Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Još nekoliko dana i počinje LFF – gledajte, pričajte i učite o doksima
21. Liburnia Film Festival održava se od 22. do 26.8.

Još nekoliko dana i počinje LFF – gledajte, pričajte i učite o doksima

Foto: Liburnia Film Festival

Za šest dana dana počinje 21. Liburnia Film Festival koji će na nekoliko opatijskih lokacija u fokus staviti recentne hrvatske dokumentarce. Na Ljetnoj pozornici, u Villi Antonio i Caffe baru Eugenian gledat će se, pričati i učiti o dokumentarnom filmu. Više od 30 filmova u programima Regionale, Restartovih filmova, programu posebnih projekcija i, dakako, u programu u konkurenciji za nagrade, svakom Opatijcu-ki i opatijskom gostu omogućit će da provjeri čime se bave redatelji hrvatskih dokumentaraca, a ako im to nije dovoljno moći će se uključiti u bogat i raznolik popratni program.

Prvu festivalsku večer, program u konkurenciji otvorit će hrvatska premijera filma Kuća na Kraljevcu redatelja Pere Kvesića. Istu večer, nakon još tri filma (Espi, Pero i Snajka: Dnevnik očekivanja koji je na Dokufestu u Prizrenu ovih dana dobio nagradu publike), na stage male Ljetne pozornice izlazi bend Tidal Pull. Radi se o bendu osnovanom krizne 2020. godine, koji je lani izdao debitantski album Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini. Dečki svoj zvuk opisuju kao kao big indie ili ‘muzika koju čuješ kad nađeš još pomfrita na dnu vrećice iz meka’. Koncert je dio Rock&OFF turneje.

Edukativni program donosi radionice za djecu, amatere i profesionalce

U edukativnom dijelu programa, djecu do 10 godina očekuje radionica Filmska početnica, na kojoj će učiti o osnovnim elementima filma. Radionica će se održavati od 22. do 24. kolovoza, a vodit će ju Vanda Kreutz i Tin Dožić, umjetnici s bogatim iskustvom radioničkog rada s djecom.

Oni nešto stariji, a koji nemaju iskustva razrade scenarija, držanja kamere ili montiranja, na radionici Prvi put snimam mogu zakoračiti u svijet filma. Radionicu vodi redateljica Bela Bračko-Milešević.

Od 24. do 26. kolovoza redatelji i montažerke odabranih filmskih projekata u fazi rough cuta uz mentorice edukacije LFF Rough Cut, renomirane montažerke Jelenu Maksimović (Beograd, Srbija) i Hrvoslavu Brkušić (Zagreb, Hrvatska) dobit će usmjerenje za završavanje svojih filmova.

O dokumentarcima možete razgovarati svih pet LFF dana

Od drugog dana festivala, srijede 23. kolovoza, s autorima filmova u konkurenciji za osam festivalskih nagrada (najbolji film po izboru žirija, najbolji film po izboru publike, najbolji regionalni film, najbolja režija, najbolja montaža, najbolja fotografija, najbolji dizajn zvuka i nagrada kritičara Dragan Rubeša) zainteresirani mogu razgovarati na Piću s autorom (Caffe bar Eugenian, 17 sati) koji moderira filmolog Boris Ružić.

U srijedu 23. kolovoza, u 18 sati u Villi Antonio, održat će se case study prvog hrvatskog dokumentarnog filma koji je osvojio Veliku Zlatnu arenu, Veće od traume, a koji je između ostalog lani na LFF-u svojom snažnom porukom i hrabrim pristupom osvojio i nagradu publike. Autorice filma Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski govorit će o složenom postupku ulaženja u privatni prostor žrtava ratnih silovanja, zbližavanju s protagonisticama, izazovima snimanja filmova koji izlažu ranjive osobe te odabiru tematskog fokusa filma.

Odgovor na pitanje tribine Što je potrebno za doku-kino hit?, što će se održati u petak, 25. kolovoza, u 18 sati u Vili Antonio, ponudit će iskusni producenti dokumentarnih filmova koji su uspjeli baš ono što i naslov pita te kino-prikazivači koji će ponuditi i svoju perspektivu na potencijale domaćeg dokumentarnog filma. Na tribini sudjeluju: Tibor Keser (FUNNE: Sea Dreaming Girls, Dnevnik Diane Budisavljević, Kumek...), Koviljka Lazar (Hrvatska mreža nezavisnih kinoprikazivača), Slobodanka Mišković (Art-kino) i Oliver Sertić (Srbenka, Hrvatska (k)raj na zemlji, Gangster of Love...).

Festival i ove godine obiluje premijerama – ukupno ih je 18 na cijelom festivalu, a u samom programu u konkurenciji za nagrade od 20 filmova njih devet ima svjetsku ili hrvatsku premijeru.

Svi razgovorni i edukacijski programi, kao i program Regionale što će biti prikazan u Villi Antoni, na LFF-u su besplatni, dok je za gledanje filmova na Ljetnoj pozornici potrebno kupiti ulaznicu. Putem sustava Mojekarte.hr moguće je kupiti kartu za svih pet festivalskih dana (12 eura) ili za pojedini dan (4 eura), a isto će biti moguće učiniti i na ulazu u Ljetnu pozornicu za trajanja festivala.

21. izdanje festivala ne bi bilo moguće bez mnogih podržavatelja među kojima su Grad Opatija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije, AVC grupa, ACER Hrvatska, AJB DOC Festival i brojni drugi. Festival organizira Udruga Liburnia film festival, suorganizator je Restart a partner Festival Opatija.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala