Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Program Izgubljeno/Nađeno u Motovun donosi nove prilike za propuštene filmove
U programu su filmski hitovi koji iz raznih razloga dosad nisu našli put do Motovun Film Festivala

Program Izgubljeno/Nađeno u Motovun donosi nove prilike za propuštene filmove

Tisuću je načina da se izgubi film, zaključak je dvadeset i pet godina stvaranja Motovun Film Festivala. Ovogodišnji popratni program Izgubljeno/Nađeno posvećen je svim borbama za ‘izgubljenim’ i neprežaljenim filmovima Motovun Film Festivala koje su selektori žarko željeli uvrstiti u program, ali okolnosti su htjele drukčije. Ovo je šansa da neki od izgubljenih filmova napokon pronađu svoj put do publike Cinehill Motovun Film Festivala koji se održava od 22. do 24. srpnja u Motovunu te od 26. do 29. srpnja na Petehovcu u Gorskom kotaru.

„Razlozi su često vrlo prozaični, a najčešće se svode na to da je netko drugi bio brži – izgubili smo utrku s nekim drugim festivalom, koji je već dogovorio prikazivanje. Ili oni ponekad izgube od nas, takav je festivalski život. Nekad se ispriječe tehnički problemi, a nekada jednostavno više nema mjesta… A znaju biti i bolno skupi, ti distributeri. Ne, ne možeš imati svaki film koji poželiš“, otkriva direktor festivala Igor Mirković.

U davnija vremena, kada su filmovi putovali avionima, znalo se dogoditi da se zagube, poput kofera. „Znalo se dogoditi i da redatelj ipak odluči premontirati film, pa ga povuku iz festivalskih prikazivanja. Ili baš te godine imamo previše filmova iz neke zemlje, taj film možda bi bio bolji od onih koje smo već potvrdili… ali nema natrag. I tako ne bude odličnog filma. Nekad se distributer jednostavno ne javi. Bilo je filmova koje nismo dobili, a da nikada nismo doznali zašto“, navodi Mirković.

Jednom prilikom dogovoreno je gostovanje velikog redatelja – i kao za inat dogodi se pandemija, nitko ne želi na put, nitko ne želi u kino, propadne gostovanje, počasna nagrada ostane neuručena… Tako u Motovunu nije prikazan Bravo! Radua Judea, no na rasporedu je ovog izdanja 23. srpnja u 23:30 u kinu Billy. Ovaj balkanski antivestern nagrađen je Srebrnim medvjedom na Berlinaleu, a prati žandara Costandina i njegova sina u potrazi za robom koji je pobjegao od plemića jer je navodno imao aferu s njegovom suprugom.

Dogodi se ponekad da rastreseni distributer zaboravi da je film obećao nekome drugome, a onda naposljetku, umjesto filma – isprike. Tako je iz programa ispala Fantastična žena, film Sebastiána Lelia, koji pred motovunsku publiku napokon dolazi 24. srpnja u 12:00, u kinu Bauer. Oscarom nagrađen film prati transrodnu konobaricu i pjevačicu Marinu, koja se nakon smrti partnera Orlanda nađe u problematičnim odnosima s članovima njegove obitelji.

Tu su pak i vremenske prepreke, pokvareni telefoni i tehničke komplikacije. Negdje zapne u komunikaciji s nekim uredom u nekoj distributerskoj kući u tko zna kojoj zemlji i film jednostavno stigne prekasno. Program je otisnut, svi termini popunjeni, i unatoč svim naporima da se nađe neka rupa u satnici – načina nema. Tako nije prikazan briljantan Poslije sunca Charlotte Wells, koji se kasnije prometnuo u jedno od najpopularnijih iznenađenja godine. Ova prekrasna, nostalgična drama o odrastanju, ispričana kroz priču o ljetovanju kćeri i oca, nesuđeni je šlag na programskoj torti, a prikazuje se 22. srpnja u 23:30 sati u kinu Billy.

U program je ušao i hvaljeni Dogman talijanskog redatelja Mattea Garronea (Gomora, Reality), koji pričom o vlasniku salona za pse u osvetničkom pohodu istražuje prirodu nasilja. Glumac Marcello Fonte za svoju je izvedbu dobio nagradu za najboljeg glumca u Cannesu 2018.

Našao se tu i jedan animirani film, Voleći Vincenta redateljskog dvojca Dorote Kobiele i Hugha Welchmana. Impresivan je to film o životu i smrti Vincenta van Gogha ispričan kroz njegove slike i likove koji se u njima pojavljuju.

Festivalski posao, kao i ovaj program, u svojoj je suštini priča o propuštenim ljubavima. Srećom, tješi činjenica da je dobrih filmova uvijek više nego raspoloživih termina, a za dobar film nikada nije kasno. Program Izgubljeno/Nađeno prilika je za nadoknadu ili za ponovno gledanje ovih genijalnih naslova.

Ulaznice za filmski program već su u pretprodaji: https://motovunfilmfestival.com/ulaznice

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala