Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Novi hit Akija Kaurismäkija predvodi niz nagrađenih filmova na Cinehill Motovunu
Brojni festivalski hitovi stižu na obje lokacije – u Motovun i Gorski kotar

Novi hit Akija Kaurismäkija predvodi niz nagrađenih filmova na Cinehill Motovunu

Cinehill Motovun Film Festival ove godine stremi novim visinama ne samo svojom dodatnom lokacijom na brdu Petehovac u Gorskom kotaru, već i filmskim programom koji vrvi nagrađenim festivalskim hitovima. U teškom zadatku izbora programa za dvije lokacije, praktički i za dva festivala, selektori su i za ovo izdanje osigurali najbolje iz svjetske nezavisne produkcije.

Na festival se novim ostvarenjem vraća jedna od vodećih figura europskog autorskog filma - Aki Kaurismäki čijim je filmom otvoren i prvi motovunski festival. Sumorna romantična komedija Palo lišće, inače četvrti dio radničke trilogije finskog redatelja, osvojila je nagradu žirija u Cannesu. Kroničar finske melankolije s natruhama apsurda ovog puta prati dvoje usamljenih ljudi, Ansija i Holappi, koji se slučajno susreću u helsinškoj noći i pokušavaju pronaći prvu, jedinu i najveću ljubav svojih života. Njihov put prema tom cilju otežan je Holappinim alkoholizmom, izgubljenim telefonskim brojevima, činjenicom da jedno drugome ne znaju ni imena ni adrese i općom sklonošću života da postavlja prepreke onima koji traže sreću.

S nagradom žirija u programu Izvjestan pogled u Cannesu dolaze, pak, Psi marokanskog redatelja Kamala Lazraqa. Film, snimljen s neprofesionalnim glumcima, prati Hassana i njegovog sina Issama koji žive od danas do sutra u radničkom predgrađu Casablance obavljajući sitne poslove za lokalnu mafiju. Jedne večeri dobiju zadatak oteti nekog čovjeka, no zarobljeni u dugoj noći, nemaju pojma što ih sve čeka. Lazraqov debitantski igrani film, čiji se naslov ne odnosi na četveronožne ljubimce, već na dvonožne čopore, predstavlja Casablancu u mračnom ozračju daleko od turističkih razglednica u pozadini.

Još jedan dugometražni prvijenac dolazi na Brdo filmova sa zapaženim uspjehom. Štoviše, Buntovnica mlade britanske redateljice Charlotte Regan dobila je glavnu nagradu žirija u međunarodnoj konkurenciji na ovogodišnjem Sundanceu. U središtu priče je snalažljiva 12-godišnjakinja Georgie koja nakon majčine smrti nastavlja živjeti sama na periferiji Londona. Novac zarađuje krađom bicikala s najboljim frendom Alijem, a uspijeva se riješiti socijalnih radnika pretvarajući se da živi s ujakom. Sve ide kao podmazano dok se ne pojavi njezin navodni otac.

Ulaznice za ova tri filmska dragulja, kao i za ostale naslove u glavnom programu, nalaze se već u pretprodaji. Kompleti po najpovoljnijoj cijeni za festival, koji se održava od 22. do 24. srpnja u Motovunu te od 26. do 29. srpnja u Gorskom kotaru, mogu se nabaviti putem poveznice: https://motovunfilmfestival.com/ulaznice

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala