazana i tri popratna filmska programa. Cannes u Vukovaru program je u sklopu kojeg će se prikazati Anatomija pada i Jeanne du Barry, a na festivalu će se također na poseban način obilježiti i 100 godina Disneyja i to u sklopu programa DJEČJI VUKOVARSKI FILMSKI FESTIVAL. Na lokaciji u Ružičkinoj kući organizirat će se projekcije animiranih kultnih klasika PEPELJUGA, 101 DALMATINAC i POCAHONTAS od kojih će Pepeljuga i 101 Dalmatinac biti prikazane u sinkroniziranoj verziji, dok će Pocahontas biti prikazan u originalnoj s hrvatskim podnaslovima. Uz projekcije animiranih hitova na istoj lokaciji u suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar, Američkim kutkom i Egmontom bit će organizirane razne radionice za djecu te prigodna izložba, a gledatelji nikako ne smiju propustiti i ekskluzivnu ponoćnu projekciju Disneyjevog kinohita DICK TRACY koja će se održati u 00:00 sati s četvrtka, na petak, 24. kolovoza.

Posebna poslastica ovogodišnjeg festivala svakako je i najnovija vanjska lokacija - amfiteatar Vukovarskog Vodotornja. Prvi puta na festivalu ova će nova lokacija poslužiti kao mjesto na kojem će se prikazati potpuno novi program RIJEKA PRIJATELJ: NIL u sklopu kojeg će biti prikazana dva egipatska klasika: kratkometražni film RAZGOVORLJIVI SELJAK i dugometražni film MUMIJA. Oba filma režirao je Chadi Abdel Salam, a Mumija i danas slovi kao jedan od najboljih egipatskih filmova svih vremena. Dolazak na projekcije oba filma najavio je i egipatski veleposlanik, a uvodnu riječ održat će povjesničar filma Daniel Rafaelić, ujedno i umjetnički ravnatelj ovogodišnjeg festivala.

Osim što će biti lokacijom na kojoj će se gledati dokumentarni filmovi, dvorac Eltz također će poslužiti i kao mjesto posebno organiziranog znanstveno-umjetničkog skupa pod nazivom Tranzicija audiovizualne djelatnosti i suodnos s novim digitalnim medijima. Skup će biti organiziran u petak, 25. kolovoza pod vodstvom profesora Vjerana Hrpke, a za cilj će imati okupljanje stručnjaka, znanstvenika i umjetnika koji u svom radu na području filmskog stvaralaštva, teorije, kao i audiovizualnog medijskog prostora uopće, svjedoče novim poetikama koje nosi digitalno doba. U posljednjih nekoliko godina vukovarskom festivalu nedostajao je popratni glazbeni program, no ove godine to nikako neće biti slučaj. Tako će u petak, 25. kolovoza na amfiteatru kod Veslačkog kluba nastupiti glazbena skupina Morenosi, a u subotu, 26. kolovoza na istom mjestu posjetitelje očekuje nastup skupine Soul Fingers.

Vukovarski festival najvažnije je filmsko događanje u Hrvatskoj, a ove je godine s potpuno novom ekipom uključujući direktora festivala Darka Puharića, umjetničkog ravnatelja Daniela Rafaelića i festivalsku producenticu Ivu Cikojević cijeli događaj dignut na jedan nivo više ne samo s atraktivnim filmskim programom, već i sa svim popratnim programima koji festival čine upravo onime što on mora biti - mjestom okupljanja filmskih profesionalaca i znatiželjnika.

Vidimo se u Vukovaru od 24. do 27. kolovoza!

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala